fbpx
Finans SözlüğüFindeks

Çekin Sahte Olup Olmadığını Findeks QR Kod ile Öğrenmek

Genellikle yüklü miktarda mal satımları sonrasında alacakların vadeli şekilde tahsil edilmesi için kullanılan çek, ticari hayatın olmazsa olmazlarındandır. Fakat giderek artan çek dolandırıcılığına karşın alınan önlemler de halen yeterli olamamış karşılıksız çekler nedeniyle mağdur olan kişilerin sayısı giderek artmıştır. Bu kapsamda Findeks tarafından geliştirilen bir sistem ciddi bir sorunu çözmeyi başardı. Dolayısıyla çek mağduriyeti yaşamamak için çekin sahte olup olmadığını findeks QR kod ile öğrenmek gerekir. Aşağıda bu işlemin detaylarına, nasıl yapılacağına ve çek mağduriyeti yaşamamak için nelere dikkat edilmesi gerektiğine değinildi.

Sahte Çek Nedir, Nasıl Anlaşılır

Sahte çek , üzerindeki tüm bilgileri gerçekten bir şirkete ait olan fakat keşidecinin bu çeki düzenlemeye yetkili olmadığı çeklere ilişkin yapılan genel bir tanımlamadır. Çekin üzerindeki bilgilerin gerçekten bir şirkete ait olması ve her türlü bilginin ilgili şirkete istinaden yapılacak doğrulamalarda kullanılabilmesi anlaşılmasını oldukça zorlaştırmaktadır.

Hatta çek üzerinde ismi geçen firmanın çeklerinin kopyalandığıyla ilgili bankaya bir bildirimde bulunmamış olması halinde çek ile birlikte bankaya gidilmesi durumunda dahi sahte çek doğrulaması yapılamayabilir. Bankaya gidildiğinde çekin gerçek olduğu söylenebilir çünkü çekin üzerindeki her bilgi gerçeğiyle uyuşmaktadır.

Sahte çekin anlaşılabilmesi için ya ilgili firmayla iletişime geçilmelidir ya da Findeks QR kod sisteminden yararlanılmalıdır. Geçtiğimiz yıllarda yapılan mevzuat değişiklikleri sonrasında çeklere barkod sistemi geliştirilmiş ve birçok mağduriyetin önüne geçilmiştir.

Findeks QR Kod Çek Sorgulama

1 Ocak 2017 tarihinde yapılan mevzuat değişikliği sonrasında dolaşıma girecek her çekin barkodlu olması kararlaştırıldı. Bu kapsamda çeke özel bir barkod düzenlenmiş olması nedeniyle kopyalanması mümkün değil ve Findeks sistemi aracılığıyla da bu barkodun sorgulaması yapılabilmekte.

Findeks, barkod sorgulaması yapmak isteyen firmalardan abone olmamaları halinde çek sorgulaması başına vergiler dahil 0,71 TL ücret almaktadır.

Ödemelerin güven içerisinde yapılması ve kimsenin mağdur olmaması için geliştirilen bu sistemden yararlanmak isteyen kişilerin tek yapması Findeks’e kayıt olmak ve çek sorgulaması için Karekodlu Çek Sorgulaması sekmesini kullanmaktır.

Çek sorgulaması yapılması için çeki düzenleyen kişiden izin alınmasına gerek yoktur ve çekin sorgulandığına istinaden keşideciye herhangi bir bildirimde bulunulmaz. Çek sorgulamasının yapılabilmesi için gerekli olan Findeks mobil uygulaması Google Play Store ve App Store aracılığıyla indirilebilir.

Findeks Karekodlu Çek Sorgulama Raporu

Findeks mobil uygulaması aracılığıyla çek sorgulama işlemi yapan kişiler ilgili çeke istinaden referans numarası, keşideci ad soyadı, keşideci TC kimlik numarası, sorgulanan çekin ait olduğu banka, sorgulanan çekin numarası vb. bilgilerin tümüne erişebilir.

Ek olarak çeki düzenleyen kişinin çek endeksi bilgisi de gösterilir. Çek endeksi 1000 puan üzerinden yapılan bir puanlamadır ve keşidecinin borç ödemelerine ne kadar sağdık olduğunu gösteren oldukça tutarlı bir veridir.

Eğer çeki düzenleyen kişinin çek yasaklılığı ile ilgili bir durumu söz konusuysa aynı rapor üzerinde buna istinaden de bir bilgilendirme yapılır. Bu bilgilendirme MERSİS, Risk Merkezi ve Adalet Bakanlığı UYAP sisteminden eş zamanlı sorgulamalar sonrasında anlık olarak sorgulama ekranına yansıtılır.

findeks cek sorgulama
findeks cek sorgulama ile sahte ve karsiliksiz cek ogrenme

Keşidecinin hali hazırda verdiği diğer çeklerin sayısına da raporda erişilebilmektedir. Bu sayede gelecekte oluşabilecek risklere karşı da bir bilgi sahibi olunabilecektir.

Findeks Karekodlu Çek Ücretleri

Findeks, çek sorgulama işlemleri için işlem başına 0,71 TL ücret almaktadır. Abonelik alınması halinde yılda 10’a kadar yapılacak karekodlu çek sorgulamaları için 7,08 TL, 50’ye kadar yapılacak karekodlu çek sorgulamaları için 35,40 TL, 250’ye kadar yapılacak çek sorgulamaları için 177 TL, 1000’e kadar yapılacak karekodlu çek raporu sorgulamaları için ise 708 TL abonelik ücreti alınır.

Sitemizde siz değerli okurlarımız için daha önceden paylaşmış olduğumuz Çek Kırdırmada Ne Kadar Komisyon Ödenir Hesaplama konulu yazımızı da buradan https://onlinekrediler.net/cek-kirdirmada-ne-kadar-komisyon-odenir-hesaplama/ ortalama 3 dk da okuyabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu