fbpx
Bankacılık

Kredi Erteleme İşlemleri Nasıl Yapılır

Korona virüs nedeniyle ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılarla birlikte; tüketicilerin nakit sıkıntısı oluşmaya başlaması üzerine, bankalardan beklenen hamleler gelmeye başladı. Tüketicilerin bu nakit sıkıntılarını giderebilmeleri amacıyla; bankalar kredilere erteleme imkanı sunma yönünde karar aldı. Bu kararın detayları ve yine bununla birlikte Kredi Erteleme İşlemleri Nasıl Yapılır sizlere aktarmaya çalışacağız.

Kimler Kredilerini Erteleyebilir?

Öncelikle kredi erteleme konusunun, kurumsal ve bireysel kullanılan tüm kredileri kapsadığını söyleyerek başlayalım. İlk etapta sadece KOBİ lere ve esnafa özel bir esneklik gibi algılansa da yapılan açıklamalar ışığında ticari krediler, KOBİ krediler, tüketici kredileri, konut kredileri, taşıt kredileri, vs. gibi tüm kredi çeşitlerini kapsadığı görülüyor.

Krediler Ne Kadar Süreyle Ertelenecek ?

Erteleme kararı alan bankaların genel uygulamalarına baktığımızda; erteleme işlemlerinin Haziran ayının sonuna kadar olduğunu görmekteyiz. Ancak bu konuda da kafalarda biraz karışıklık bulunuyor. Erteleme işlemi tam olarak şekilde olacak. Tüketiciler; Nisan, Mayıs ve Haziran ayındaki kredi ödemelerini yapmayıp, ödemelerine Haziran itibariyle devam edecektir. Ödenmeyen bu iki taksit ise; ertelenen taksit sayısına göre tüm kredi geri ödeme planının sonuna 2 ya da 3 ay olarak eklenecektir.

Kredi Erteleme İçin Faiz Alınacak mı ?

Kredi erteleme yapmayı düşünen tüketiciler için maalesef bu konuda kötü bir haberimiz var. Bankalar, erteleme yapacaklar bu kredi borçları için erteleme faizi adı altında faiz alacak. Ancak bu faiz gecikme faizi olmayacak. Faizi tahsil şekli ise şu şekilde olunacak. Toplam erteleme faiz miktarı yansıtılarak, kalan taksitlere bölünecek ve kalan aylık taksitler bu şekilde ödenecek. Bir örnek verecek olursak; aylık kredi taksiti 300 TL olan ve yaklaşık 12 ay taksiti kalan bir tüketici, kalan kredilerini 310 TL olarak ödeyecek ve toplamda takribi 120 TL civarı erteleme faizi ödeyecek.

Faiz Oranı Ne Kadar Baz Alınacak ?

Kredi erteleme işlemlerinde bankaların erteleme faizi uygulayacaklarını belirtmiştik. Bu faiz oranının ne kadar olduğu konusunda ise bankalar şu şekilde bir çalışma yürütecek. Çekilen ve erteleme istenen kredi faiz oranı ne ise; bu faiz oranı üzerinden erteleme faizi yansıtılacak. Normalde bankaların kredi gecikme faiz oranalrı daha yüksek olsa da; kredi erteleme işlemleri için geçerli olan taksitlere bu gecikme faiz oranını yansıtamayacak.

Hangi Bankalar Kredi Erteleme Yapıyor ?

Maalesef kredi erteleme kararı alan bankalar konsuunda tüm bankaların böyle bir karar aldığını söyleyemiyoruz. Hangi bankaların kredileri ertelediğine baktığımızda ise; Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası, Akbank, QNB Finansbank, Eximbank, Şekerbank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Alternatif Bank, Odeabank, Denizbank olduğu görülecektir.

kredi erteleme islemi nasil yapilir

Nasıl Başvuru Yapılır ?

Kredi erteleme işlemleriniz için izleyebileceğiniz en basit yöntem; bankanızın müşteri hizmetleri temsilciliğini arayarak, ilgili müşteri hizmetleri yetkilisine bağlanıp, kredi erteleme talebinizi iletmek olacaktır. Müşteri temsilcisinin yönlendirmeleri ile gerekli süreci tamamlayabilirsiniz. Bu süreçte, erteleme konusunda bankaların müşterilerine oldukça yardımcı olduklarını söyleyebiliriz.

Yine günümüzle ilgili Vergi Borcu Kredi Notunuz Etkiler mi konulu içeriğimize de göz atabilir ve alternatif bilgiler edinebilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu