fbpx
Bankacılık

Bir Kişi En Fazla Kaç Tane Kredi Çekebilir (2, 3, 4 ?)

Tüketiciler uzun vadelerle kredi kullandıktan sonra taksit ödemelerine devam ederken yeni kredi başvuruları yapmayı da düşünebilmektedir. Bu durum oldukça sık yaşanmakta ve herhangi bir hukuki engel bulunmamaktadır. Dolayısıyla gerekliliklerin sağlanması ve prosedürlerin yerine getirilmesi halinde birden fazla kredinin kullanılması da mümkündür.

Neye Göre Karar Veriliyor?

Tüketicinin kullanacağı kredilerden doğan taksit ödemelerini karşılayabilecek düzeyde gelire sahip olması ve işsiz kalması durumunda kredi taksit ödemelerinin devam ettiği süreç boyunca işsizlik ödeneğinden yararlanabilmesi için SGK primlerinin yatırılmış olması bankalar açısından çok önemlidir.

Buna ek olarak BDDK mevzuatı uyarınca tüketicilere tahsis edilen kredilerin, gelirlerinin % 70’ini oluşturmaması gerekir. Fakat bankaların uygulamaları bu oranın % 50’ye kadar olmasına imkan vermektedir. Yani tüketiciler aylık gelirlerinin % 50’sini bankalara kredi taksit ödemesi olarak aktarabilir. Bu durumda tüketicilerin kaç tane kredi çekebileceği aylık gelirine, kullanacağı kredilerin toplam miktarına ve toplam vadesine bağlı olarak değişecektir.

Tek bir cümleyle herkes için geçerli olacak bir ifade paylaşmak doğru olmayacaktır fakat bir örnek vermek gerekirse 6000 TL geliri olan bir tüketiciyi baz alalım. Tüketici araç kredisi ve ihtiyaç kredisini aynı anda kullanmak istiyor. 36 ay vadeyle 36 bin TL’lik araç kredisi kullanmak, 24 ay vadeyle 12 bin TL’lik de ihtiyaç kredisi için başvuru iletiyor. Bu durumda araç kredisi için her ay 1000 TL, ihtiyaç kredisi için ise 500 TL yani toplamda 1500 TL bankalara taksit ödemesi yapılması gerekecektir. Aylık 1500 TL’lik taksit ödemesi tüketici gelirinin % 25’ini oluşturmaktadır ve bu durum çok az risk teşkil etmektedir. Gelirin belgelenmesi ve SGK şartının sağlanması halinde kredi notu da yüksekse kredilerin aynı anda tahsis edilme ihtimali oldukça yüksektir.

Buradaki % 25 oranı bilinçli olarak seçilmiş bir orandır. Bankalar normal şartlarda taksit ödemelerinin % 50’yi geçmemesini şart koşarken ikinci, üçüncü vb. kredilerde gelirin çok daha küçük bir kısmının taksit ödemelerine aktarılmasını yani yüksek bir gelir elde edilmesini talep etmektedir. Dolayısıyla tek kredi için % 50 oranında taksit ödemesi yapılabilse de ikinci, üçüncü vb. krediler için % 30 – % 35 seviyesinde taksit ödemeleri yapılacak olması kredi tahsis ihtimalinin çok yüksek olması anlamına gelecektir.

Ne Kadar Kredi Çekebilirim

Bu noktada belirleyici unsur tamamen sizin gelir durumunuzdur. Bunun yanı sıra her kişinin toplam belli bir kredi limiti vardır. Bu aylık ödeme limiti ve toplam kredi limiti aşılmadığı sürece herhangi bir sorun ortaya çıkmayacaktır. Örneğin; toplam kredi limitiniz 50.000 TL olarak belirlenmişse; bu durumda 5.000 TL ‘lik 10 adet kredi bile çekilebilir. Ancak bu konuda bankaların kredi tahsis edip etmeme durumu kendi haklarında saklı kalacaktır. Yine de kredi notunuz yüksek ise; bu durumda şansınızın epeyce yüksek olduğununu unutmayın.

Borç Transferi Kredisi

Birden fazla bankaya kredi borcu olan tüketiciler borç transferi yaparak tek bankaya borçlanabilir (borç transferi ile ilgili bölüme buradan https://onlinekrediler.net/tum-borclarimi-borc-transfer-kredisiyle-tek-bankaya-nasil-toplarim/ ulaşabilirsiniz) ve bu sayede tek bir kredi ödemesi yapıyormuşçasına yeni kredi başvurusu iletebilir. Borç hacmi ciddi şekilde artacağından dolayı hesaplamanın iyi yapılması gerekecektir. Herkes için mantıklı olmasa da bazı kişilerin içerisinde bulunduğu durum gereği kullanılabilir yöntemler arasındadır.

en fazla kaç kredi çekilir
bir kisi en fazla kac tane kredi cekebilir

Borç transferi kredisi kapsamında tüm borçlar tüketici adına başvuru yapılan banka tarafından diğer bankalara ödenir. Söz konusu bankalara olan borçlar kapanır ve kredi taksit ödemelerinin tek bir bankaya yapılmaya devam edilmesi gerekir.

Sitemizde yer alan Çekilebilecek Kredi Üst Limiti Nasıl Arttırılır konulu yazımızı da ortalama 2,5 dakika içerisinde okuyabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu