Ramazan Bayramında Bankalar Açık mı EFT Yapılır mı (25-26 Mayıs)
Elektronik fon transferi yani bir bankadan diğerine para aktarılması olarak adlandırılan EFT, ülkemizde de tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi Merkez Bankası’nın otomatik FRAUD kontrolü sonrasında onay verilen ve aktarımı mümkün olan bir temel bankacılık işlemidir. Bu kapsamda resmi tatil günleri olarak nitelendirilen bayramlarda bankalardan para transferi yapılıp yapılamayacağı konusunda değinilmesi çeşitli mağduriyetlerin yaşanmaması adına oldukça önemlidir. Dolayısıyla 25-26 Mayıs bayramda bankalar açık mı, EFT yapılabilecek mi, havale işlemlerinin akıbeti ne olacak ve türevi konulara kısaca değinilmesi yararlı olacaktır.
Bankalar Arefe Günü Çalışıyor Mu
Gerek kamu bankaları ve gerekse de özel sermayeli bankalar ile katılım bankaları; bayram süresince açık olup olmayacağına değinmeden önce bayramın hangi günleri kapsadığını bilmek gerekir.
- 24 Mayıs 2020 Cumartesi günü Ramazan Bayramı Arefesi’dir,
- 25 Mayıs 2020 Pazar Ramazan Bayramı’nın ilk günü,
- 26 Mayıs 2020 Pazartesi Ramazan Bayramı’nın ikinci günü,
- 27 Mayıs 2020 Salı Pazar Ramazan Bayramı’nın üçüncü ve son günüdür.
Ramazan Bayramında Bankalar Açık Mı
Ramazan Bayramı süresince bankalardan hizmet almak mümkün değildir. Tüketicilerin bankalarla ilgili ihtiyaç duydukları hizmetleri alabilmek için bayramın bitmesini beklemesi gerekir. Yine de bu süreçte çeşitli bankacılık sorunlarının önüne geçebilmek ve bilgi aktarımına devam edebilmek adına çağrı merkezleri kesintisiz olarak hizmet vermeye devam edecektir. Tüketicilerin Ramazan Bayramı süresince eft yapması, çek bozdurması ya da benzeri banka şubesine ihtiyaç duyulabilecek herhangi bir işlemi gerçekleştirebilmesi mümkün değildir.
Bayramda Havale Yapılır Mı
Havale banka içerisinde gerçekleşen ve sadece bankanın onayını gerektiren bir işlemdir. Dolayısıyla Merkez Bankası, havale işlemlerinde arada yer almaz ve tüketicilerin hangi gün işlem yaptığı fark etmeksizin havale yapması mümkün olur. Tüketiciler havale işlemlerini gerçekleştirebilmek adına hiçbir şubeye ya da personele ihtiyaç duymaksızın aynı banka içerisinde yer alan farklı bir hesaba virman ya da havale yapabilir. Transfer anında gerçekleşecek ve ilgili hesaptan para çekilebilecektir.
Bayramda Acil Para Göndermem Gerekiyor?
Mağduriyetlerin önüne geçebilmek adına yapılabilecek bazı basit yöntemler var. Örneğin farklı bir bankada hesabı bulunan kişiye EFT yapılması gerekiyorsa bunun banka şubesinden ya da internet/mobil bankacılık uygulaması üzerinden yapılması mümkün değil.
Böyle bir durumla karşılaşıldığında para transfer edilmek isteniyorsa yapılması gereken ilgili kişiye erişip hesap numarasını, hesap ek numarasını istemek ve en yakın banka ATM’sine giderek kartsız işlemler menüsünden hesaba para yatırmaktır. Kartsız işlemler menüsünden farklı bir kişinin hesabına yatırılabilecek paranın üst limiti olabilir bu nedenle para yatırırken herhangi bir sorunla karşılaşılırsa hesap sahibi aranmalı ve bankasıyla görüşerek kartsız işlemler menüsünden hesaba yatırılabilecek paranın üst limitini arttırması talep edilmelidir.
Eğer yine sorun çözülmezse bankanın çağrı merkezini arayarak nasıl para yatırabileceğiniz konusunda bilgi alabilirsiniz. Fakat unutulmaması gereken en önemli nokta bankanın para yatıracağınız kişinin hesabına ilişkin hiçbir bilgiyi paylaşmayacağıdır, dolayısıyla hesap numarası ve hesap ek numarasını parayı yatıracağınız kişinin size tedarik etmesi gerekir.
Sizler için daha önceden yayımlamış olduğumuz Türkiyedeki Uygulanan Tüm Resmi Tatil Günleri ve Tatil Süreleri konulu yazımızı da ortalama 3 dk da okuyabilirsiniz.