fbpx
Yatırım

Devlet Tahvili Nedir ve Nasıl Alınır (Tüm Detaylar)

1 yıldan daha uzun süreli borç almak isteyen devlet, tahvil çıkararak borç alır ve bu borçlanma senetlerine de devlet tahvili denilmektedir. Devlet tahvili en etkin ve sık kullanılan iç borçlanma araçlarından birisidir, yatırımcılar için risksiz ve garanti bir getiri sağlar. Devlet tahvili faiz getirisi olan bir borçlanma senedidir bu kapsamda katılım bankaları aracılığıyla devlet tahvili satın almak mümkün değildir. Çeşitli açılardan devlet tahvili nedir ve nasıl alınır konusuna değinmek yararlı olacaktır.

Devlet Tahvili Nedir?

Devletin 1 yıldan uzun süre için istediği borcu belgeleyen borç senedinin adı devlet tahvilidir. Devlet tahvili Hazine Müsteşarlığı tarafından çıkarılır ve iç borçlanma senedi olarak da anıldığı olur. Tahvil, devlet tarafından garanti altına alınmıştır ve risksizdir. Likiditesi oldukça yüksektir, kısa süre içerisinde nakit paraya çevrilebilir fakat bu çevrim çoğu zaman değerinin altında ya da üstünde olur. Alt piyasalarda değerlendirilmese de devlet tahvili sahibine yüksek oranda sabit getiri imkanı sunmaktadır. Devlet tahvili temin etmek ve bunu saklamak tamamen ücretsizdir, 1 yıldan kısa süreli devlet tahvili satın almak mümkün değildir. Devlet tahvilinin kuponlu ya da kuponsuz olması fark etmeksizin iskontolu satışı mümkündür, faiz ödemesi yapılırken tahvil üzerinde yazan nominal değer dikkate alınır.

Kuponlu devlet tahvili sahipleri faiz gelirlerini 3, 6 ya da 12 aylık döngülerle birer kez alabilir. Faizlerin düştüğü durumlarda devlet tahvillerinin değeri artmaktadır ve bu gibi durumlarda çoğu zaman alt piyasalarda tahvil alışverişi yapılır. Sık karıştırıldığı hazine bonolarıyla arasındaki fark hazine bonolarının 1 yıldan kısa vadeli iç borçlanma aracı olmasıdır, devlet tahvilleri 1 yıldan uzun vadeli borçlanma aracı olarak bilinmelidir.

Devlet Tahvili Nasıl Alınır?

Devlet tahvili almak isteyen yatırımcılar öncelikle kısa vadeli mi uzun vadeli mi tahvil alacağına karar vermelidir. Bu çok kritik bir karardır çünkü tahvil üzerinde yazan faiz oranı ilgili vade gelinceye kadar umulandan çok daha fazla ya da sanılandan çok daha düşük reel getiri anlamına gelebilir. Ekonomi konjonktürünü iyi anladıktan sonra 1 yıldan uzun vadeli devlet tahvili satın almaya ya da 1 yıldan kısa süreli hazine bonosu satın almaya karar veren kişiler öncelikle bir aracı kurumla anlaşmalıdır.

Aracı kurumla anlaşıp hesap açılışı gerçekleştiren yatırımcılar Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilen devlet tahvillerinden birisini satın almak istediğinde bunu yalnızca birkaç tıklamayla yapabilir. Aracı kurum hesabında nasıl devlet tahvili alacağını bilmeyen yatırımcılar çağrı merkezini arayarak yardım isteyebilir.

Devlet Tahvilini Vadesi Gelmeden Satmak

Yukarıda 1 yıldan uzun vadeli mi 1 yıldan kısa vadeli mi devlet tahvili satın alınacağının iyi düşünülmesi gerektiği belirtildi. Bunun sebebi devlet tahvili vadesi gelmeden farklı kişilere satmanın mümkün olmasıdır. Yani henüz faiz dağıtımı yapılmamış olsa ve devlet tahvilinin vadesi halen bekleniyor olsa dahi devlet tahvili farklı bir kişiye satarak nakit para almak mümkündür.

Devlet tahvili aldıktan sonra faizler düşerse tahvilinizin değeri artacak, faizler yükselirse tahvilinizin değeri düşecektir. Dolayısıyla geleceğe ilişkin analiz yaparken faiz konusuna odaklanmanız gerekir ve bununla ilgili çıkarımla işinizi ciddi şekilde kolaylaştıracaktır.

Neden Devlet Tahvili?

Devlet tahvilleri oldukça uzun bir vade için sabit ve risksiz bir getiri imkanı sunmaktadır, ancak devlet tahvili tercih edilmesindeki en büyük etken bu süreçte faiz gelirini henüz almadan tahvilin kısa süre içerisinde nakit paraya çevrilebilmesi imkanıdır.

Devlet Tahvili ve Hazine Bonosu Faiz Oranları

Gösterge faiz oranı konusuna değinmek devlet tahvili ve hazine bonosu faiz oranlarıyla ilgili genel bir analiz yapmak isteyen kişiler için yararlı olacaktır.

devlet tahvili nedir
devlet tahvili nedir nasil alinir

Haber kanallarında, piyasa verilerini incelerken ya da farklı finansal konuşmalarda denk gelinen gösterge faiz oranı aslında devletin yatırımcılara ödeyeceği faiz oranının ne kadar olduğunu göstermektedir. Gösterge faiz oranı tahvillerin fiyatına baz teşkil eder ve Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilen devlet tahvillerinden hareketle hesaplanır. Gösterge faiz oranı ülkenin ekonomik durumunu analiz etmede kullanılan önemli bir veridir ve en basit haliyle devlet tahvili satın almak isteyen bir yatırımcıya devletin ne kadar faiz ödeyeceğinin cevabını verir.

Günümüz itibariyle gösterge faiz oranı yani devlet tahvili sonrasında elde edilecek ortalama faiz getirisi % 22,64’tür. Bu oran 28 Ocak 2015 tarihinde % 6,69’du bu durumda aradan geçen 3 yıl içerisinde devletin paraya olan ihtiyacının ne denli artığı konusunda bir analiz yapılabilir.

Borsada En Çok Bilinmesi Gereken 10 Grafik Formasyonu konulu yazımızı okuyarak alternatif bilgilere ulaşabilirsiniz.


Etiketler

Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı