fbpx
Bankacılıkİhtiyaç Kredisi

Ev İpoteği İle Nasıl Kredi Çekilir Başvuru

Normalde alabileceği limitten daha yüksek limitle kredi kullanmak isteyen tüketiciler özellikle ihtiyaç kredisi için konutunu ipotek ettirebilme imkanına sahiptir. Bankaların oldukça olumlu karşıladığı ve reddedilme olasılığı diğer başvuru yöntemlerine nazaran çok daha az olan bu yöntemle kredi kullanmak isteyen tüketicilerin bilmesi gereken bazı şartlar ve uygulaması gereken prosedürler bulunur.

evi ipotek göstererek kredi
evi ipotek gostererek kredi cekmek

İpotekli İhtiyaç Kredisi Şartları

Konut ipotekli ihtiyaç kredisi kullanmak isteyen tüketicilerin sahip olduğu ev için alacakları tapu kaydının üzerinde mesken ibaresi yer almalıdır. Aksi taktirde söz konusu gayrimenkulün ipotek olarak kullanılması mümkün değildir. Bu, genellikle sahip olduğu depo veya iş yerini ipotek olarak göstermeye çalışarak kredi başvurusu yapan tüketicilere yönelik bir şarttır. Depo ya da iş yerini ipotek ettirerek konut ipotekli ihtiyaç kredisi başvurusu yapmaya çalışmak oldukça sık rastlanan bir durumdur.

Kredi ve Kredi Kartları Yönetmeliği uyarınca ihtiyaç kredileri ancak 60 aya kadar vadelendirilebilir. Fakat konut ipotekli ihtiyaç kredisinin bir istisnası olarak eğitim ya da tadilat gibi harcamalar için finansman başvurusu yapıldığında vadenin 120 aya kadar uzatılabilmesi mümkündür. Vade süresini 48 aydan daha fazla yapmak isteyen tüketiciler proforma fatura ile harcama bedelini belgelemelidir. Aksi takdirde başvuru olumlu sonuçlanmayacaktır.

Arsa ipotekli ihtiyaç kredisinin aksine konut ipotekli ihtiyaç kredisi kullanacak tüketicilerin ipotek ettireceği konutun kendi adına kayıtlı olması gerekir. Aile bireylerinden herhangi birisine ait konusun ipotek ettirilebilmesi, ancak kişinin kefil olmayı kabul etmesi halinde mümkün olur.

Konut değerinin tescillenebilmesi için meskene eksper gönderilir ve eksper raporundaki konut değerinin ancak % 75’ine kadar finansman talep edilebilir.

Konutun ipotek ettirilmesine istinaden sigorta, ekspertiz ve finansman tahsis ücretlerinin tüketici tarafından ödenmesi gerekir. Konut ipotekli ihtiyaç kredisi kullanmak tıpkı konut kredisi gibi diğer ürünlere göre biraz daha maliyetlidir.

Konut ipoteğiyle ihtiyaç kredisi kullanan tüketiciler BSMV ödemesi yapmaz. Bilindiği gibi kullanılan her kredide % 5 oranında BSMV ödemesi yapılması gerekir, ancak bunun tek istisnası konut ipotekli ihtiyaç kredisidir.

Konut İpotekli İhtiyaç Kredisi için Gerekli Belgeler

  • Nüfus cüzdanı,
  • Gelir belgesi,
  • İkametgah belgesi ya da son 3 ay içerisinde başvuru yapan kişi adına kesilmiş fatura,
  • İpotek gösterilecek konutun kat mülkiyeti ya da kat irtifakı tapusu fotokopisi,
  • Ekspertiz raporu.

Konut İpotekli İhtiyaç Kredisi Nasıl Kullanılır

Konut ipotekli ihtiyaç kredisi kullanmadan önce mutlaka şubeyle temas kurulmalıdır. Bu kredi her banka şubesi tarafından sağlanmaz ve bu durumda bazı yönlendirmeler yapılabilir. Başvuru yapılabilen bir şubeye erişildiğinde konut ipotekli ihtiyaç kredisi için faiz teklifi talep edilebilir. Faiz teklifinin olumlu karşılanması halinde örnek ödeme planı oluşturulabilecek ve tüketici yapacağı aylık taksit ödemelerini de görebilecektir.

Her konuda mutabık kalındıktan sonra başvuru sürecinin başlaması için ilk iş konuta ekspertiz çağırılmasıdır. Ekspertiz, çoğu zaman bankanın yetkili kıldığı bir kurum tarafından seçilir ve konuta yönlendirilir. Ekspertiz konuta ilişkin inceleme yaptıktan sonra konutun gerçek değerini saptayan bir raporu tüketiciye ya da bankaya teslim edecektir. Bu raporun elde edilmesinden sonra diğer belgeler de tamamlanmalı ve kredi başvuru formu doldurulmalıdır.

Formun doldurulmasına istinaden başvuru tamamlanmış ve değerlendirmeye alınmış olacaktır. Konut ipotekli ihtiyaç kredileri çoğu zaman 5 gün içerisinde tahsis edilir, 6 aydan daha yeni ekspertiz raporu olan tüketicilerin ekspertiz çağırmasına gerek yoktur, eski rapor bir bankaya verilmiş olsa da fotokopisi talep edilebilir ve yapılan yeni başvuru için de kullanılabilir. Bu ekspertiz işlemi için sizden ekspertiz ücreti (Konut Kredisinde ekspertiz ücreti neye göre belirlenir öğrenmek için bu bölümü https://onlinekrediler.net/konut-kredisinde-ekspertiz-ucreti-neye-gore-belirlenir/ inceleyebilirsiniz) talep edilebilir.

Konut İpotekli İhtiyaç Kredisi Ödenmezse Ne olur?

Konut ipotekli ihtiyaç kredisinin 2 ay üst üste ödenmemesi  halinde tüketici hakkında idari takip başlatılır, bu banka düzeyinde başlatılan bir takiptir ve yalnızca kredi notu üzerinde etkili olur.

ev ipotekli kredi başvurusu
ev ipotegi ile nasil kredi cekilir ev ipotekli kredi basvurusu

Borcun 1 ay daha ödenmemesi halinde 3’üncü ay içerisinde idari takip, icra takibine dönüşür ve artık diğer bankaları da kapsayacak bir sorun olur. Bu aşamada tüketicinin banka hesaplarına el koyulabilir ya da icra memurları çeşitli yaptırımlarda bulunabilir. Banka, 3 ay ödenmeyen borcu avukata devreder ve bundan sonra borç için avukatla iletişime geçmek gerekir.

Borcun 3’üncü ay içerisinde tamamen ödenmemesi veya yapılandırılmaması halinde ipotek altındaki konut, banka tarafından satışa sunulur ve satışı gerçekleştirilir. Satış sonrası banka borcu, avukat masrafları ve diğer masraflar tahsil edilir, geriye kalan para tüketicinin talep ettiği banka hesabına yatırılır.


Etiketler

Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı