Findeks Çek Endeksi Nedir Öğrenme Ücreti Ne Kadar
Ticari hayatın vazgeçilmez değişim aracı çeklerin giderek daha fazla karşılıksız çıkması ve ticari ilişkilerdeki güvenin sekteye uğraması sonucu Findeks aracılığıyla çek sorgulamasının yapılması da mümkün hale getirilmiştir. Halka arz edildiği dönemden bu yana finansal konuların çoğunda tüketicilerin hayatını kolaylaştıran Findeks, son dönemlerde attığı adımlarla kurumlara da birçok konuda yardımcı olmaktadır.
Çek, hali hazırda sahip olunmayan bir parayla borçlanma usulüyle alışveriş yapılması fakat yine dolaşımda olmayan paranın farklı bir kişiye ödeme karşılığı olarak verilebilmesi sayesinde ülke ekonomisi için büyük bir önem arz etmektedir. Normal şartlarda sağlıklı ticari ilişkilerin söz konusu olduğu durumlarda vazgeçilmez bir alışveriş aracı olan çek, giderek daha az tercih edilmekte ve bunun önüne geçilmeye çalışılmaktadır.
Findeks Çek Endeksi Nedir?
Mevduat bankalarının bir araya gelerek kurdukları Findeks, ticari işletmelere satış yapacakları diğer bir deyişle çek alacakları kişinin ödeme alışkanlıkları hakkında bilgi de verebilmektedir. Söz konusu ödeme aracının çek olması halinde çek raporu ve çek endeksi yararlanılması gereken en önemli araçlardır.
Çek endeksi sayesinde çek alınacak kişinin ne sıklıkla çek keşide ettiği, bu çeklerin hangi tarihlerde düzenlendiği ve toplamda ne kadar çek düzenlediği gibi bilgilere erişilebilir. Çek endeksinin en yüksek puanı 1000’dir, 0 ise en düşük puandır. Çek endeksi sorgulaması yapan bir kişinin karşısına 1000 puan çıkarsa bunun anlamı çek alınan kişinin geçmişte tüm çeklerini ödediği anlamı çıkarılabilir, eğer karşısına sıfır puan çıkarsa en az 1 tane karşılıksız çek olduğu ya da geç ödeme yapıldığı ortaya çıkacaktır.
Çek keşide eden kişinin geçmişteki çekleri hakkında bilgi edinmek çek alacak kişi için büyük önem arz etmektedir. Çok sayıda çek alan ve ticari hayatında çekin büyük bir yeri olan işletmeler Findeks’in kurumsal paketine üye olarak alacağı çekleri önceden sorgulayabilir ve bu sayede çeşitli mağduriyetlerden kendisini kurtarabilir.
Çek Endeksi Nasıl Kullanılır?
Findeks’in mobil uygulamasını telefonuna indiren ya da Findeks’in internet sitesine ücretsiz şekilde üye olan herkes kendi çek endeksine ya da çek raporuna ücretsiz bir şekilde erişebilir. Fakat farklı bir kişinin çek endeksine ya da çek raporuna erişilmek istendiğinde doğrulama yapılması gerekecektir.
Farklı bir kişinin çek endeksi sorgulanmak istendiğinde bu kişiye Findeks tarafından bir doğrulama SMS’i gönderilecek ve sorgulamaya izin verilip verilmeyeceği sorulacaktır. Keşidecinin sorgulamaya izin vermesi halinde geçmiş dönemlerde düzenlenen tüm çeklere erişilebilecektir.
Çek Raporu Nasıl Kullanılır?
Çek raporu da son dönemlerde çek endeksiyle birlikte en sık kullanılan Findeks araçlarından birisi olmuştur. Kare kodlu çek raporu sorgulaması yapan işlemeciler keşidecinin çekini alıp almaması konusunda daha isabetli kararlar verebilmektedir.
Bunun için tek yapılması gereken Findeks mobil uygulamasını cep telefonuna indirdikten sonra ana menüden çek raporu sekmesine girmek ve çekin üzerindeki kare kodunu Findeks mobil uygulaması aracılığıyla okumaktır.
Çek Endeksi Sorgulama Ücretleri
Tek bir sorgulama için yapılması gereken ödeme KDV dahil 6,49 TL’dir. Düzenli sorgulamalar yapacağını tahmin eden ticari işletmeler kurumsal paketlere abone olabilir. Bu paketlerden yararlanmak isteyen kişiler yılda 50 çek raporu sorgulaması için 235 TL, yılda 250 çek raporu sorgulaması için 531 TL ödeme yapmalıdır.
Sitemizde yer alan Çek Kırdırma İşlemi Nasıl Yapılır konulu bölümümüzü de buradan inceleyebilir, faktoring firmalarının çek kırdırma işleminde izlediği süreci ve komisyon oranları gibi diğer detayları öğrenmek için yazımızı ortalama 2,5 dk da okuyabilirsiniz.