fbpx
BlogKonut KredisiSon Dakika

Erken Ödeme Cezası Yargıtay Kararı : Erken Ödeme Cezası Alınmayacak

Bilindiği üzere; konut kredilerinde, kredi çeken kişinin kredi borcunu erken kapatmak istemesi halinde erken ödeme cezası adı altında bir ödeme yapması gerekiyor. Bu erken ödeme cezaları da yüzdelik olarak nisbi anlamda alındığı ve konut kredilerindeki çekilen kredi miktarı da yüksek olduğu için maalesef büyük rakamlara tekabül edebilmektedir. Ancak erken ödeme cezası ile ilgili Yargıtay kararı sonrasında erken ödeme cezasın alınmayacak diyebiliriz. Şimdi hemen sizlere detayları aktaralım.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesinden Erken Ödeme Cezası Kararı

Konuyla ilgili olarak Kayseri ‘de bir vatandaşın Melikgazi Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulunarak, konut kredisinde yaşanan faiz düşüşü sonrasında yapılandırmak istemesi üzerine kendisinden 744 TL ücret alındığını belirterek iadesini talep etti. Bu konuda Melikgazi Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti tarafından yapılan inceleme sonrasında talebin reddine karar verilmiş, bu karara itiraz eden başvurucunun bu itirazı da ilgili Kayseri 1. Tüketici Mahkemesince de reddedilmiştir. Hukuki mücadeleyi bırakmayan vatandaşın, avukatı aracılığıyla konuyu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ‘na taşıyarak kanun yararına bozma talebinde bulunmuş, ilgili talebi inceleyen Yargıtay tarafından konu karara bağlanmıştır. Böylelikle 2013 yılında başlayan hukuki mücadele 2 Haziran 2017 tarihinde son bulmuş oldu.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi Erken Ödeme Cezası İle İlgili Kararda Ne Yazıyor

Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin ilgili kararında geçen metni aynı şekilde paylaşıyoruz.

“4077 sayılı kanunun 10/B maddesine göre faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilebilir. Erken ödeme ücreti gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın yüzde ikisini geçemez. Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilemez’ hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda, dosya ele alındığında davalı banka tarafından 744,37 TL erken ödeme cezası altında tahsilat yapıldığı anlaşılmaktadır. Bankanın ancak, zorunlu, makul ve belgeli masrafları tüketiciden isteyebileceğinin kabulü düşünüldüğünde, 744,37 TL erken ödeme cezası adı altında alınan bedelin davacıya iadesi gerekirken, aksine düşüncelerle yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozulması gerekir. Açıklanan nedenlerle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kanun yararına bozma talebinin kabulü gerekmiştir. Yukarıda açıklanan nedenlerle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kanun yararına temyiz talebinin kabulü ile, Kayseri 1. Tüketici Mahkemesi’nin kararının sonuca etkili olmamak üzere kanun yararına bozulmasına, 02 Haziran 2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.”

Yargıtayın Erken Ödeme Cezası Kararı Ne Anlam İfade Ediyor

Karardan bu aşamada anlaşılan hususun; faiz indirimi olması ile birlikte konut kredisini yapılandıran kişilerden erken ödeme cezası alınamayacağı diyebiliriz. Ancak yine karar irdelendiğinde, faizin sabit olduğu durumlarda konut kredisini yapılandıracakların ise bu ödemeyi yapmaları gerektiği de belirtiliyor.

erken odeme cezasi yargitay karari erken odeme cezasi alinmayacak

Daha Önceden Erken Ödeme Cezası Ödeyenler Dava Açabilecek mi

Kararın verilmesi ile birlikte konut kredisini yapılandıran ve kesintiye uğrayan kişilerin dava açıp açamayacakları tartışılmaya başlanmış durumda. Kuvvetle muhtemel bu ödemeyi geçmişte yapanların, zamanaşım süresi geçmeden dava açma hakları olacağı kanaatindeyiz. Bu konuda avukatların beyanları ve hukuki hamleleri yavaş yavaş ortaya çıkacaktır.

Konuyla ilgili sorularınızı ve bildiklerinizi lütfen YORUM bölümünden sorabilirsiniz. Ayrıca konunun önemi hepimizin malumu olduğu üzere; herkesin bu hakkından haberinin olması ve hakkını talep edebilmesi adına yazımızı sosyal medya hesaplarından paylaşmak isteyenler, hemen aşağıda yer alan PAYLAŞ butonunu kullanabilirsiniz. Unutmayın; Bir mum diğerini yakmakla ışığından bir şey kaybetmez.


Etiketler

Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. slm .2012 yılında denızbaktan konut kredisi kullandım yaklaşık olarak 8 ay ödedim..faızlerın aşağı düşmesi üzerine Denizbanka müracaat ederek yeniden yapılandırmak istedıgımı söyledim. banka yapılandırmayı kabul etmedi .bunun üzerine bir başka bankadan konut kredisi çekerek Denizbank a olan kerdi tutarını kapadım ancak banka benden o zaman % 2 erken kapama cezası aldı. yaklaşik olarak 5 yıl geçti bu alınan % 2 ceza parasın ı ger i alabilirmiyim.

    1. Merhabalar Necati Bey;
      Verilen bu Yargıtay kararı ile birlikte artık erken ödeme cezasının alınmaması durumu gündeme geldi diyebiliriz. Yargıtay tarafından ilgili karar bozuldu. Şimdi muhtemelen yerel mahkeme konuyla ilgili yeni bir karar tesis edecek. Bu kararın da açıklanması ile birlikte tüm detaylar netleşmiş olacak. Ancak bunun geriye dönük uygulaması ile ilgili bu aşamada net bir durum yok. Daha önceki bu tarz kararlar sonrası durumu örnek alarak bir tahminde bulunacak olursak; genel itibariyle 10 yıllık zaman aşımı olacağını tahmin etmekteyiz. Buna örnek olarak daha önceden açılan Kartel faizi davalarını söyleyebiliriz.

      Dolayısıyla tüm verilere baktığımızda sizin ve sizin gibi aynı durumda olan kişilerin de başvurma ihtimaliniz kuvvetle muhtemel olacak. Sürecin takipçisiyiz.En küçük gelişmeleri bile sizlerle buradan paylaşmaya devam edeceğiz.

  2. denizbanktan konut kredisi kullandım( 0.87) faizli.7 ay ödedim.bankaların konut kredisi faizlerini aşağı çekmesi sonucu denizbank ‘a yapılandırmak için müracaat ettim.banka yapılandırmayı kabul etmedi.% 2 erken kapama cezası aldı.akbanktan masrafsız ( 0.60 ) tan konut kredisi alıp denizbanktan çeğktiğim krediyi kapattım. bu durumda tüketici hakem heyetine başvura bilirmiyim. Necati D******. 05****** .cevaplarsanız sevinirim.Tşk ederim

    1. Merhaba Necati Bey;
      Bakım çalışmalarımız nedeniyle geç dönüş için öncelikle özür dileriz. Sorunuza gelecek olursak; yapılandırma sonrası aradaki farka göre (talep ettiğiniz iade para miktarına göre) konuyla ilgili Tüketici Hakem Heyeti ya da Tüketici Mahkemesine başvuruda bulunabilirsiniz. Bu konuda sınırlar da 2018 yılı için şu şekildedir.
      Buna göre, gelecek yıl Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda, değeri 4 bin 570 Türk Lirası’nın altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri, büyükşehir belediyesi statüsünde olan illerde 4 bin 570 Türk Lirası ile 6 bin 860 Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri, büyükşehir belediyesi statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 6 bin 860 Türk Lirası’nın altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri, büyükşehir belediyesi statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 4 bin 570 Türk Lirası ile 6 bin 860 Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri görevli olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı