fbpx
Çiftçi KredileriTarım Kredileri

Devlet Destekli Tarım Kredileri İle İlgili Detaylar Tek Başlıkta

Geçtiğimiz dönemlerde hakkında en çok konuşulan sektör hiç şüphesiz tarım ve hayvancılık. Tarım özelinde konuşulduğunda ise en önemli sorunun ithalat olduğu herkes tarafından dile getiriliyor. Bu kapsamda artan talep ve ülkenin tarım ürünleri konusunda giderek dışa bağımlı hale gelmeye başlaması üzerine çeşitli uygulamalara başlandı ve üreticilerin bazı devlet desteklerinden yararlanmasının önündeki engeller kaldırıldı.

Bu kapsamda devlet destekli tarım kredilerine başvuru şekilleri, şartları, prosedürler ve haklarında bilinmesi gerekenlere kısaca değinilmesi yararlı olacaktır.

Devlet Destekli Tarım Kredileri

Devlet sadece bir destek programı değil çeşitli destek programları kapsamında onlarca farklı türde finansman tahsisi gerçekleştirmektedir. Bu açıdan doğrudan nominal bir değer paylaşmaktansa sağlanan destek özelinde verilen desteğin üst limitine değinmek daha faydalı olacaktır. Hali hazırda tarım faaliyeti konusunda yararlanılabilecek en avantajlı destekler şunlardır:

  • Tarım ve Kredi Kefalet Kooperatifi kredi desteği,
  • 2 yıl ödemesiz 7 yıl vadeli tarım kredisi,
  • Genç Çiftçi projesi,
  • Tarımsal sulama desteği,
  • ÇKS desteği,
  • Örtüaltı tarım desteği,
  • Traktör kredisi,
  • Üretilen ürün bazında verilen destekler.

Tarım ve Kredi Kefalet Kooperatifi Kredi Desteği

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kefalet Kooperatifleri iş birliğiyle hazırlanan protokol uyarınca üreticilerin çok düşük ya da sıfır faiz oranlarıyla kredi kullanması mümkün hale gelmiştir. Kontrollü örtü altı tarım için 10 milyon TL’ye kadar, fide, fidan, süs bitkisi, yurt içi sertifikalı tohum üretimi yapacaklara ise sıfır faizli kredi desteği sağlanmaktadır.

Yine modern basınçlı sulama tekniğiyle modernizasyon yatırımı yapmak isteyen çiftçilere de 1 milyon 500 bin TL’ye kadar sıfır faizli kredi desteği verilmektedir.

Bu krediden yararlanmak isteyen üreticilerin başvuruları bir sonraki yıla istinaden Tarım Kredi Kefalet Kooperatifleri’nce kabul edilmektedir. 31 Aralık 2018’e kadar iletilen kredi başvurularına istinaden 2019 yılında destekten yararlanmak mümkün olacaktır.

2 Yıl Ödemesiz 7 Yıl Vadeli Kredi

Yine Ziraat Bankası aracılığıyla tahsis edilebilen bu kredi için aylık % 0,41 gibi çok düşük faiz oranıyla uzun dönemli nakit ihtiyacının karşılanması mümkün hale gelmiştir. Kredi tahsisi gerçekleştikten sonra ilk 2 yıl içerisinde hiçbir ödeme yapılmasına gerek yoktur, kredi ödemeleri 24’üncü aydan itibaren başlayacaktır ve 60’ıncı aya kadar da devam edecektir. Bu kredi imkanından yararlanmak isteyen çiftçilerin Ziraat Bankası şubelerine giderek prosedürleri yerine getirmesi gerekmektedir.

Genç Çiftçi Desteği

Köyden kente göçün artması, tarım ve hayvancılık gibi faaliyetlerin ülke içerisinde yapılmamaya başlaması üzerine harekete geçen bakanlık tersine göç planı kapsamında genç çiftçi desteğini hayata geçirmiştir. Genç Çiftçi projesi kapsamında 18 ile 41 yaşları arasındaki gençlerin kütüğe kayıtlı olduğu köyüne dönmesi halinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan 30 bin TL hibe alması mümkün hale getirilmiştir.

30 bin TL’lik hibeye ek olarak hangi il ve ilçede çiftçilik yapılacağına bağlı olarak değişen miktarlarda kredi imkanından da yararlanılabilir. Milli Tarım Projesi kapsamında ülkemizin tarıma müsait her ilçesinde tarım yapmak isteyen kişilere çeşitli ürünleri üretecek olmaları halinde destek verilmektedir. Bulunulan ilçede desteklenen unsurları öğrenebilmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın web sitesini ziyaret etmek gerekir.

Tarımsal Sulama Desteği

Kaynakların doğru ve verimli kullanımı konusunda hazırlanan en kapsamlı projelerden birisi olan tarımsal sulama desteği projesi kapsamında modernizasyon için yapılacak harcamaların % 50’si devlet tarafından karşılanmaya başlamıştır. Bu imkandan yararlanabilmek için:

  • ÇKS kaydının tamamlanmış olması,
  • Damla sustama sistemi kurulacak olması,
  • Yağmurlama sulama sistemi kurulacak olması,
  • Mikro yağmurlama sulama sistemi kurulacak olması,
  • Yüzey altı damla sulama sistemi kurulacak olması,
  • Lineer ya da center pivot sulama sistemi kurulacak olması,
  • Güneş enerjili sulama sistemi kurulacak olması gerekir.

Hangi sulama tekniğinin kullanılacağı çiftçinin tercihine bağlıdır fakat bunlar haricindeki sulama teknikleri için hibeden yararlanılamamaktadır.

ÇKS Desteği

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı her yıl Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydı bulunan üreticilere hangi ilde ne ürettiklerine bağlı olarak değişen miktarlarda destekleme ödemesi yapmaktadır. Ne kadar destek alınacağının öğrenilebilmesi için bakanlığın web sitesinin ziyaret edilmesi yeterlidir.

Örtü Altı Tarım Desteği

Sera kredisi olarak da bilinen bu destek kapsamında yapılacak yatırımların % 85’ine kadar devlet desteği verilmesi mümkündür. Yapılacak yatırıma ek olarak faaliyete devam edildiği süreçte karşılaşılan maliyetlerin giderilebilmesi için de işletme kredilerine başvurmak mümkündür.

devlet destekli tarim kredisi
devlet destekli tarim kredileri

Traktör Kredisi

Ziraat Bankası aracılığıyla traktör kredisi kullanmak ve üretim için gerekli en önemli yatırımlardan birisini finanse etmek mümkündür. Oldukça cazip ödeme seçenekleri ve devlet desteği imkanıyla sunulan traktör kredisi için en yakın Ziraat Bankası şubesine giderek başvuruda bulunulabilir.

Sitemizde daha önceden ele alıp sizleri ayrıca bilgilendirdiğimiz Hayvancılık Yapmak İsteyenler İçin Hibe Kredi Başvurusu konulu yazımızı da bu bölümden https://onlinekrediler.net/hayvancilik-yapmak-isteyenler-icin-hibe-kredi-basvurusu-sureci/ ortalama 3 dk da okuyarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.


Etiketler

Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı