fbpx
E Devlet

Borç Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Milyonlarca vatandaşın beklediği o haber geldi. TBMM Genel Kurulunda kabul edilen bazı Borç Yapılandırmasına ilişkin kanun, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 30 Nisan 2021 tarihi itibariyle kesinlik kazanmış ödemeler yeniden yapılandırılacak. Vergi, harç, SGK prim borçları, MTV ve trafik cezaları gibi birçok borç taksitle ödenebilecek. Bir önceki yapılandırmadan yaralanan ancak borcunu zamanında ödememiş olanlar da bu yeni yapılandırmadan yaranabilecekler.adidas deerupt panske zelene adidas deerupt panske zelene binkleytruck.com binkleytruck.com devilspocketphilly.com cindyrodriguezcopywriting.com faraway42.com cindyrodriguezcopywriting.com christianslouboutins.com cheapdesignerhandbagsforyou.com binkleytruck.com adidas deerupt panske zelene binkleytruck.com make up astor skin match devilspocketphilly.com

30 Nisan 2021 tarihinin öncesinde kesinlik kazanmış borçlar, bu düzenleme kapsamına alındı. Borç yapılandırılmasından yararlanabilmek için son tarih ise 31 Ağustos 2021. Bu tarihe kadar, yapılandırma başvurularının yapılması gerekiyor. Ödemelerin ilk taksitinin ise, Eylül içinde tahsil edilmesi planlanıyor. Yapılandırılan borçlar peşin olarak ya da 18 taksite bölünerek ödemesi yapılabilecek.

Borç Yapılandırma AdımlarıYapılandırma Kapsamına Alınmış Borçlar

Mecliste kabul edilmesinin ardından, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yasaya göre yapılandırılacak borçlar şu şekilde:

  • Belediyelerin su kullanımı ile ilgili alacakları
  • Emlak ve çevre vergisi
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)
  • Otoyol ve köprü cezaları
  • SGK prim borçları
  • Trafik cezaları

Korona virüs cezaları ise düzenleme kapsamına alınmadı. Covid-19 kapsamında kesilen cezaların yanı sıra, sigara kullanımından kaynaklı idari para cezaları düzenlemeden muaf tutuldu.

Borç Yapılandırma Adımları

Borç yapılandırma başvurusunu internet üzerinden yapmak isteyenlerin şu adımları takip etmesi gerekiyor.

1. Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesine (ivd.gib.gov.tr) giriş yapın.

2. TC kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girerek sisteme giriş yapın. (türkiye.gov.tr üzerinden de İnteraktif Vergi Dairesi’ne erişim yapabilirsiniz.)

3. Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan ekranda borç türlerinizi görüntüleyeceksiniz. (Vadesi geçmiş borçlar, vadesi gelmemiş borçlar ve toplam borç olarak üç ayrı başlık altında) Borcunuzun altındaki “Detay” butonundan borcunuza dair detayları görüntüleyebilirsiniz.

4. Soldaki menüden “Yapılandırma İşlemleri” yazısının üzerine gelin.

5. Ardından, “7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tescil İşlemleri” kutucuğu üzerine imlecinizi getirin. Karşınıza üç seçenek çıkacak.

  • 7256 Başvuru Formu
  • 7256 Başvurularım
  • Vergi Dairesi Bazında Borç Bilgileri

6. Yapılandırma başvurusu yapmak için ilk seçenek olan “7256 Başvuru Formu”nu seçin.

7. Karşınıza çıkan formda, yapılandırmak istediğiniz borçlarınızı seçin.

8. Sayfayı aşağıya kaydırarak bilgilerinizi doldurun.

9. Kaç taksit yapmak istediğinizi ve ödeme şeklinizi seçin. Seçtiğiniz ödeme şeklini küçük harf kullanarak sisteme girin.

10. Sayfayı aşağıya indirdiğinizde, ödemek istediğiniz borçlara dair açıklamaları okuyun ve ilgili yerleri işaretleyin.

11. Karşınıza, hangi borçları ödemeyi seçtiğinize dair son bir uyarı yazısı çıkacak.

12. Son olarak “Açıklamaları okudum, kabul ediyorum.” yazısının başındaki kutucuğa tik atın. “Tamam” butonuna bastığınızda borç yapılandırma başvurunuzu tamamlamış olacaksınız.

Ayrıca, tamamladığınız borç yapılandırma başvurularınızı görüntülemek istersiniz şu adımları sırasıyla takip edin:

  • Sol menüden “Yapılandırma İşlemleri > 7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tescil İşlemleri > 7256 Başvurularım”
  • Son bir not: Yapılandırılmış borçlarınızın taksit ödemelerini geciktirirseniz, başvurunuz pasife duruma düşüyor.

Vergi borcunu ödememeniz halinde karşılaşabileceğiniz sorunlara dair tüm detayları Vergi Borcunu Ödemedim Ne Olur? yazımızda bulabilirsiniz.


Etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı