fbpx
BankacılıkBlog

Kredi Geri Ödeme Planlarındaki BSMV ve KKDF Nedir

Bankalar devletin borçlanmasını sağlaması nedeniyle devlet açısından bir yatırım faktörüdür ve bu kapsamda kısmi rezerv bankacılığının devlet ekonomisinin güçlü kalabilmesi için güvenle sürdürülebilmesi gerekir. Bu kapsamda bankaların ve sistemin korunması adına borçların ödenememe riskine karşın bazı fonlar oluşturulmuş ve bankalar aracılığıyla kullandırılan kredilerden de bu fona kaynak yaratılması sağlanmıştır. İşte bu ödemeler Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) ve Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) olarak isimlendirilmiştir.

BSMV Nedir?

Banka Sigorta Muamele Vergisi yani BSMV bankanın krediden doğan karını yani faizin vergisini Gelir İdaresi Başkanlığı’na ödemek üzere muhasebeleştirmesidir. Tüketiciler bunu ek bir ödeme yapıyormuş veya yapması gerekiyormuş gibi algılasa da BSMV banka tarafından devlete ödenen vergi anlamı taşımaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı’na aktarılmak üzere alınan BSMV faiz gelirinin % 5’i kadardır.

BSMV yalnızca konut kredisi veya konut ipotekli ihtiyaç kredisi kullanımı halinde tahsis edilmez. Arta kalan tüm kredi ürünlerinde BSMV ödemesi yapılması gerekir.

KKDF Nedir?

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu yani KKDF bankanın faiz gelirlerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’na ödediği diğer bir vergi türüdür. Söz konusu vergi faiz gelirinin % 15’i kadardır ve kaynak kullanımı nedeniyle devlete ödenmesi gerekir.

KKDF sadece konut kredisinden alınmamaktadır. Konut kredisi haricindeki her kredi için KKDF ödemesi yapılması gerekir.

BSMV Nasıl Hesaplanır?

BSMV hesaplaması ana para üzerinden değil bankanın sermaye kiralaması sonucu elde ettiği faiz geliri üzerinden hesaplanır. Mevzuat gereği % 5 oranında BSMV ödemesi yapılması gerekir. Örneğin banka tarafından sağlanan 10 bin TL’lik kredi 12 bin TL olarak geri alınıyorsa ve 2 bin TL’lik bir faiz geliri söz konusuysa ödenmesi gereken BSMV 2000 x 5 / 100 = 100 TL olmalıdır.

BSMV tek seferde mahsup edilmez ve tüketicinin faiz ödemelerini yapmaya başlamasına istinaden her taksit ödemesinden sonra muhasebeleştirilir. Dolayısıyla tüketici her taksit ödemesi yaptığında taksite ilişkin BSMV tutarına da erişebilmektedir. Her taksitte ayrı ayrı yer alsa da taksit tutarının yalnızca faiz kısmı için vergilendirme yapıldığı unutulmamalıdır.

KKDF Nasıl Hesaplanır?

KKDF, bankanın sağladığı krediden elde ettiği faiz gelirinin % 15’i kadardır. Örneğin bankanın sağladığı 5 bin TL’lik kredi vade sonunda 6 bin TL olarak alınacaksa ve 1000 TL’lik faiz geliri elde edilecekse 150 TL KKDF ödemesi yapılması gerekir.

KKDF’de tıpkı BSMV gibi tek seferde mahsup edilmez ve tüketicinin taksit ödemelerine istinaden ayrı ayrı ödenmesi gerekir. Tüketiciler her taksit ödemesinde KKDF ödemesine rastlayabilir, bunun sebebi taksitlerin yalnızca ana para için değil faiz için de yapılıyor olmasıdır.

Kredi Kartından BSMV ve KKDF Alınır Mı?

Kredi kartları da kaynak yaratabilen bankacılık ürünleridir ve bu nedenle BSMV ile KKDF’ye tabidir. Fakat yapılan gündelik harcamaların vadesiz olarak gerçekleştirilmesi ve ekstrenin zamanında ödenmesi halinde faiz  geliri elde edilemediği için BSMV ve KKDF’de ödenmez. Bunun aksine geciken taksit ödemeleri ve vadeli nakit avans gibi işlemler için BSMV ve KKDF ödemesi yapılması gerekecektir.

bsmv ve kkdf nedir
bsmv ve kkdf ne demek

Ticari Kredilerden BSMV ve KKDF Alınır Mı?

Bireysel kredilerde olduğu gibi ticari kredilerde de BSMV ve KKDF alınıyor. Fakat istisnai olarak ihracatçı statüsündeki KOBİ’lere destek olunması amacıyla yararlanılabilecek bazı muafiyetler söz konusu. KOBİ’ler bu muafiyetten yararlanabilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı ile iletişime geçmeli ve muafiyet belgesi almalıdır. Aksi taktirde kullanacakları her kredi için BSMV ve KKDF ödemesi yapmaya devam etmeleri gerekir.

Sitemizde Çekilen Kredi Ertesi Gün Kapatılınca Ne Kadar Faiz Ödenir gün konulu bölüme buradan göz atabilir ve yazımızı ortalama 2,5 dakikada okuyabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu