fbpx
İş Fikirleri

Engellilerin Rahatlıkla Yapabileceği 10 Cazip Meslek Dalı

Engellilerin sosyal hayatın bir parçası haline gelmesini kolaylaştırmak, iş hayatında yer almalarına imkan vermek için kendilerine tanınan bazı haklar vardır. Bilindiği gibi herkes bir engelli adayıdır, bu nedenle ‘engelli’ kelimesinin dahi kullanılmaması gerekir fakat kendilerine ayrıcalık tanınacak kitleyi tasvir etmek için bir kelimenin kullanılması mecburidir. Bu yazıda engellilerin rahatlıkla yapabileceği 10 meslek dalı ve engele göre çalışılabilecek işlere değinilecektir.

Engele Göre Çalışılabilecek Yerler

Az görenler, görmezler, sağır ve dilsizler, tek el veya tek kol sakatlığı olanlar, tek ayağı sakat olanlar ve iki ayağı sakat olanları ayrı ayrı değerlendirmek gerekir. Genel olarak engelli istihdamının yüksek olduğu meslek dalları şunlardır:

  1. Büro görevlisi,
  2. Gişe memuru,
  3. Çağrı merkezi yetkilisi,
  4. Destek uzmanı,
  5. Fabrika işçiliği,
  6. Eğitim-öğretim,
  7. Muhasebecilik,
  8. Masör,
  9. Enstrümancı,
  10. Kontrolör.

Az Görenlerin Çalışabileceği İşler

Az görenler imam, vaiz, müezzin, müellif, heykeltraş, bestekar,enstrümancı, ses sanatçısı, masör ve benzeri görme becerisini daha az kullanacakları işlerde istihdam edilebilirler.

Görmezlerin Çalışabileceği İşler

Görme yetisini kaybedenler beskekar, enstrümancı, ses sanatçısı, masör, çağrı merkezi personeli, büro memuru, gazete satıcısı, dokuma ustası, örgücü, tad bakıcı, sandalye monte işçisi, tahta mobilya cilacısı ve görme yetisini hiç kullanmasına gerek olmayan benzer işlere yönelebilir.

Sağır ve Dilsizlerin Çalışabileceği İşler

Sağır ve dilsiz olanlar dokuma ustası, halı dokuyucusu, kumaş onarıcısı, halı onarıcısı, örgü makinesi işçisi, tarak işçisi, çorap örme makinesi işçisi, örgü makinesi işçisi, tüylendirme makinesi işçisi, örgü kontrolörü, çorap kontrolörü, çorap onarıcı, mensucat beyazlatıcı, boyacı, boyama kazan işçisi, kumaş boyama kazanı işçisi, asit buharı makinesi işçisi, buhar makinesi işçisi, yazılım uzmanı, hisse uzmanı ve duyma, konuşma yetisini kullanması gerekmeyen benzer işlerde rahatlıkla istihdam edilebilir, başarılı bir kariyer oluşturabilir.

Tek El veya Tek Kol Sakatlığı Olanlar

Tek elini ya da kolunu komple kullanamayan engellilerin hizmetli, elyaf eksperi, halı kontrolörü, halat kontrolörü, örgü kontrolörü, çorap kontrolörü, tad bakıcısı, konfeksiyon kontrolörü, kontrolör, kalite kontrol uzmanı, gişe memuru, büro memuru, muhasebeci, mali müşavir, denetimci, akademisyen, yazılım uzmanı ve tek elini ya da tek kolunu kullanmasına gerek olmayan türevi meslekleri rahatlıkla icra etmesi mümkündür.

İki Ayağı Sakat Olanların Çalışabilecekleri İşler

Bacaklarını kullanamayan engellilerin kilim dokuma uzmanı, halı dokuma uzmanı, halı onarım uzmanı, örgücü, çorap kontrolörü, çorap onarıcısı, kordon ve şerit işçisi, ağ-file örücüsü, tad bakıcısı, pura mal işçisi, kadın şapkası imalat işçisi, şapkacı, dikiş uzmanı, yazılımcı, yatırım uzmanı, akademisyen, öğretim görevlisi, satış uzmanı, pazarlama uzmanı, büro yetkilisi, yönetici ve bacaklarını kullanmasına gerek olmayan (şoförlük vb. gibi) meslekleri icra etmesi mümkündür.

engellilere uygun meslekler

Tüm Meslekler Neler

Aslında bedensel engelliler kendilerine uygun düşebilecek bir meslek seçimi yapmaları halinde sadece çok küçük bir meslek kümesini icra edemeyeceğini fark edebilir. Bu kapsamda yapılabilecek tüm mesleklerin olduğu listeye bakmak yararlı olabilir. Listeye ulaşmak için tıklayın: https://web.archive.org/web/20180718051647/https://ipfs.io/ipfs/QmT5NvUtoM5nWFfrQdVrFtvGfKFmG7AHE8P34isapyhCxX/wiki/Meslekler_listesi.html

İlgili listenin içerisinde icra edilebilecek onlarca farklı meslek olduğunu göreceksiniz, hiç aklınıza gelmeyen ya da tavsiyesine erişmenizin mümkün olmadığı bazı meslekler de yer almaktadır. Dolayısıyla farklı bir perspektif katacağı konusunda şüphe duyulmaması gerekir.

Engelli Maaşı Üzerinden Kredi Çekilebilir mi konulu yazımızı da okuyabilir ve alternatif bilgilere ulaşabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu