Ödenmeyen Faturalar Kredi Notunu Etkiler mi
2014 yılında yapılan bir düzenleme sonrasında KKB raporlarının tutulmasıyla ilgili önemli değişikliklere imza atıldı ve yeni faktörler de kredi notunun belirlenmesine etki etmeye başladı. Vergi ve SGK borcu gibi borçların kredi notunu etkilemeye başlaması üzerine akıllara ödenmeyen faturalar kredi notunu etkiler mi sorusu da gelmeye başladı. Dolayısıyla kredi notu ve etkileyen faktörler konusuna değinmek yararlı olacaktır.
Kişilerin bankalarla girdiği finansal ilişkilerden doğan sorumluluğunu ne derece yerine getirdiğini gösteren kredi notu, bankalara yapılan kredi ve kredi kartı başvurusu gibi taleplerde değerlendirmeye etki eden faktörler arasında katılır. Bu kapsamda yüksek bir kredi notuna sahip olmak kredi ve kredi kartı başvurusu gibi durumlarda kişilerin önemli avantajlar elde etmesini sağlayabilir.
Kredi Notunu Neler Etkiler
Kredi notunu etkileyen faktörler 2014 yılına kadar sadece bankacılık verilerinden oluşuyordu. Bu kapsamda bankalara olan borçlar, borçlara istinaden yapılan ödemeler, kullanılan bankacılık ürünleri, ne kadar sık bankacılık ürün başvurusu yapıldığı vb. 2014 yılı öncesinde dikkat edilen faktörlerdi.
2013 yılında yapılan bir değişiklikle kredi notunu etkileyen faktörler arasında cep telefonu, elektrik, doğalgaz vb. faturalar da dahil oldu. Bu faturaların kredi notu üzerinde toplamda % 8 kadar etkisi olduğu düşünülüyor, ancak algoritmanın yanıltılmaması adına hangi oranda etki ettiği açıklaması net olarak yapılmıyor.
Fatura Ödemeleri Kredi Notuna Neden Dahil Ediliyor?
Fatura ödemelerinin kredi notuna dahil edilmesinin en önemli nedeni gelir içerisinde bir paya sahip olması ve bu faturaların ödenmesinin kanuni bir zorunluluk olmasıdır.
Bankalar kredi tahsis ederken, tahsis edilecek kredinin aylık taksit ödemelerinin kişinin toplam bütçesinde ne kadarlık yer kapladığını bilmek ister. Bu açıdan fatura ödemeleri de kişinin aylık bütçesi içerisinde bir yer kapladığından ve harcanabilir geliri azalttığından, kredi notuna dahil edilmiştir.
Tüketiciler harcanabilir gelirinin ne kadar küçük bir yüzdesini kredi taksit ödemesi için ayırıyorsa banka kredi tahsis etmek konusunda o kadar bonkör davranır.
Vergi Borcu Kredi Notunu Etkiler Mi?
GSM, elektrik ve doğalgaz gibi faturalara ek olarak vergi ve SGK prim ödemelerinin de kredi notunu etkilediği bilinmektedir. Bu gibi ödemelerin kredi notunu etkilemesinin en önemli nedeni tıpkı fatura ödemelerinde olduğu gibi vergi ödemelerinde de ödeme zorunluluğunun olması ve bu ödemelerin kişinin harcanabilir geliri içerisinde bir paya sahip olmasıdır.
Vergi ya da SGK prim ödemesinin yapılmıyor olması kişinin kredi notunun düşmesine neden olacaktır. Ayrıca bankalar vergi borcu kapsamında hakkında takip olan kişilere kredi tahsisi de sağlamaz, bu açıdan takibe düşülmemesi gerekliliği olduğu da unutulmamalıdır.
Kredi Notu Ne Zaman Yenilenir?
Kredi notuyla ilgili doğru bilinen yanlışlardan birisi de kredi notunun yenilendiğidir. Kredi notu yenilenmez, yapılan kademeli ödemeler ya da kullanılan bankacılık ürünleri dahilinde yukarı ya da aşağı yönde hareket eder ve bu hareket bir süreçtir. Kredi notu bir anda sıfır olmaz ya da bir anda 1900 puana yükselmez. Bunun nedeni her bankacılık prosedürünün öncesinin ve sonrasının olmasıdır. Örneğin kara listeye alınacak bir tüketici öncesinde 2 ay kredi borcunu ödememiş olmalıdır ve bu süreçte kredi notu sıfır olmadan önce düşmeye başlayacaktır.
Faturalar Kredi Notunu Etkiliyor
Bilindiği üzere kredi notları, Kredi Kayıt Bürosu tarafından bireylerin finansal harcamalarına göre hesaplanıyor. 0 ile 1899 arasında tutulan kredi notları, bankaların bakmış olduğu ilk husustur. Eğer bir birey geçmişinde kredi kartlarını ve kredilerini hatta KMH ödemelerini düzenli olarak yaptırsa, kredi notu yüksek olur. Fakat bunun aksine ödemelerini geç yapan bireyler ve ayrıca aktif olarak borcu olan kişilerin kredi notu, oldukça düşük seviyelerdedir. 2014 yılında yapılan bir toplantıya ve alınan bir karara göre, artık fatura ödemeleri de kredi notu için önem taşıyor. Yani bireylerin bankalar ile arası iyi olsa bile eğer faturalarını düzenli ödemiyor ve aynı zamanda borcu varsa, kredi notu düşmeye başlar. Yani bu konuda Kredi Kayıt Bürosu, mutlaka ve mutlaka telefon, doğalgaz ve elektrik gibi faturaları düzenli ödemeye davet ediyor.
Ödenmeyen faturalar kredi notunu ne kadar etkiliyor?
Can alıcı sorulardan bir tanesi de, ödenmeyen faturalar kredi notuna ne kadar etki yapıyor sorusudur. Bu konuda Kredi Kayıt Bürosu tarafından gelen bir resmi cevap olmasa da, faturaların düzensiz ödenmesi gibi durumlarda, aslında pekte önemsenecek rakamlar oynamıyor. Yani eğer sizler faturalarınızı 1-2 yıl süreyle geç öderseniz, ancak kredi notunuz dip seviyelere iner. Yani 1-2 aylık gecikmeler ile, çokta pek fark yoktur. Eğer geç fatura ödemesi yaptıysanız, Findeks’i kullanarak kredi notunuzu öğrenebilir ve faturaların ne denli etkisi olduğunu görebilirsiniz. Görüyoruz ki ’Ödenmeyen faturalar kredi notunu etkiler mi? Sorusuna oldukça net bir açıklama verdik ve faturaların geç ödenmesi, kredi notuna etki eden sebepler arasındadır.
Kredi Notunuz Düştüyse Yükseltmeye Çalışın
Kredi notunuz herhangi bir sebepten ötürü düştü ise; bu durumda kredi notunuzu yükseltmek için bir takım bazı önlemler almalısınız. Bu önlemler ile ilgili olarak ayrıntılı Kredi Notu Nasıl Yükseltilir yazımıza bu bölümden ulaşabilirsiniz. Kredi notum zaten düştü yapacak bir şey yok zihniyeti ile hareket etmeniz, bankalar nezdinde en son olarak kırmızı kalem yemenize neden olacak, sonrasında ise bankalardan kredi kartı ya da kredi çekmeniz mümkün olmayacaktır.