fbpx
Çiftçi KredileriHayvancılıkTKDK

Hayvancılık Teşvikleri Hangi İllere Veriliyor IPARD-IPARD2-TKDK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın koordinasyonuyla devam ettirilen IPARD, IPARD2, TKDK ve çeşitli hayvancılık teşvikleri ile bazı bölgelerde sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması planlanıyor ve bu nedenle çeşitli iller ilgili teşviklerden hiç yararlanamıyorken bazı iller en üst perdeden hibe imkanına vakıf olabiliyor. Dolayısıyla hangi şehirlerin kaçıncı bölge içerisinde kaldığı ve bu kapsamda verilecek desteklerde söz edilen bölgeye verilecek teşvik oranlarının kişiyi nasıl ilgilendirdiğini anlamak büyük önem arz ediyor.

Hayvancılık Teşviki Verilen Şehirler

Türkiye Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından aşağıda belirtilen 43 ile teşvik verilmektedir. Bu şehirler içerisinden yapılmayan başvurular değerlendirilmemekte ve teşviklerden yararlanılması mümkün olamamaktadır.

  1. Afyon, Yozgat, Ağrı, Van, Amasya, Uşak, Ankara, Trabzon, Urfa, Ardahan, Sivas, Aydın
  2. Denizli, Samsun, Balıkesir, Manisa, Çorum, Ordu, Burdur, Mardin, Çankırı, Nevşehir, Çanakkale Muş, Bursa, Mersin,
  3. Diyarbakır, Malatya, Kahramanmaraş, Elazığ, Kütahya, Erzincan, Konya, Erzurum, Kastamonu, Giresun, Kars, Hatay, Isparta, Karaman

Hayvancılık Teşviki Nasıl Alınır?

Hayvancılık yapmak isteyen çiftçilerin bölge ekonomisine katkıda bulunabilmesi ve ülkenin iç talebinin karşılanabilmesi adına hazırlanan teşvik programlarından yararlanabilmek için mutlaka TKDK’nın internet sitesi aracılığıyla duyurulan çağrı ilanlarını takip etmek ve başvuru tarihleri arasında başvuru yapmış olmak gerekiyor.

TKDK’nın çağrı ilanı sonrasında yapılan teşvik başvurularına istinaden hazırlanan dokümanlarda bölge özelinde talep edilen evraklar belirtilmekte ve bu evrakların da en yakın TKDK bürosuna teslim edilmesi beklenmektedir. Yapılan başvuru sonrasında kişinin teşviklerden yararlanıp yararlanamayacağı, yararlanacaksa hangi oranda teşvik verileceği netlik kazanacaktır.

TKDK tarafından verilen teşvike ek olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından da yukarıdaki şehirlerde hayvancılık yapmak isteyen kişilere verilen 30 bin TL’lik hibe bulunmaktadır. Bu hibeden yararlanmak isteyenler için belirlenen şartlar şunlardır:

  • 18-41 yaş arasında TC vatandaşı olmak,
  • Herhangi bir iş yerinde çalışmıyor olmak,
  • Vergi mükellefi olmamak,
  • En fazla 50 koyun ve keçiye sahip olmak,
  • En fazla 8 büyükbaş hayvana sahip olmak,
  • Herhangi bir hayvancılık teşvik projesine başarıyla dahil olmak.

İlgili teşvikten yararlandıktan sonra alınan 30 bin TL’lik hibe ile kurumsallaşmak gerekmektedir. Kendi işini kuran çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS), Tarım ve Kredi Kooperatifine üye olması gerekmektedir. Bu sayede ileriki dönemlerde Ziraat Bankası aracılığıyla verilecek düşük faizli hayvancılık kredisinden de yararlanılabilecektir.

IPARD2 Hibesi

Yukarıdaki 42 şehirden herhangi birisinde hayvancılıkla uğraşmak isteyen çiftçiler TKDK’nın IPARD2 projesine dahil olabilmektedir. Söz konusu proje kapsamında desteklenen faaliyetler şu şekildedir:

  • Bitkisel üretim,
  • Kırsal alanda turistik faaliyetler,
  • Hayvan besiciliği,
  • Süt üreticiliği,
  • Arı yetiştiriciliği,
  • Besi ve yumurta tavukçuluğu,
  • Balık ve su ürünleri yetiştiriciliği,
  • Yenilenebilir enerji üreticiliği.

Büyükbaş hayvancılık yapmak isteyen çiftçilere AB bütçesinden kaynak oluşturularak 500 bin TL’ye kadar hibe ve destek verilmektedir. Söz konusu desteklerden yararlanacak kişilerin hangi oranda hibe ve kredi alabileceğini ise bulunulan şehrin dahil olduğu bölge numarası belirlemektedir.

hayvancilik teşviği verilen iller
hayvancilik teşviği verilen iller

Ziraat Bankası Hayvancılık Kredisi

Ziraat Bankası aracılığıyla yukarıdaki 43 şehirden herhangi birisinde hayvancılık faaliyeti ile uğraşan kişilere yıllık % 5 faiz oranına sahip (aylık % 0,41) kredi tahsis edilmektedir. Söz konusu krediden yararlanabilmek için yukarıda da değinildiği gibi ÇKS’ye ve Tarım ve Kredi Kooperatifine kayıt olunması gerekmektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca verilen 30 bin TL’lik hibenin işletmeye dönüşebilmek ve Ziraat Bankası’nın düşük faizli kredisinden yararlanabilmek için kullanılması oldukça mantıklı olacaktır.

Sitemiz üzerinden Ziraat Bankası Faizsiz Çiftçi Kredisi Şartları ile ilgili bölümde güncel bilgileri ile hazırladığımız içeriğime buradan ulaşabilir ve Ziraat Bankası tarafından çiftçilere yönelik verilen finansman destekleri konusunda alternatif bir bilgi edinebilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu