fbpx
BankacılıkBlog

Ödenmeyen Borç İçin Banka Avukatı Aradı Şimdi Ne Olacak

Tüketicilerin kredi ya da kredi kartı borcunu ödememesi halinde gelişecek sürecin ne olduğu ve nereye kadar gidebileceği 2015 yılı içerisinde güncellenen Tüketici Kredisi ve Kredi Kartı Sözleşmeleri Yönetmeliği uyarınca belirlenmiştir. Söz konusu yönetmelik kapsamında tüketicilerin kredi ve kredi kartı borçlarının avukata devredilmesinden sonra yaşanacaklar ve bankanın haklarına da yer verilmiştir. Dolayısıyla avukat aramasından sonra nelerin olabileceği bilinmektedir.

Tüketicilerin avukata devredilen borç sonrasında nelerin olabileceğini öğrenmesinden sonra kredi borcunun ödenmemesi halinde neler olabileceğini ve sürecin en başından itibaren nasıl seyrettiğini bilmesi gerekir. Bu, yaşanacakları yorumlayabilmek ve tahmin etmek için çok önemlidir. Çünkü bankalar çoğu zaman çeşitli haklarından vazgeçerek maliyetlerini düşürmeyi tercih etmektedir. Bu nedenle hakların ve yapılabileceklerin bilinmesi önemlidir.

Kredi Kartı Borcu Ne Zaman Avukata Devredilir?

Tüketiciler peş peşe 2 taksit ödemesini yapmadığında bankaların borcu avukata devretme hakkı bulunuyor. 60 günün sonunda borcunu halen tahsis edemeyen banka tüketiciyle iletişime geçiyor ve tüm borcun tek seferde ödenebilmesi için 30 günlük süre veriyor. Tek seferde borcun kapatılamaması ya da bir anlaşmaya varılamaması halinde tüm borcun ödenmesi ya da avukata devredilmesi gerekiyor.

Kredi Kartı Ödenmediğinde Ne Kadar Faiz Uygulanır

Tüketiciler kredi kartı borçlarının gecikmesi halinde gecikme faizine razı olmak durumundadır. Söz konusu faiz oranları TCMB tarafından düzenli olarak güncellenmekte ve bankalar da bu açıklamalara istinaden hareket etmek durumundadır. Mevcut dönemde kredi kartı gecikme faiz oranlarının % 2,52 olduğu bilinmektedir.

Ödenmeyen Borç Avukata Devredildi Şimdi Ne olacak?

Borcun tamamının ödenmesi için banka bildiriminde bulunuldu, gecikme faizi uygulandı ve aradan 30 gün geçti fakat borç ödemesi halen yapılamadı. Bu durumda borç avukata devredilecek ve yeni borç muhatabı avukatlık bürosu olacaktır.

Avukata devredilen borçların en kısa süre içerisinde ödenmesi gerekir. İpotekli kredilerin aksine kredi kartı borçları karşısında avukatların elinde icradan farklı bir koz bulunmamasından dolayı genellikle anlaşmayla sonuçlanan bir görüşme yapılabilmektedir. Fakat anlaşma yoluyla borcunu taksitlendirmek isteyen tüketicilerin borç avukata devredilmeden önce bankayla iletişime geçerek bunu yapması çok daha maliyetsiz ve kolay olacaktır.

Avukata devredilen borç sonrasında icra yoluyla varlık haczi gerçekleşebilir ya da maaş hesabının % 25’ine kadar bloke koyulabilir. Hangisinin uygulanacağı tamamen tüketicinin durumuna ve avukatlık bürosunun hangisinin daha maliyetsiz olacağına karar vermesine istinaden belli olacaktır.

Borcumu Ödeyemiyorum Ne Yapmalıyım?

Avukata devredilen borçlardan en kısa süre içerisinde kurtulmak çok önemlidir. Kredi kartı limitleri de göz önünde bulundurulduğunda içinden çıkılamayacak bir nominal paradan söz etmek pek doğru olmayacaktır. Miktarın önemi ve niteliği kişiden kişiye değişebilse de bir araya getirilemeyecek bir para olmadığı unutulmamalı ve mümkünse yakınlardan destek istenmelidir.

Ödenmeyen Borç İçin Banka Avukatı Aradı
odenmeyen borc icin banka avukati aradi simdi ne olacak

Borç istenilemiyorsa sahip olunan malların satışı icralık olmadan önce tüketiciler tarafından gerçekleştirilebilir. İcra sırasında malların gerçek değerleri hesaplanacağından dolayı küçük bir borç için çok fazla malın haczedilmesi mümkün olabilir.

Eğer bu yöntem de sizin için uygulanabilir değilse senetle mal alıp peşin satmak gerekebilir. Bunun maliyetleri artıracağını unutmamalı ve senetlerden doğan ödemeleri gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğinizi iyi hesaplamalısınız.

Sitemiz üzerinden Kredi Borcumu Ödeyemiyorum Erteleyebilir miyim konulu bölümü de buradan inceleyebilir ve bu konuda ne gibi yol izlemeniz gerektiği konusunda fikirler edinebilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu