fbpx
Bankacılık

Kredi Ödenmeyince Kefile Ne Olur İcra Gelir mi (Detaylar)

Bu yazımızda bankacılık işlemleri ile ilgili bir konu olan Kredi Ödenmeyince Kefile Ne Olur sorusuna cevap bulmaya çalışacak ve yine bunun yanı sıra en çok merak edilen husus olan icra gelir mi meselesini aydınlatmaya çalışacağız.

Bankalara yapılan kredi başvurularının olumsuz sonuçlanması halinde kefille kredi başvurusu yapılması talep edilebilmektedir. Tüketiciler çoğu zaman kefilliğe sıcak bakmasa da güvendiği ya da borç ödemelerini aksatmayacağını düşündüğü kişilere kefil olabilmektedir. Normal şartlar altında gerçekçi konuşulması gerektiğinde kefil olmanın pek de mantıklı olmadığını söylemek gerekir.

Özelikle dostluk, arkadaşlık gibi kavramlar üzerine inşa edilen birlikteliklerin zaman içerisinde olumsuz şeylere sahne olması ve bunun kefillik ilişkisini de etkilemesi çok sık rastlanan bir durumdur. Kefillik, kullanılan krediden tam sorumlu olmak demektir. Krediyi kullanan kişi parayı bankadan tahsis etse de borcunu ödememesi halinde kefil bu borcu ödemek durumunda kalabilir.

Kefile İcra Gelir Mi?

Kredi kullanılabilmesi için bankanın kefil talep etmesi durumunda sözleşme de buna göre hazırlanır. Hazırlanan sözleşmede hem krediyi kullanan hem de krediye kefil olan kişilerin imzaları aynı anda bulunur. Atılan imzanın anlamı kredi tahsisinden doğacak borçların ödenmemesi durumunda iki kişinin de bu borçtan sorumlu olacağıdır. Her ne kadar gerçekte öncelik krediyi kullanan kişiye verilse de yasal olarak krediyi kullanan kişi ile kefil arasında herhangi bir fark ya da öncelik bulunmamaktadır.

Etik olması açısından ilk önce krediyi kullanan kişiyle irtibat kurulur, ancak bu böyle olmak zorunda değildir. Borcun ödenmemesi durumunda direkt olarak kefille de irtibat kurulabilir çünkü söz konusu borcun eşit oranda sorumlularından birisi de kefildir.

Kredi ya da kredi kartı borcunun 30 gün süresince ödenmemesi durumunda banka tarafından tüketiciye gecikme bildiriminde bulunulur. Söz konusu bildirim nedeniyle hem krediyi kullanan hem de krediye kefil olan kişinin kredi notu düşer. Borcun ödenmemesi üzerinden 60 gün geçince banka idari takip başlatır ve tüketicinin banka içerisindeki hesaplarından borç tahsilatı yapabilmek için çeşitli yaptırımlarda bulunur. Bu aşamada da hem krediyi kullanan hem de krediye kefil olan tüketicilerin kredi notları tekrar düşürülür. Son olarak borcun 90 gün süresince ödenmemesi durumunda krediyi kullanan ve krediye kefil olan kişi hakkında yasal takip başlatılır. Bu takip sırasında borç avukata devredilir ve borcun tamamının tek seferde ödenmesi istenir. Borç ödemesinin yapılamaması halinde krediyi kullanan ya da kefilin evine icra memuru gelerek haciz uygulayabilir.

kredi ödenmeyince kefilin durumu
kredi odenmeyince kefile ne olur icra gelir mi

Öncelik Krediyi Kullanana Mı Kefile Mi Verilir?

Krediyi kullanan kişi aynı zamanda parayı harcayan kişi de olsa kefille aynı derecede borçtan sorumlu tutulur. Yani yasal açıdan herhangi bir öncelik söz konusu değildir ve bankanın talep etmesi halinde direkt olarak kefile de haciz uygulanabilir. Bu nedenle kefil olmadan önce çok iyi düşünülmesi gerekir. Aksi taktirde borçlarda meydana gelecek en ufak aksamada ya da gecikmede kredi notunun düşmesi, kara listeye girilmesi, eve haciz gelmesi, dostluk ilişkilerinin bozulması vb. sorunlar söz konusu olabilir.

Sitemizde yer alan ve konuyla ilgili sizleri daha da aydınlatacak bir yazı olan Ödenmeyen Borç İçin Banka Avukatı Aradı Şimdi Ne Olacak konulu bölüme buradan ulaşabilir ve yazımızı ortalama 3 dk da okuyabilirsiniz.


Etiketler

Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı