fbpx
Kredi Notu

Kredi Onayı Almak İçin Kredi Notum Kaç Olmalı

Kredi notunun ticari işlemlerde kullanılıyor olması ile birlikte bir çok kişi bankalardan kredi çekme ve kredi kartı alma noktasında problemler yaşamakta ve bu nedenle ihtiyaç durumunda sıkıntıya düşebilmektedir. Bu yazımızda kredi notu konusuna açıklık getirerek merak edilen hususlardan olan Bankalarla Problem Yaşamamak ve kolay kredi onayı almak İçin Kredi Notu Kaç Olmalı meselesini ele almaya çalışacağız.

Günümüzde insan ihtiyaçlarının sonu olmaması, bir takım nakit gereksinimlerini de beraberinde getirmiştir. Öyle ki, alınacak olan yeni bir konut veya vasıta, sadece paraya dayanmaktadır. Bu yüzden nakit arayışı içerisine girilmiş ve insanların bu sorununa bankalar çözüm üretmiştir. Kredi adı altında borç para verilmekte ve faiz uygulanarak geri alınmaktadır. Kredi çekerken doğal olarak bazı şartlar mevcuttur ve her vatandaşa kolaylıkla kredi verilmez. Bu konuda kredi notu devreye girmektedir. Kredilerde aranan ilk şart, yeteri kadar kredi notudur.

Findeks Kredi Notu Nedir?

Kredi notu Kredi ve Kayıt Bürosu tarafından tutulan, bireylerin geçmişindeki finansal ürünleri kullanımına ve ödemelerine bağlı olarak değişen, 0 ile 1900 arasında puanlama sistemine dayanan bir puandır. Her bireyin kredi notu, kendisi tarafından belirlenir. Eğer bankalardan kredi çekmek istiyorsanız, mutlaka yeterli bir kredi notuna sahip olmanız gerekiyor. Yani banka geçmişinize bakıyor ve sizlerin kredilerini ve kredi kartlarını düzenli ödediğini görüyor. Doğal olarak sizlere karşı bir güven duyuyor ve kredi imkanı tanıyor. Ayrıca söylemek isteriz ki, her banka ortak bir ekran çalışır ve her bireyin kredi notu aynı ekranda görülür.

En Yüksek Kredi Notu Kaçtır

Bir önceki bölümde de belirttiğimiz üzere; Türkiye Cumhuriyeti kredi notu sistemine göre bir kişinin kredi notu en yüksek 1900 olabilir. Bu rakamın üzerinde bir kredi notu yoktur. En düşük kredi notu da 0 ‘dır. Aslında kredi notunun sıfır olması kredi notunun düşüklüğünden ziyade, kişinin daha önce bankalarla işinin olmadığı yani bir belirsizlik anlamı taşımaktadır.

Kredi Notu Nasıl Öğrenilir

Kredi notunuzu öğrenmek için kullanabileceğiniz bir çok yöntem var. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak;

  • Turkcell, Vodafone, Turk Telekom aboneleri mesaj atmak suretiyle,
  • Findeks kanalıyla,
  • Bankanızdan,
  • İnternet Bankacılığı ve mobil bankacılık, vs. gibi yöntemleri söyleyebiliriz. Bu konuda daha ayrıntılı bilgiye sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ücretsiz ve ücreti kredi notunuzu öğrenmek için kullanabileceğiniz tüm platformlar bu bölümde ayrıca ayrıntılı olarak belirtilmiş olup, göz atabilir ve hemen kredi notunuzu öğrenebilirsiniz.

Kredi Çekebilmek İçin Kredi Notu Kaç Olmalı?

Az öncede belirttiğimiz gibi kredi notu 0 ile 1900 arasında olan puan sistemidir. Bankalar ile hiçbir şekilde iletişimi olmayan bireylerin kredi notu 0’dır. Bunun dışında 0 ile 1099 arasında bir puanınız varsa, bankalardan kredi çekme ihtimaliniz oldukça zayıftır. Kredi çekebilmeniz ve rahatlıkla kredi alabilmeniz için kredi notunuz, 1500 ile 1900 arasında olmalıdır. 1100 ile 1499 arasında puanı olan bireyler, az risk grubunda yer alır. Her banka bu bireylere kredi vermez fakat kefil veya ipotek isteyebilir. Bu kapsamda genel bir tablo hazırlayacak olursak;

  • Kredi Notu Aralığı 1 ve 699 arasında olan kişiler; en riskli grupta yer almakta, dolayısıyla kredi kullanma ihtimalleri daha düşük olmakta,
  • Kredi Notu Aralığı 700 ve 1099 arasında olan kişiler; orta riskli grupta yer almakta, dolayısıyla kredi kullanma ihtimalleri düşük olmakta,
  • Kredi Notu Aralığı 1100 ve 1499 arasında olan kişiler; az riskli grupta yer almakta, dolayısıyla kredi kullanma ihtimalleri daha çok gelir durumlarına bağlı olmakta,
  • Kredi Notu Aralığı 1500 ve 1699 arasında olan kişiler; normal grupta yer almakta, dolayısıyla kredi kullanma ihtimalleri yüksek olmakta,
  • Kredi Notu Aralığı 1699 ve 1900 arasında olan kişiler ise; en risksiz grupta yer almakta, dolayısıyla kredi kullanma ihtimalleri oldukça yüksek olmaktadır.
Bankalarla Problem Yasamamak icin Kredi Notu Kac Olmali
kredi notu kaç olmalı

Findeks Kredi Notu Renkleri Ne Anlama Gelir

Findeks, tüketicilerin kredi notunu belirledikten sonra bu kişileri belirli gruplarda toplamaktadır. Bu grupları da renklere ayırmıştır. Bu renkler ise; Kırmızı, sarı ve yeşildir. Her rengin kendisine özgü bir puan aralığı bulunmaktadır. Findeks Kredi Notu Renkleri ile ilgili kapsamlı olarak ele aldığımız ve anlattığımız konulara bu bölümden göz atabilirsiniz.

Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar

Bazı bankaların risk politikaları diğerlerine nazaran daha sıkı olabiliyorken, bu politikayı bir daha gevşek tutan bankalar da bulunmaktadır. Bu bankalar kredi notu düşük kişilere kredi vermekte olup, bu bankaların hangileri olduğuna baktığımızda;

  • ING Bank
  • Aktif Bank
  • TEB Bankası
  • EnPara.com olduğunu görmekteyiz.

Bu bankalar genel itibariyle başvurularını da şubeye gitmeden online olarak almakta olup, kredinin onayı halinde de anında parayı hesabınıza yatırmaktadır. Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar ile ilgili daha kapsamlı inceleme ve anlatım yaptığımız, ayrıca sürekli olarak güncellenen bu bölümü de incelemeniz yararınıza olacaktır.

Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Kredi notunuzu yükseltmek istiyorsanız eğer, kullanmakta olduğunuz kredi kartının ödemelerini düzenli yapmanız, çektiğiniz kredi varsa ödemelerini tam tarihinde yapmanız, banka hesabınız varsa para girişi-çıkışlarınızın tutarını arttırmanız gerekmektedir. Bunların 6 ay ile 1 senelik züre zarfında yapılması durumunda, kredi notu istenilen seviyelere gelecektir ve kredi çekmek için engel ortadan kalkacaktır.

Kredi Kartı Kullanarak Kredi Notu Yükseltmek

Her ne kadar çoğu okurumuza bu konu biraz ilginç gelse de; kredi notunu hızlı bir şekilde yükseltmenin yollarından bir tanesi de kredi kartı kullanmaktır. Bunun yöntemi ve adımları ise şudur.

  1. Öncelikle kredi notunuz düşük olduğu için her ne kadar zor olsa da size kredi kartı verecek bir banka bulmak,
  2. Aldığınız kredi kartı ile harcamalar yaparak tüm ödemelerinizi zamanında yapmak, böylelikle KKB (Kredi Kayıt Bürosu) ‘nin sisteminde borcunu düzenli ödeyen bir kişi pozisyona girmek,
  3. Bu ödemeleri düzenli yaptıktan sonra belli bir sürenin (3-6 ay) geçmesini beklemek.

Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu