fbpx
Hibe KredilerTarım Kredileri

Devlet Desteği ile Tarım Makinesi Hibe Kredisi Başvurusu

Geçtiğimiz yıllarda başlatılan çeşitli projeler kapsamında tarım ve hayvancılık konusunda faaliyette bulunmak isteyen girişimcilerin yapacağı bazı harcamalar devlet desteği kapsamına alınmaya başlamıştı. Bu doğrultuda kişilerin faaliyete başlayabilmek için yapması gereken tarım aleti, makine, ekipman vb. giderleri de finanse etmesi mümkün hale geldi. Dolayısıyla devlet desteği ile tarım makinası hibe kredisine nasıl başvuru yapılır şartlar nelerdir kısaca değinilmesi yararlı olacaktır.

Tarım Makinesi Olmadan Olmaz

Tarımsal üretim faaliyetine başlamak isteyen kişiler ilk etapta makinenin gerekli olup olmadığı konusunda kafa karışıklığı yaşayabilir, fakat bu kafa karışıklığının en önemli sebebi pazar araştırmasının tam anlamıyla yapılmamış olmasıdır.

Gerektiği şekilde pazar araştırması yapıldığında ulaşılacak sonuç çiftçinin eline geçen paranın üretim maliyetleri karşısında ciddi şekilde düşük olduğudur. Dolayısıyla üreticiliğe başlayan ve geleneksel tarım yöntemleriyle zaman alıcı şekilde üretime devam etmeye çalışan kişilerin zaman maliyeti altından kalkılmaz bir yük oluşturacaktır. Bu nedenle tarım makinelerinin alınması belki de üretimle ilgili yapılması gereken en önemli ve gerekli harcamalardandır.

Ziraat Bankası Tarım Makine Başvurusu

Devlet destekli ödemeler konusunda gişe görevi üstelenen Ziraat Bankası, tarımsal makine alımında kullanılacak türdeki krediler için de ilk başvuru yapılması gereken kurumlar arasındadır. Oldukça cazip ödeme seçenekleri ve düşük faiz oranlarıyla kısa süre içerisinde ihtiyaç duyulan her türlü demirbaşın satın alınmasını mümkün kılan Ziraat Bankası, tahsis edeceği krediler için teminat talep etmektedir.

Kırsal kesimde kredi kullanan üreticiler, bu teminatı çoğu zaman arsa ipoteği yöntemiyle vermektedir, ancak farklı teminatlar verilmesi de mümkün olabilir.

Ziraat Bankası’na tarımsal makine alımı için başvuruda bulunacak üreticilerin nüfus cüzdanı, gelir belgesi, ÇKS belgesi ve sahip olunan arsalara ilişkin tapu belgeleriyle birlikte en yakın şubeye gitmesi gerekir.

Yapılan kredi başvurusu çok kısa bir süre içerisinde değerlendirilip yanıtlanacaktır.

Traktör Kredisi

Traktör alımı da tarım için gerekli demirbaş harcamalarından birisidir. Bu kapsamda devlet destekli hibe imkanından yararlanmak dahi mümkün olabilir.

TKDK’nın desteklediği illerden birisinde üreticilik yapan kişilerin IPARD projesine başvurması ve başvurusunun olumlu yanıtlanması halinde satın alacağı traktörün % 50 ile % 65 oranında hibelendirmesi mümkündür.

Destek kapsamında hibeyle satın alınabilecek traktör markaları Agrifarm, Agripower, AGT, Antonio Carraro, Artrak Superline, Başak, Başkent, Belarus, BMC , Bolinder-Munktell, Bozok, Branson, Carraro, Case IHChery, Claas, David Brown, Deutz, Dexta, Eicher, Erkunt, Farmtrac, Fiat, Ford, Hattat, IMT, International, İşbora, John Deere, Kubota, Landini, Leyland, LS Tractor, Massey Ferguson, New Holland, Same, Steyr, Super Major, Super Star, Tümosan, Türk Traktör ve Universal.

tarim makinesi hibe kredi
devlet destegi ile tarim makinesi hibe kredi

İkinci el traktörler için hibe imkanı bulunmamaktadır. İkinci el traktör satın alacak üreticilerin Ziraat Bankası, Halk Bankası ya da özel mevduat bankaları tarafından sunulan kredilerine başvuruda bulunması gerekir. 5 yaşına kadar olan traktörlerin ekspertiz değerinin % 75’ine kadar kredi sağlanabilmektedir.

Sitemizde benzer konulardan birisi olan Ziraat Bankası Faizsiz Çiftçi Kredisi Şartları konulu yazımızı da bu bölümden ortalama 3 dk da okuyabilirsiniz.


Etiketler

Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı