fbpx
ArabalarSigorta

Çekme Belgeli Araç Ne Demektir Çekme Belgesi Nasıl Alınır

Araca ait bandrol, trafik cezası, haciz ya da rehin gibi faktörler nedeniyle bir borç durumunun söz konusu olması halinde çekme belgesiyle aracın trafikten alıkoyulması mümkündür. Bu  durumdaki araçların satışının ya da satın alınmasının önünde de herhangi bir engel yoktur, ancak çekme belgeli araç satın alacak kişilerin normal satış prosedürlerine nazaran biraz daha fazla bürokratik işlemi yerine getirmesi gerektiğini en baştan bilmesi gerekir. Bu kapsamda çekme belgeli araç ne demektir nasıl alınır ve türevi konulara kısaca değinilmesi yararlı olabilir.

Çekme Belgeli Araç Satın Alma İşlemi

Çekme belgesi olan bir aracın satın alınması sırasında karlılaşılacak süreç ve yapılması gerekenlere maddeler halinde değinelim:

  • Notere gidilir ve standart araç satış prosedürleri uygulanır, plaka değiştirilecekse bunun mutlaka noterde belirtilmesi gerekmektedir.
  • Çekme belgeli araç sigorta şirketinden ya da satıcıdan alındığı fark etmeksizin TÜVTÜRK muayenesinden geçebilecek kadar tamir ettirilir.
  • Zorunlu Mali Sorumluluk sigortası poliçesi hazırlanır,
  • İkişer adet Araç Trafik Tescil ve Müracat İşlem Formu doldurulur.
  • Hazırlanan formla TÜVTÜRK istasyonuna başvurulur ve gerekli muayene işlemlerinin yerine getirilmesi sağlanır.

Çekme Belgeli Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle eğer mümkünse her zaman için standart ve temiz ikinci el araçlara yönelmeye çalışmak iyi olacaktır. Fakat çok iyi bir fırsat yakalandıysa ve her şeyin göründüğü gibi olduğundan emin olunması halinde çekme belgeli araç satın almak da mümkündür.

Neden Çekme Belgesi Var

Aracın normal satılmasının önünde mutlaka bir engel var ve bunun tam olarak ne olduğunun öğrenilmesi gerekiyor. Genel itibariyle muayene süresi biten hasarlı araçlar, gümrükten geçirilen araçlar ya da muayenesiz araçlar çekme belgeli olarak satışa sunuluyor. Fakat yine de en baştan sebepleri öğrenmek faydalı olacaktır.

Ekstra Donanım Kontrolü

Aracın muayeneden geçmesinin önünde engel oluşturabileceği için aracın üzerinde ekstra donanım olup olmadığı detaylıca kontrol edilmelidir. Genel itibariyle binek otomobillerde bununla karşılaşılmasa da kamyon, minibüs, ticari araç vb. alınacaksa bazen ekstra donanım problemiyle karşılaşılabiliyor. Eğer bu donanım için gerekli proje ve belgeler yoksa ek masraflar yapmanız gerekebilir.

Geçici ve Kalıcı Sigorta

Normal şartlar altında çekme belgeli araç için sigorta yaptırmak mümkün değil, ancak geliştirilen geçici sigorta ürünü sayesinde bu imkandan yararlanılabiliyor. Geçici sigorta kapsamında kalıcı sigorta yaptırana kadar geçen süre için mali güvence sağlanıyor. Kişiler zorunlu sigorta yaptırdıktan sonra ödediği geçici sigorta primlerinin büyük bir kısmını geri alıyor ve maliyeti sadece 100 – 200 TL kadar oluyor

çekme belgesi nasıl alınır
cekme belgeli arac ne demektir nasil alinir

Çekme Belgeli Araç Almak Riskli Mi?

Analizler gerektiği şekilde yapıldığında ve doğru sonuçlar alındığında çekme belgeli araç satın almanın herhangi bir riski bulunmuyor. Fakat ilk defa araç satın alınıyorsa ve prosedürlerle ilk defa uğraşılacaksa mutlaka daha önce araç satın almış ya da araçlarla ilgili tecrübe sahibi bir kişi ya da danışmandan yardım alınması gerekiyor. Normal şartlar altında 70 bin TL’ye satılan araç çekme belgeli olması halinde tüm masrafları dahil 55 – 60 bin TL’ye mal edilebilir.

Konuyla ilgili önemli bir nokta olan Pert Araç Aldıktan Sonra Yapılması Gereken İşlemler hususundaki yazımızı da buradan https://onlinekrediler.net/pert-arac-aldiktan-sonra-yapilmasi-gereken-islemler okuyabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu