fbpx
Blog

Türkleri En Kolay Kabul Eden Yurt Dışı Ülkeleri Hangileri

Günden güne zorlaşan yaşam koşulları ya da yeni keşiflere yelken açmak gibi çeşitli sebeplerle ülkeden ayrılmak, yeni bir hayata başlamak isteyen kişiler biraz cesaretle bunu mümkün kılabilmektedir. Uzun prosedürlere maruz kalacak olsanız dahi bir şekilde farklı bir ülkede yaşamanız, oranın vatandaşı olmanız mümkün. Bu kapsamda Türkleri en kolay kabul eden yurt dışı ülkeleri ve bu ülkelere giderken hangi şartların yerine getirilmesi gerektiğine değinmek yararlı olacaktır.

Turistik Amaçlı

Eğer turistik amaçlı bir gezi için hangi ülkenin Türkleri daha kolay kabul ettiğini merak ediyorsanız şu ülkeler gidebileceğiniz ülkeler olarak belirtilebilir:

Andorra, Antigua-Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Bahreyn (Sınırda 14 Gün), Barbados, Belarus, Belize, Bolivya, Bosna Hersek, Brezilya, Britanya Virjin Adaları, Botswana, Cook Adaları, Dominik Cumhuriyeti, Doğu Timor, Ekvador, El Salvador, Endonezya, Ermenistan, Fas, Fiji, Filipinler, Filistin, Gambiya, Guatemala, Gürcistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Haiti, Honduras, Hong Kong, Irak, İran, Jamaika, Japonya, Kamboçya, Kamerun, Karadağ, Kazakistan, Kenya (e-vize şart), Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Kosta Rika, Kuveyt, Libya, Lübnan, Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Meksika (e-vize), Moldova, Mauritus, Moğolistan, Mozambik, Nikaragua, Niue, Özbekistan, Palau Cumhuriyeti, Panama, Palau, Paraguay, Peru, Ruanda, Samoa, Saint Vincent ve Grenadinler Adaları, Saint Kitts ve Nevis Adaları, Saint Lucia, Singapur, San Marino, Santa Lucia, Sırbistan, Sudan, Sri Lanka (e-vize), Swaziland, St. Vincent-Grenadines, Suriye, Şili, Şeyseller, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Tayvan, Trinidad ve Tobago, Tunus, Turks ve Caicos Adaları, Tuvalu, Ukrayna, Umman, Uruguay, Ürdün, Vanuatu, Venezuela, Vatikan, Zambiya.

Sınır kapısında vize alabileceğiniz, kolaylıkla sizi kabul edecek ülkelerse şunlardır:

Azerbaycan (Bakü), Birleşik Arap Emirlikleri (Transit), Bahreyn, Bangladeş (Dhaka), Bhutan (Tur operatörü ile), Burkina Faso (75 Euro), Burundi, Cape Verde, Cibuti, Doğu Timor, Dominik Cumhuriyeti, Ermenistan (Resmi, hizmet ve diplomatik pasaport hariç), Endonezya (25$), Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Irak, Kamboçya (30$), Katar (Doha Havalimanı’nda vize), Komor Adaları, Madagaskar, Mali, Mozambik, Nepal (25$), Ruanda (Transit 3 günlük), Samoa (34$), Sri Lanka (25$), Sudan (100$), Şeyseller, Tanzanya (50$), Togo, Tonga, Uganda, Umman, Zambiya (50$), Zimbabwe (Victoria Falls sınırında 100$).

Yerleşme Amaçlı

Eğer gideceğiniz ülkeye yerleşmek istiyorsanız, çalışma iznine de ihtiyaç duyuyorsanız bazı şartları mutlaka yerine getirmeniz gerekir. Çünkü ilgili ülke açısından düşünecek olursanız hiçkimse vasıfsız, devlete yük teşkil edecek, sorun çıkarma ihtimali olan kişileri ülkesinde istemez. Bu konuda Avrupa ve Amerika kıtası ülkeleri daha katı davranırken, çeşitli ülkeler prosedürleri biraz daha esnek tutabilmektedir.

Vasıflı Bir Çalışansanız

Kolay yerleşebileceğiniz ülkeleri de vasıflı bir çalışan ya da vasıflı olmayan bir kişi olarak ikiye ayırmak gerekir. Çünkü vasıflı bir işçi, yaptığı işi iyi biliyorsa ve bu konuda rahatlıkla farklı ülkelerde de istihdam edilebilecekse kolaylıkla farklı ülkelerde vatandaşlık alabilir.

1 – KANADA Göçmenliği

Ülkemizden göç etmek isteyen yerleşiklerin bir numaralı tercihi Kanada, çünkü hem vasıflı çalışanları kolaylıkla ülkesine kabul ediyor hem de yaşam koşulları sanılanın da üzerinde bir seviyede. Bu açıdan yerleşmek için Kanada’yı seçmek ya da bunu istemek oldukça anlaşılabilir bir durum. Kanada’da yaşayıp yaşayamayacağınızı, göç başvurunuzun ne şekilde sonuçlanacağını “Determining your Eligibility” sayfasından öğrenebilirsiniz. Kanada, İngilizce ya da Fransızca bilgisinin zorunlu olduğu ülkelerden birisi, dolayısıyla eğer ilgili sayfada yer alan bilgileri anlayamıyorsanız öncelikle İngilizce ya da Fransızca öğrenmelisiniz.

Kalifiye işçi sınıfına dahil bir işçi göçmenlik başvurusunda bulunabilir. Tıp, bilim, mühendislik, hukuk, yöneticilik, mimarlık ya da uzmanlık gerektiren çeşitli nitelikli meslekleri icra eden kişiler Express Entry isimli bu prosedür yardımıyla kolaylıkla göç edebiliyor.

2 – AMERİKA Göçmenliği

Kalifiye işçilerin tercih edebileceği ülkelerden birisi de Amerika’dır. Amerika tahmin edildiği gibi normalde zor gidilen, kabul şartları oldukça ağır bir ülke fakat gerçekten nitelikli ve uzmanlık isteyen bir işi iyi icra edenler arasında yer alıyorsanız muhtemelen ABD en kolay gidebileceğiniz ülkelerden birisi.

Amerika USCIS isimli web sitesinde özel iş kategorileri başlığı altında çeşitli meslekleri listelemektedir. Bu liste, hangi mesleğin ABD için uzmanlık isteyen bir meslek olduğunu yani hangi meslekleri icra edenlerin rahatlıkla ABD’ye gidebileceğini göstermesi açısından önemlidir. Bu listeyi inceleyerek detaylı bilgi edinebilirsiniz, listeyi inceleyebilecek İngilizce yeterliliğine sahip değilseniz ABD’nin kalifiye işçi için İngilizce bilgisini şart koştuğunu bilerek İngilizce öğrenmeye başlayabilirsiniz.

3 – Avustralya Göçmenliği

Nitelikli personelleri ülkesine kabul eden en büyük ve refah ülkelerden birisi de Avustralya’dır. Avustralya göç konusunda diğer ülkelere nazaran daha esnek davransa da şartları nettir, prosedürleri kesindir. Bu açıdan Avustralya’ya göç başvurusu yapacak kişiler genellikle kafa karışıklığı yaşamaz çünkü iş süreçleri gerçekten çok iyi planlanmış, sıraya dizilmiştir. Avustralya’ya gitmek isteyenler kalifiye işçi olmak durumundadır.

Avustralya devleti her yıl SkillSelect programı üzerinden ihtiyaç duyduğu çeşitli uzmanları ülkesine çekmek için meslek duyurusu yapmakta, hangi meslek personellerinin ülkeye kolaylıkla yerleşip, çalışabileceğini açıklamaktadır. Bu listeye border.gov.au sitesine giriş yaptıktan sonra SkillSelect programına erişerek ulaşabilirsiniz.

4 – Almanya Göçmenliği

Nitelikli personellere kolay çalışma izni veren ülkelerden birisi de Almanya. Eğer yüksek bir eğitim seviyesine sahipseniz Mavi Kart süreçlerini araştırmaya başlayabilirsiniz. Başta bilgisayar bilimleri olmak üzere her türlü konuda çeşitli uzmanları ülkesine kabul edebilen Almanya, en az B1 seviyesinde Almanca bilgisini şart koşmaktadır. Ayrıca 33 ay süresince Almanya’da kalıp mesleğinizi icra ederseniz süresiz oturum iznine de sahip olabiliyorsunuz.

Vasıflı Bir Çalışan Değilseniz

Kötü bir söylem gibi görünüyor olsa da ülkeler vasıflı meslekleri çeşitli listelerde duyurmaktadır. Bu açıdan vasıflı ve vasıfsız olmak üzere iki kategori vardır, dolayısıyla burada vasıfsızlıktan kasıt işe yaramazlık ya da türevi gibi değil de ülkelerin ihtiyaç duymadığı bir meslek mensupluğu olarak düşünülmelidir. Eğer yukarıdaki ülkeler sizin için bir sebeple uygun değilse, nitelikli bir çalışan olmasanız da rahatlıkla gidebileceğiniz ülkeler şunlardır.

1 – Dominika

Toplam 70 bin nüfuslu Dominika 100 bin USD’lik bir yatırım sonrasında rahatlıkla vatandaşlık alabileceğiniz bir ülke. Bu ülkenin vatandaşı olup ne yapacağım diye düşünenler için Dominika’nın İsviçre gibi ülkeler de dahil olmak üzere toplamda 50’den fazla ülkeyle serbest dolaşım anlaşması olduğunu belirtmek yararlı olacaktır. Ayrıca Dominika İngiltere’ye bağlı bir ülkedir.

2 – Saint Kitts ve Nevis

Karayip bölgesindeki bu ülkeye 250 bin USD’lik yatırım yapmanız halinde kolaylıkla vatandaşlık alabilirsiniz.

3 – Malta

Malta’ya 650 bin EUR’luk bağış yapmanız halinde vatandaşlık haklarını elde edebilmektesiniz. Ada ülkesinde refah oldukça yüksek ve AB ülkelerinin tümünde serbest dolaşım hakkı elde edebilmektesiniz.

4 – İspanya

AB ülkesi İspanya, kolay vatandaşlık alınabilecek ülkelerden birisi. 500 bin EUR’luk gayrimenkul yatırımı yapılması halinde hem ev sahibi olabilir hem de İspanya’da yaşamaya başlayabilirsiniz.

5 – Macaristan

300 bin EUR değerinde bir gayrimenkul satın alınması halinde vatandaşlık veren Macaristan, 6 yıllık oturum izninin ardından vatandaşlık haklarını vermektedir.

turkleri en kolay kabul eden ulkeler

Tahvil Alarak Vatandaşlık

Hakkında pek konuşulmasa da geçtiğimiz yıl ekonomik durgunlukla mücadele etmek için çeşitli yöntemler denemeye başlayan Avrupa Birliği ülkelerinden bazıları tahvil yatırımı yapanlara vatandaşlık verebilmektedir. Bu uygulama kapsamında Macaristan 300 bin EUR, Bulgaristan 512 bin EUR’luk tahvil alanlara vatandaşlık imkanı sağlamaktadır.

Hiçbir dil zorunluluğu ya da eğitim, sınav şartının aranmadığı bu durumdan yararlanarak vatandaşlık almak isteyenler devlet tahvili satın almayı da düşünebilir. 5 yıllık bir devlet tahvili satın almanız halinde 5 yıl süresince devletin bu parayı kullanmasını sağlayabilir, 5 yılın sonunda da paranızı geri alıp, vatandaş olmaya devam edebilirsiniz. Tahmin edebileceğiniz gibi diğer ülkeler bağış ya da gayrimenkul yatırımı adı altında paranın geri iadesi imkanını yok ederken bu yöntem sayesinde paranızı da geri alabilmektesiniz.

Off Shore Bankalar Nedir ve Nasıl Hesap Açılır konulu yazımızı da bir alternatif bilgi olarak okuyabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu