Banka Müdürü Olmak İçin En Kısa Yoldan Kariyer Planlaması
Türkiye ‘de bazı meslek gruplarının saygınlığı, maddi gelir durumları ve yine sosyal şartları diğerlerine nazaran daha üst seviyelerdedir. Bu meslek gruplarından birisi de takdir edeceğiniz üzere bankacılık mesleğidir. Bankacılık mesleği alanında da; her bankacının hedefi ve hayali olan banka müdürü olmaktır. Bu yazımızda gerek hâli hazırda bankacılık mesleğini icra edenler için ve gerekse de henüz bankacı olmayan ancak bu yolda kariyer hedefleyen okurlarımız için; banka müdürü olmak için en kısa yoldan kariyer planlaması ile ilgili bilgi paylaşımında bulunmaya çalışacağız.
Banka Müdürü Olmak İçin En Kısa Yol
Lafı çok uzatmadan bir banka müdürü olabilmek için en kısa yol hangisi baktığımızda; müfettişlik pozisyonlarının ön plana çıktığını görmekteyiz. Müfettişlik derken; genel itibariyle yeni üniversite mezunu adaylar müfettiş yardımcılığı pozisyonunda bankalarda göreve başlamakta, zaman ve performansa göre de müfettişlik pozisyonuna geçiş yapmaktadır. Bankaların kariyer politikalarından birisi de; banka müdürü pozisyonlarına müfettişlik ve müfettiş yardımcılığı pozisyonlarından da atama yapmalarıdır. Dolayısıyla üniversiteden yeni mezun olan bir kişi; bankaların kendi bünyesinde açmış oldukları müfettişlik / müfettiş yardımcılığı pozisyonlarını kazanmaları halinde; banka müdürü adayları arasına adlarını yazdırmış olacaktır. Tabii ki müfettiş ya da müfettiş yardımcıları banka müdürlüğü pozisyonu yerine müfettiş kadrosunda da kariyerlerine devam edebilirler.
Banka Müdürü Olmak İçin Şartlar Neler
Banka müdürü olabilmek için kişilerin bir takım şartlar taşıması gerekmektedir. Bu şartlar ilgili bankanın kendi iç mevzuatına ve personel tüzüğüne göre değişkenlik gösterebilmekle birlikte; genel anlamda paralel seyreden bir takım şartları sizlere dile getirelim. Öncelikle herhangi dışarıdan bir kişinin direkt olarak banka müdürü olabilmesi mümkün değildir. Banka müdürü olabilmek için potansiyeli bulunan pozisyonlar; bankaların ticari finansman departmanları, müfettişlik birimleri ve müdür yardımcılığı birimleridir. Devlet bankaları, bu pozisyonlara alım yaparken genel itibariyle KPSS – A grubu puanları baz alınmaktadır. Bu şartların dışında da genel itibariyle; yüz kızartıcı suç işlememiş olmak, T.C. vatandaşı olmak, vs. gibi standart memuriyet şartları da aranabilmektedir.
Bir Bankacı Nasıl Banka Müdürü Olur
Müfettişlik ve müfettiş yardımcısı pozisyonlarından banka müdürlüğüne geçiş konusunda sizleri bilgilendirdikten sonra şimdi de hâli hazırda bankada çalışan ya da bankacılık kariyerine en baştan başlayıp, yükselerek bir banka müdürü olmak isteyenler için de konuyu tartışalım.
Genel itibariyle bankalarda çalışan bankacıların kadrolarından bahsederek devam edelim. Bunlar;
- Gişe Görevlisi
- Bireysel Müşteri Temsilcisi
- Kurumsal Müşteri Temsilcisi
- Satış Departmanları pozisyonlarıdır.
Bu pozisyonlar arasında genelde saydığımız silsile ile yukarı doğru bir yükseliş söz konusudur. Dolayısıyla en şanslı grup satış departmanı ve kurumsal müşteri temsilcisi pozisyonunda çalışan bankacılardır. Bu kişilerin banka müdürü olabilmeleri için; performansları, kıdemleri, eğitim durumları, amir ilişkileri, vs. gibi konular ele alınmaktadır. Bankalar arasında bazı küçük farklar olabilmekle birlikte genel kriterler bunlardır.
Bu Noktalara Dikkat
Bankalarda temel pozisyonlardan başlayıp, yükselmek isteyenler için yapılabilecekleri de kısaca bir listeleyelim.
- Eğitim durumunu bir üst seviyeye çıkarmalı, gerekirse bankacılık ile ilgili bir alanda yüksek lisans yapmalı,
- Günlük işlerinizde; çalışkanlık, iş ahlakı, müşteri memnuniyeti, vs. gibi konularda ön plana çıkmalı,
- İyi satışlar gerçekleştirmeli,
- Banka ile ilgili işleyişler açısından yeni ve yaratıcı fikirler konusunda üst yönetime makul teklifler sunulmalı,
- Üst yönetimden gelen iş emirlerini zamanında ve hatasız bir şekilde yerine getirmeli,
- Yabancı dil konusunda; İngilizce ‘nin yanına mümkünse bir dil daha koyulmalıdır.
Bir Bankada Kaç Tane Müdür Bulunur
Banka müdürü denildiğinde; genel itibariyle akla şube müdürleri gelmektedir. Aslına bakıldığında bankalarda daha bir çok müdür pozisyonu bulunmaktadır. Bunlara örnek verecek olursak; banka şube müdürü ve yardımcılığı, bölge şube müdürü ve yardımcılığı, banka genel müdürlüğü ve yardımcılığı, vs. gibi pozisyonları da sayabiliriz. Yukarıya doğru gidildikçe elbette şartlar, imkanlar da doğru orantılı olarak artış gösterecektir. Şimdi de bu şart ve imkanlara da bir göz atalım.
Banka Müdürlerinin Maaşları Ne Kadar
Banka müdürlerinin maddi açıdan oldukça iyi bir durumda olduğunu söyleyebiliriz. Normal seviyede bir bankanın şube müdürü için bir maaş tahminin de bulunacak olursak; şubenin büyüklüğü ve müdür pozisyonunda çalışan kişinin kıdem seviyesine de göre değişebilmekle birlikte; 10 bin TL civarında bir maaşın söz konusu olduğu görülecektir. Bunun yanı sıra araç tahsisi, özel sağlık sigortaları, vs. gibi bir çok sosyal imkan da sunulmaktadır.
Banka Müdürü Olmak İçin Hangi Üniversite ve Hangi Bölümden Mezun Olmak Gerekiyor
Banka müdürü olmak için tabii ki ilk etapta karşımıza çıkan bölümler; üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ‘nde bulunan bölümlerdir. Bunlar; İşletme, İktisat, Çalışma Ekonomisi, Bankacılık ve Finans, Bankacılık, vs. gibi bölümlerdir. Bunun yanı sıra Hukuk Fakültesi mezunları da oldukça şanslıdır. Bunun sebebi ise; Müfettişlik pozisyonlarına bu bölümden de alım olmasıdır.
Üniversite tercihi noktasında ise; her ne kadar bunun önemsiz olduğu konuşulsa da, bazı durumlarda etki edeceği hepimizin malumudur. Bunun için ülkemizde genelde dünya sıralamasına giren ODTÜ Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, vs. gibi daha adını yazamadığımız, LYS puanları yüksek üniversitelerden mezun olmanız, size bu yolda avantaj sağlayacaktır. Tabi ki bu avantaj bir yere kadar olacak, sonrasında kişinin kendisini ne kadar geliştirebildiği, işini nasıl yaptığı gibi hususlar önem arz edecektir.
Bankalar Arası Müdür Transferleri
Banka müdürü / müdür yardımcısı pozisyonunda ya da diğer alt pozisyonlarda çalışan kişilerin; çalıştıkları bankanın dışında başka biri bankaya da müdür ya da müdür yardımcısı olarak transfer olabilmesi de söz konusudur.
Bir önceki yazımız olan öğrencilere kredi kartı veren bankalar ile ilgili yazımız için lütfen bu bölüme de göz atınız.