fbpx
İş Fikirleri

İş Adamı Olmak İstiyorum Diyenlere 18 Sır

İş adamı olmak; kelime olarak çok hafif ama yükte epeyce ağır bir hedef. Ancak her ne kadar büyük ve ağır bir hedef gibi gözükse de; hemen hemen hepsinin hikayesi sizin ve bizim gibi başlıyor. Buradan, aslında hepimiz bunu başarabiliriz gibi bir sonuç çıkarabiliriz. Maddi anlamda bir ciddi refah seviyesi, manevi anlamda tatmin eden başarıları kim istemez ki ? Eğer hedefiniz ve hayalleriniz büyükse; iş adamlarının hayatlarına dair yaptığımız araştırmalar sonucunda iş adamı olmak istiyorum diyenlere 21 sır listemize hemen başlayalım.

1- Çok Çalışacaksın

Bu işin çalışmadan olacağına inanıyorsan, kalan maddeleri okumana gerek yok. Burada vedalaşabiliriz. Ama çok çalışmadan olmayacağını sen de düşünüyorsa devam edebiliriz. Birinci sır; çok ama çoooook çalışacaksın.

2- Fırsat Arama

Herkes olaylara farklı gözle bakıyorken, tüm meselelere her zaman ticari bir bakış açısıyla bakmak. Kimsenin göremediğini görmek. Sokağında, caddende, mahallende, şehrinde, ülkende gelişen her olayı, özel günü, vs. değerlendirmek.

3- İyi Bir Eş Sahibi Olmak

Her başarılı erkeğin arkasında gerçekten güçlü, onu seven, dirayetli, destekçi bir kadın olduğunu asla unutma. Dilersen tüm başarılı iş adamlarının hayatlarına daha yakından bak, buna kendin de şahit olacaksın. Bu güçlü kadının da desteğiyle bir yerlere geldiğinde, hayatın değiştiğinde; iş adamı sevgilisi karısı olmak isteyen yiyicilerin etrafını saracağını, bunlardan uzak durman gerektiğini de sakın ama sakın unutma.

4- Aktifler Oluştur

Unutma, bu yarış iniş ve çıkışlardan ibaret. Her çıkışın bir inişi olacak. Bu çıkışlar döneminde, giderlerini kısabildiğin kadar kıs, aktifler oluştur. Aktif; bireysel bütçene giriş sağlayan varlıklara denir. Zamanı gelince en iyi evi, en iyi arabayı alacaksın. Ancak bunlar sonraki aşamalarda.

5- Güçlü Görün

Her ne kadar önemsiz desek de; dış görünüşüne önem ver. Dikleşmeden dik durmak önemli. Kıyafetine özen göster. İyi bir binek aracın olmalı. Eğer yolun başındaysan, iş ile ilgili görüşmelerine iyi bir araç kiralayarak da gitmeyi değerlendir. Özellikle büyük iş yapacağın kimselerin, senin dış görünüşüne göre ilk etapta puan vereceğini unutma.

6- Tasarruf Sahibi Ol

Her ne kadar kazanırsan kazan, tasarruf etmeyi bilmek gerekiyor. Tasarruf etmeyi bilmeden bu işin olmayacağını unutma. Tasarruf konusu hayatın boyunca olmazsa olmazın olacak. Dünyanın en zengini bile olsan tasarruf etmen gerekiyor. Unutma herkes bütçesine göre tasarruf eder.

7- İyi Bir Eğitim Al

İş adamı olmak için ne okunmalı diye düşünmektense, kaliteli ve iyi bir eğitim al. Bu eğitimi illa ki üniversite eğitimi olarak görme. Üniversitede alacağı eğitim sadece kapıdan içeri giriş, sonrasında kendini çok ama çok iyi geliştirmen gerektiğini sakın unutma. Özellikle teorideki bilgilerini kesinlikle pratiğe dökmelisin.

8- Geniş Bir Çevre ve Network

Sen iş adamısın ya da olacaksın. Bu nedenle herkesle bir şekilde iyi geçinmelisin. Bugün kötü olduğun bir kişi yarın bir müşterin olabilir. Kırmızı çizgilerine dokunana kadar herkese karşı saygılı ve güler yüzlü olmayı asla ihmal etme.

9- Kendine İyi Bak İyi Beslen

Beslenmene kesinlikle dikkat etmelisin. Hem protein hem sebze tüketmeyi ihmal etme. Vücuduna iyi bakacaksın ki o da sana iyi baksın. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.

10- Bir Hobi/Spor Sahibi Ol

Belli zamanlarda hem sağlığın hem de aktif dinlenme yapabilmek için bir hobi ya da spor branşı ile uğraşmalısın. Bu faaliyetin ile hem ruhen hem de bedenen dinlenme sağlayacaksın. Dingin bir ruh ve sağlam bir vücut ile alacağın kararlar daha yerinde olacaktır.

11- Kazandıkça Paylaş

Kazandığın paralarda yoksulun hakkı olduğunu da unutma. Paylaştıkça daha da artacağına inanmalısın. İnanmıyor musun ? O halde rastgele önüne çıkan bir kaç iş adamının hayır faaliyetleri konusunda ufak bir araştırma ve bu iş adamlarının yorumlarına da bir göz atmayı deneyebilirsin.

12- Hata Yapmaktan Korkma

Hata yapmaktan asla ve asla korkma. Hatanı tekrar etmekten kork. Bir işte yaptığın her hata, o işin o şekilde yapılamayacağına dair yeni bir keşiftir. Aslolan o hatayı tekrar yapmamaktır.

13- Sabah Erken Kalk

Başarılı iş adamlarının istisnasız en önemli ortak özelliklerinden birisinin sabahları erken kalkmak olduğunu biliyor muydun ? Bilmiyorsan da artık öğrenmiş oldun.

14- Dijital Çağa Entegre Ol

Her ne kadar bu arena yeni ve çiçeği burnunda olsa da; eski zihniyetteki iş adamları bile öneminin farkında. Tek bir tıkla tüm dünyaya ulaşma fırsatı onlarda olsaydı kim bilir nasıl olurdu ? Bu nedenle çağının, gençliğinin kıymetini bil ! Dijital pazarlama, nöro pazarlama, sosyal medya, web analiz gibi konularda kesinlikle bilgi sahibi ol. Gerekirse profesyonel destek al.

15- Sermayeni Büyüt

İstersen 1.000 TL ile başla, istersen 100.000 TL ile. Bir sermaye arttırma planın olmalı. Ana sermayeni sürekli büyütmeye çalış. Kendine makul, tutturulabilir hedefler koy. bu hedefleri tutturabilmek için tüm gücünle çalış, tasarruf et, ticaret yap.

16- Birikimlerini Değerlendir

Birikimlerinin yerinde saymasındansa, risk düzeyi düşük yatırım kanallarına yönel. Risk düzeyi yüksek olan enstürmanlardan mümkün mertebe uzak dur. Ya da elde ettiğin karların cüzi miktarları ile bunlara kısa süreli yatırım yapmayı da düşünebilirsin. Bu konuda da kendini geliştirmek için elinden geleni yap.

17- İyi Çalışanların Olmalı !

Başarılı iş adamlarının her ne kadar kendi güçleriyle bir yere geldiklerini söyleyecek olsak da; bir yerden sonra başarılı bir ekip kurup, yola böyle devam ettiklerini de sakın unutma. İyi çalışanları etrafında toplayabilmenin ilk şartı iyi ücret ödemektir. İyi ücret, iyi koşullar, sosyal haklar sana en iyi ekibi kurma şansı sunacaktır.

iş adamı olmak

18- En Önemli Sır:  Her Konuda Alternatif Sahibi Ol

Bu ister bir müşteri, ister bir çalışan, ister bir yazılım, vs gibi hangi konu olursa olsun, asla unutulmamalı ! Tüm mallarını tek bir müşteriye satma, tüm sistemini tek bir yazılım üzerine kurma, en önemli işlerini tek bir çalışana yaptırma. Bu ve bunun gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Sebebini mi merak ettin ? Neden mi ? Tek müşteriye satarsan, tek yazılımla yaparsan, tek çalışana bakarsan, hepsinin esiri olursun. İş hayatında her daim her şeyin bir yedeğini, karşılığını, B planını yapmayı sakın ama sakın unutma !

Benzer bir konuyla ilgili alternatif bir yazımız olan Banka Müdür Olmak konulu yazımızı da inceleyebilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu