fbpx
HayvancılıkHibe KredilerKosgeb Kredileri

Büyükbaş Hayvancılık Yapmak İstiyorum Diyenlere Hibe Yol Haritası

Sıfırdan hayvancılık yapmak isteyen veya hayvan sayısını artırmayı planlayan vatandaşlarımız için, bilindiği üzere devletimiz tarafından KOSGEB aracılığı ile bazı krediler ve hibe destekleri verilmektedir. Fakat verilen krediler, hibeler ve sağlanan kolaylıklar, bazı şartların olumlu olarak sonuçlanması durumunda sağlanmaktadır. Yani sizler eğer büyükbaş hayvancılık hibe almak istiyorsanız, bazı şartları sağlamanız gerekir. Sizler için bir yol haritası oluşturduk ve neler yapmanız gerektiğini aktardık.

Büyükbaş Hayvancılık Yapmak
buyukbas hayvancilik yapmak istiyorum diyenlere hibe yol haritasi

İçinde bulunduğumuz dönemde ekonomik problemlerin en önemlilerinden birisi enflasyon ve enflasyon ayrıca masaya yatırıldığında gıda enflasyonu daha da büyük bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Hal böyle olunca da hakkında en çok konuşulan sektörlerden birisi tarım ve hayvancılık olarak ön plana çıkıyor. Hayvancılık, hali hazırda ülkemizde yapılan fakat son dönemlerde atılan adımlar nedeniyle ithalata konu sektörlerden birisi haline gelen sektörlerden. Bu kapsamda stratejik bir sektör haline gelmeye başlayan hayvancılık ve özellikle de büyükbaş hayvancılık iş fırsatı niteliği taşıyor.

Hayvancılık yapmaya başlamadan önce bilinmesi gereken onlarca farklı konu, binlerce detay var fakat kabataslak olarak büyükbaş hayvancılık yapmak istiyorum diyenlere hibe yol haritası sunmak ve hayvancılıkla ilgili bilinmesi gereken detaylara değinmek yararlı olacaktır.

Hayvancılık Hibeleri

Hayvancılık işinin detaylarına aşağıda kaba taslak olarak değineceğiz, ancak öncesinde hayvancılık sektörüne giriş yapabilmek adına en önemli sorunlardan birisini yani finansal problemleri masaya yatırmak ve nasıl çözüleceğini aktarmak gerekir.

Hali hazırda onlarca farklı devlet kurumu ve bütçeden hayvancılık sektörüne hibe verilmektedir. Bunların en kapsamlıları TKDK tarafından devam ettirilen IPARD projeleridir. IPARD projeleri milyonlarca TL değerinde hayvancılık hibeleri almanızı mümkün kılabilir. TKDK tarafından verilen hibeler genel itibariyle yapılacak yatırımla doğru orantılı olarak kurgulanır. Yani 100 bin TL yatırım yapacaksanız 80 bin TL ya da 100 bin TL hibe, 1 milyon TL yatırım yapacaksanız 800 bin TL ya da 1 milyon TL gibi hibeler alabilir ya da faiz indirimine sahip olabilirsiniz. TKDK Hayvancılık Destekleri ile ilgili bu bölümü deayrıca inceleyebilirsiniz.

Bu kapsamda mevzuatın tüm detaylarına değinmeden önce TKDK’nın devam ettirdiği IPARD projeleriyle ilgili bilgi için 0 (312) 409 14 00 numaralı telefon numarasını aramanız gerekiyor. Detaylı bir yazı olacağı ve tüm hibe programlarını kapsayacağı için her birinin ayrı ayrı tüm detaylarıyla masaya yatırılması sıkıcı olacaktır. IPARD ile ilgili detaylı incelememiz için de bu bölüme https://onlinekrediler.net/hayvancilik-tesvikleri-hangi-illere-veriliyor-ipard-ipard2-tkdk/ göz atabilirsiniz.

Hayvancılık yapmak için hibe alabileceğiniz kurumlardan birisi de Tarım Kredi Kooperatifi’dir. Tarım Kredi Kooperatifi, devlet bütçesinden hayvancılık alanına yapılacak sosyal yardımların kredi olarak sunulmasını sağlayan bir kooperatiftir. Bu kooperatif aracılığıyla sadece hibe değil aynı zamanda sıfır faizli kredi de alabilirsiniz. Tarım Kredi Kooperatifi’nin telefon numarası 444 4 855’dir.

Tarım KRedi Kooperatifi kısa vadeli işletme kredileri, orta vadeli yatırım kredileri, belge karşılığı kredi, tüketim kredisi ve uzun vadeli faizsiz krediye ek olarak genç çiftçi projesi kapsamında hibe ve faizsiz kredi imkanı da sunmaktadır. Onlarca farklı konuda farklı miktarlarda hibe ve faizsiz kredi imkanı sunan Tarım Kredi Koopertifi’ni arayarak size nasıl bir yardımda bulunabileceklerini öğrenebilirsiniz.

Tarım ve hayvancılık konusunda üreticiler desteklerini çoğu zaman Ziraat Bankası’ndan alır. Bu desteklerin Ziraat Bankası’ndan verilmesi ilgili programın Ziraat Bankası tarafından yürütüldüğü anlamına gelmez. Doğrudan Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı veznesinden yüklü miktarda para alınamayacağı için Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli devlet kurumlarının hayvancılığa vereceği destekler Ziraat Bankası aracılığıyla üreticiye ulaştırılır. Bu kapsamda Ziraat Bankası görüşme yapabileceğiniz, size nasıl yardımcı olabileceklerini sorabileceğiniz kurumlardan birisidir. Ziraat Bankası’yla yapacağınız görüşmede sadece bir kurumdan değil onlarca farklı devlet kurumundan nasıl bir destek alabileceğinizi görüşebilirsiniz. Bu kapsamda Ziraat Bankası’nın çağrı merkezini arayabilir ya da en yakın Ziraat Bankası şubesine giderek destek ödemeleri, hibe ve faizsiz krediler hakkında bilgi talebinde bulunabilirsiniz.

Büyükbaş Hayvan Yetiştirerek Para Kazanmak

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ölçek ekonomisi dikkate alındığında ve büyük yatırım yapıldığında gerçekten karlı olabilen bir sektör. Ölçek, hayvancılık konusunun en önemli problemlerinden birisi. Eğer gerçekten büyük bir iş kurmak istemiyor ya da idare edemeyeceğinizden endişe ediyorsanız biraz daha araştırma yaparak işe girmeniz yararlı olacaktır.

Büyükbaş hayvancılık da kendi içerisinde dallara, çeşitli alanlara ayrılır. Bu kapsamda büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmadan, bu sektöre yatırım yapmadan önce karar vermeniz gereken en önemli şey hangi alanda üretim yapmaya başlayacağınız olmalıdır.

Sadece bir örnek olması adına sığır yetiştiriciliği yapmak isteseniz dahi vermeniz gereken ikinci karar besi sığırcılığı mı süt sığırcılığı mı yapacağınız, damızlık düve mi yoksa alım satım mı yapacaksınız?

Dolayısıyla fark ettiğiniz üzere işe girmeden önce mutlaka işin ne olduğunu, nelerin yapılabildiğini ve en önemlisi de nelerin yapılamadığını öğrenmeniz gerekir. Kuralları, yöntemleri, teknikleri ve teknolojiyi yakından takip etmeniz gerekiyor. Ölçek en büyük probleminiz olduğu için teknoloji vasıtasıyla verimlilik de işinizin olmazsa olmazları arasına giriyor.

Sığır Yetiştiriciliği

Sığır yetiştiriciliği kısa süre öncesine kadar ülkemizde en yaygın iş kollarından birisiydi, ancak hızlı değişim neticesinde köyden kente göç artınca sığır yetiştiriciliği yapan kişi sayısında ciddi bir azalma meydana geldi.

Bununla doğru orantılı olarak et tüketimi azalmadı, aksine arttı. İhtiyacın karşılanamaması neticesinde de sığır eti başta olmak üzere çeşitli kırmızı etlerin yurt dışından ithal edilmesi kararı verildi.

Sığır yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız bunun artık ahşap bir damda, kısıtlı imkanlarla yapılmaması gerektiğini anlamanız gerekiyor. Yurt dışında hayvancılık yaparak ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkıda bulunan firmalar var ve bu firmalar sığır yetiştiriciliğinde en önemli sorun haline gelen ölçek ve verimlilik gibi problemleri son teknoloji materyaller sayesinde çözmüş durumda.

Sığır ya da inek yetiştiriciliği yapmaya başlamadan önce çok iyi bir iş planı hazırlamanız, buna sadık kalmanız gerekiyor. Sığır yetiştiriciliği işine girmeden önce geçmiş dönemde bu işle ilgilenen ya da hali hazırda bu işi yapan kişilerle temas kurup kooperatiflerle görüşme sağlamak yararlı olacaktır. Sığır yetiştiriciliği yapmaya karar verdikten sonra vermeniz gereken en önemli diğer karar da süt sığırı yetiştiriciliği mi damızlık sığır yetiştiriciliği mi yapacağınızdır.

Süt sığırı yetiştiriciliği karlı olabilen bir sektör fakat bu işe girerken bilmeniz gereken en önemli şey de hangi ırkın satın alınacağıdır. Doğru ırk seçimi sizi zengin edebileceği gibi, yanlış ırk seçimi de binlerce TL’nizin çöpe gitmesine neden olabilir.

Manda Yetiştiriciliği

Büyükbaş hayvancılığın en karlı alt sektörlerinden birisi de manda yetiştiriciliği. Son yıllarda yapan kişi sayısında ciddi bir düşüşün yaşandığı manda yetiştiriciliği işi gerçekten iyi bir iş planıyla çok güzel paralar kazanmanızı sağlayabilecek nitelikte bir iş. Hatta kendisini 1 yıl içerisinde amorti edebilen nadir sektörlerden birisi.

2008 yılından bu yana devam ettirilen teşvik ve destekler neticesinde manda yetiştiriciliği yapan kişi sayısı her geçen gün artıyor. Sığır yetiştiriciliğinden göreceli olarak daha karlı bir sektör olan mandanın sütü inek sütünden daha pahalı ve zengin. Bir litre manda sütü hali hazırda 4 TL’den satın alınıyor. 1 manda gün içerisinde 10 kilo süt verebiliyor ve bu da günde 1 mandadan 40 TL para kazanılması anlamına geliyor. 5 mandadan oluşan bir sürü aylık 6000 TL kazanmanızı mümkün kılıyor. 6000 TL’nin yarısı maliyet ve 3000 TL kar edebiliyorsunuz.

Manda sütüne ek olarak damızlık manda yetiştiriciliği de gerçekten karlı bir iş.

At Yetiştiriciliği

Büyükbaş hayvancılık yapmak isteyen çoğu kişinin aklına gelmez, ancak at yetiştiriciliği yaparak da güzel paralar kazanmak mümkün. 14’üncü yüzyıldan bu yana ülkemizde yetiştiriciliği yapılan at, yarış atı çiftliği ya da binicilik faaliyetleri için kullanılabilmekte.

15 dakika ata binen bir kişi, binicilik kulübüne ortalama 30 TL ücret ödemek durumundadır. Günümüzde az bilinen fakat karlı sektörlerden birisi de restorana ek olarak amatör at biniciliği hizmeti verilmesi dr.

Eşek Yetiştiriciliği

Eşek sütü hakkında yapılan son araştırmalar eşek sütünün çok faydalı olduğunu ortaya koymuştur. Bu kapsamda yapılan araştırmalardan sonra eşek yetiştiriciliği yapan kişiler gerçekten güzel paralar kazanmaya başladı. Eşek eti ülkemizde tüketilmiyor, ancak sütü içiliyor.

Eşek sütü anne sütüne en yakın zenginlikte süt, içerisinde yeterince protein, şeker ve kalsiyum bulunuyor ve insan vücudu eşek sütünü rahatlıkla kabul ediyor. Kanser, astım, bronşit, kemik erimesi gibi çok ciddi sağlık sorunlarının üstesinden gelmede ek gıda takviyesi olarak kullanılan eşek sütünün litresi 80 TL ile 120 TL arasında değişiyor.

Eşek sütü içen var mı diye soranlar için eşek çiftliği kuran bir girişimci ile görüşmesini tavsiye ediyoruz. Eşek çiftliği kuran kişiler hali hazırda taleplere yetişemiyor ve fiyat her geçen gün artıyor.

Hayvancılık KOSGEB teşvikleri

KOSGEB ülke ekonomisinin canlı kalması ve her kesimden vatandaşa istihdamın sağlanması için, bazı kredileri ve hibeleri veriyor. Hayvancılık ‘da KOSGEB tarafından destelenen sektörlerin içerisinde NACE Rev Kodları ile belirtilmiştir. Birim tarafından hayvancılık alanında tam destek alan sektörler ise;

10.12 Her türlü kümes hayvanların etlerin işlenmesi ve aynı zamanda saklanması

10.13 Et ve kümes hayvanların etlerinden üretilmiş olan ürünlerin imalatı

10.2 Balık veya kabuklu deniz hayvanları veya yumuşakları işlenip ve saklanması

10.4 Bitkisel veya hayvansal olarak sıvı yada katı yağ imalatı

46.23 Hayvanların toptan ticareti

gibi bir çok alanda hayvancılığı 2017 yılında destek avantajlarından faydalandırmaktadır. Peki bu yukarıdaki veya listede yer alan hayvancılık sektörlerin herhangi biri için işletme kuracaksınız ve nasıl bir yol haritası uygulanacak? Bunun için iki adet cevap vardır.

  • Sıfırdan bir oluşum içerisine mi gireceksiniz?
  • NACE kodlarının yer aldığı sektörde aktif olarak faaliyet gösteriyor musunuz?

İlk olarak sizlere 1 numaralı sorunun cevabını pratik şekilde verelim. İlk defa NACE kodlarında yer alan bir alanda faaliyet gösterecek olursanız eğer uygulamalı girişimcilik eğitimi almanız gerektiğini söylemek isteriz. Eğitim sonrasında ise girişimcilik destek programından yararlanma durumunuz da vardır.

2 numaralı sorunun cevabı ise mutlaka kobi statüsünde olmanız gerektiğidir. Kobi olmak için şartlar ise:

  • KOSGEB veri tabanına kayıt olmanız,
  • Kobi beyannamesi ve bilgi dokümanı doldurmanız ve çıktısını almanız,
  • Gerek duyuluyorsa iş planı projelerini oluşturmanız,
  • Veri tabanına giriş yaparak sağ menüde ihtiyaç duyduğunuz destek programına başvuru yapmanız gerekiyor.

Adımlar sırası ile KOSGEB tarafından bu şekilde açıklanmıştır.

Ziraat Bankası Hayvan Kredisi

Hayvancılık yapmak isteyen vatandaşlarımız T.C. Ziraat Bankasına başvurmaları halinde büyükbaş hayvan hibe kredisi ve ne gibi şartlar gerektiği hakkında, detaylı bilgiye sahip olabilirler. Başlıklar altında Büyükbaş hayvan hibe kredsinin şartlarını aktaracak olursak eğer;

  • Devlet destekleri alınacak olan büyükbaş hayvanın mutlaka Türkvet’ e kayıt olması ya da kısa zamanda kayıt ettirilmesi,
  • Büyükbaş hayvanın en fazla bir kere doğum yapmış olması,
  • 36 Aylık ve daha üzeri yaşında olmaması,
  • Alınacak olan büyükbaş eğer ki manda ise 48 aydan büyük olmaması ve doğum yapmamış olması,
  • Büyükbaş cinsinin holstein siyah ve alaca veyahutta brownsiwis, simenta, jersey olması gerekmektedir.

Ziraat Bankası tarafından sunulmakta olan Faizsiz Çiftçi Kredisi bölümü için de bu bölümü incelemeniz yararlı olacaktır.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu