Kredi Erken Ödenince Ne Kadar Erken Ödeme Cezası Ödenir
Tüketicilerin tahsil ettiği kredilerden doğan borcunu vadesinden önce kapatma imkanı bulunmaktadır. Bu duruma erken ödeme denilmektedir ve erken ödeme yapılmak istenmesi halinde ödemesi yapılması gereken taksitten bir önceki ödemeden kalan ana para borcuyla mevcut taksitin toplanmasıyla bulunan miktar kadar ödeme yapılması gerekir. Bu durumda kalan ana para borcuna faiz eklenmemesinden mütevellit toplam miktarda indirim meydana gelmiş olur, ancak bu banka açısından bir indirim değil tüketici açısından bir indirimdir. Banka, yalnızca tahsis edeceği faizi tahsis etmeyecektir. Ancak bunu yanında bazı durumlarda erken ödeme cezası denilen bir ödemenin tahsis edilmesi de söz konusu olabilmektedir.
Erken Ödeme Cezası Nedir?
Bankaların aylık vade yapmasının sebebi faiz hesabında gelir kaybına müsaade edilmemesidir. Yani bir ay içerisinde birden fazla taksit ödemesinin yapılması gelecekte yapılacak bir taksit ödemesini eksilteceğinden dolayı bankanın 1 aylık faiz getirisinin düşmesine neden olacaktır. Bunun önüne geçmek isteyen banka konut kredilerinde yapılan ara ödemeler ve erken ödemeler durumunda erken ödeme cezası tahsil etmektedir.
Yaygın bilinen bir yanlış da taşıt ve ihtiyaç kredileri için de erken ödeme cezasının alındığıdır. İhtiyaç ve taşıt kredileri için erken ödeme cezası alınmamaktadır, yalnızca konut kredilerine ilişkin yapılan erken ödemelerde ceza kesilmektedir.
İhtiyaç ve taşıt kredisini erken ödemek isteyen tüketiciler hiçbir ceza ödemesi ile karşılaşmadan doğrudan indirimli ödeme yapabilir.
Erken Ödeme Cezası Yasal Mı?
Erken ödeme cezası bankanın karını korumak amacıyla yasaldır, ancak ne kadar ceza kesilebileceği Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Konut Finansmanı Sözleşmesi Yönetmeliği uyarınca belirlenmiş durumdadır. Tüketicinin korunması hakkında kanunun 37’nci maddesi uyarınca “Erken ödeme tazminatı, faiz indirimiyle birlikte yapılan erken ödeme miktarı hesaplandıktan sonra erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde % 1, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde % 2’den fazla olamaz.”
Erken Ödeme Cezası Nasıl Hesaplanır?
Konut kredisinin kaç taksitinin kaldığı ve kalan ana para borcu öğrenildikten sonra 36 aydan daha az vade kalmış olması halinde % 1, 36 aydan daha fazla vade kalmış olması halinde % 2 oranında erken ödeme cezası ödenir.
Örnek Erken Ödeme Cezası Hesaplaması
Tüketicinin 120 aylık konut kredisi kullanması ve 100’üncü ay içerisinde kalan 50 bin TL’lik ana para borcunu ödemek istemesi halinde ödemesi gereken erken ödeme cezası tutarı 500 TL olacaktır. Kalan taksit sayısı 20’dir ve 20, 36’dan küçük bir vadedir. Dolayısıyla mevzuat uyarınca kalan ana para borcunun % 1’i kadar erken ödeme cezası ödenmelidir.
Tüketicinin 120 aylık konut kredisi kullanması ve 60’ıncı ay içerisinde kalan 120 bin TL’lik ana para borcunu ödemek istemesi halinde ödemesi gereken erken ödeme cezası tutarı 2400 TL olacaktır. 60 taksit kalmıştır ve 60, 36 ay vadeden büyüktür. Dolayısıyla mevzuat uyarınca % 2’lik erken ödeme cezasına razı olunması gerekecektir, bu tutar da 2400 TL’ye tekabül etmektedir.
Sitemizde yer alan ve erken ödenerek kapatılan kredilere ilişkin çok önemli bir konu olan Erken Ödeme Cezası Yargıtay Kararı: Artık Erken Ödeme Cezası Alınmayacak bölümümüzü de muhakkak buradan incelemenizi öneririz.