fbpx
Bankacılık

Bankalardan Kullandığım Kredileri Nasıl Öğrenebilirim

Geçmiş dönemlerde bankalarla birden fazla çalışan kişilerin kredi borcu olup olmadığını ya da ilgili kredilerin tamamen kapanıp kapanmadığını merak etmesi oldukça anlaşılabilir bir durum. Bu kapsamda bankalardan kullandığım kredileri nasıl öğrenebilirim diyen tüketiciler için alternatif çözüm önerilerini paylaşmak ve bazı detaylara değinmek yararlı olacaktır.

En Fazla Ne Kadar Geriye Gidilebilir?

Bankalar tüketicilerin kredi ödemelerini, ödeme planlarını ve ilgili krediye istinaden imzalanan sözleşmeleri 10 yıl süresince saklar. Yani 10 yıllık süre içerisinde kredi kullanıldıysa buna ilişkin kayıtlara erişilebilir, ancak 10 yılı aşan krediler için bankaların veri saklama zorunluluğu yoktur. Dolayısıyla 10 yıl bir zaman aşımı olarak kabul edilmeli, bu zaman dilimini aşan kayıtların herhangi bir bağlayıcılığı olmadığı bilinmelidir.

Findeks Sorgulaması

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) zaten yıllardır bankalar nezdinde kredi kayıtlarının tutulmasını, eş zamanlı bildirimlerde bulunulmasını ve tüketicilerin kredi notlarıyla ilgili bankalara veri gönderilmesini sağlıyordu, ancak modern zamanda bu bilginin sadece bankalarla sınırlı kalmaması gerektiğine karar verilerek tüketici tarafından da rahatlıkla anlaşılabilecek bir hale gelmesi maksadıyla Findeks kuruldu.

Findeks, KKB’nin karışık verilerini tüketicinin çok daha kolay anlayabileceği bir hale sokup rapor oluşturmakla görevli kılınan kurumdur. Findeks aracılığıyla kredi raporu sorgulaması yapan tüketicilerin son 5 yıl içerisinde kullandığı tüm kredilere ve bu kredilere istinaden yaptığı ödemelere erişmesi mümkündür. Hatta söz konusu rapor sadece krediyle de sınırlı değildir, aynı zamanda kredi kartlarıyla ilgili de bilgi talebinde bulunulabilmektedir.

Nasıl Sorgulama Yapılır?

Findeks sorgulaması yapmak isteyen tüketiciler Findeks’in kendi sistemi üzerinden sorgulama yapma imkanına sahiptir. Buna ek olarak neredeyse tüm bankalar internet bankacılığı ya da mobil bankacılık uygulaması üzerinden tüketicilerin anında kredi notu sorgulaması yapmasını mümkün kılmaktadır. Şube aracılığıyla da kredi raporu temin edilebilmektedir. Hangi yöntemle kredi raporu edinilmiş olursa olsun tüketicilerin her halükarda 10 TL civarında bir meblağ ödeme yapması gerekmektedir. Şubelerden sorgulama yapmak isteyen tüketiciler için raporun fiyatı 30 TL’ye kadar çıkabilir, en cazip teklif ise Findeks’in kendi sistemi üzerinden sorgulama yapmaktır.

E-Devlet Sorgulamaya İzin Veriyor Mu?

e-Devlet üzerinden henüz kredi sorgulaması yapılamamaktadır. Buna ek olarak bankaların adınıza başlattığı bir takip ya da dava varsa bu gibi bilgilere hizmetler sekmesi üzerinden erişmeniz mümkündür. TBB, ilerleyen dönemlerde risk raporu sorgulamasının yapılabilmesi için e-Devlet hizmetlerinden yararlanılmasını mümkün kılabilir fakat şu an için böyle bir uygulama bulunmamaktadır.

adıma kayıtlı kredileri sorgulama
bankalardan kullandigim kredileri nasil ogrenebilirim

En Doğru Yöntem

En doğru ve net bilgi edinmek için şubelerden bilgi talep edilmelidir. Eğer daha önce kredi kullanıldığı bilgisi verilirse mutlaka borcu yoktur yazısı istenmelidir. Borcu yoktur yazısı bankadan alındığında bu rapor güvenli bir dosya içerisinde saklanmalıdır, eğer dosya yoksa bir dosya oluşturulmalı ve bunun gibi önemli belgeler sürekli olarak bu dosyanın içerisinde depolanmalıdır. İlerleyen dönemlerde çeşitli muhasebe hataları nedeniyle tüketicinin borcu olduğu iddiasında bulunulursa borcu yoktur yazısı bunun aksini ispatlamak için kullanılabilecek çok önemli bir belgedir. Ayrıca borcu yoktur yazısı tamamen ücretsizdir ve kısa süre içerisinde temin edilebilmektedir. Bankanın borcu yoktur yazısı vermesi demek, tüketicinin bankaya hiçbir ürün için hiçbir borcunun olmadığı anlamına gelmektedir.

Sitemizde daha önce yayımladığımız Çekilen Kredi Ertesi Gün Kapatılınca Ne Kadar Faiz Ödenir konulu yazımızı da ortalama 3 dk içerisinde okuyabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu