fbpx
BankacılıkBlogVarlık Yönetim Şirketleri

Varlık Yönetim Şirketi Nedir Bankadan Borcu Nasıl Devralır

Varlık Yönetim Şirketleri’nin (VYŞ) yaptığı işi en basit mantıkla tanımlamak gerekirse borç satın aldıklarından söz edilebilir. Şöyle ki banka ya da finans kuruluşlarının tahsil edemediği borçlar ihale ya da farklı bir anlaşma neticesinde varlık yönetim şirketlerine devredilir, varlık yönetim şirketleri de söz konusu borcu hukuki sınırlar içerisinde kalarak yapılandırmaya ve daha uzun vadeye yaymaya çalışır.

varlik yonetim sirketi nedir
varlik yonetim sirketlerinin gorevi nedir nasil yeni alacakli olur

Varlık Yönetim Şirketleri

Ülkemizde faaliyet gösteren 12 varlık yönetim şirketi vardır ve 2006 yılında yapılan bir düzenleme ile varlık yönetim şirketlerinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) ya bağlı olarak faaliyetlerine devam etmesi kararlaştırılmıştır. Bu şirketler sırasıyla:

  1. Birleşim Varlık Yönetim A.Ş.
  2. Destek Varlık Yönetim A.Ş.
  3. Efes Varlık Yönetim A.Ş.
  4. Final Varlık Yönetim A.Ş.
  5. Güven Varlık Yönetim A.Ş.
  6. Hayat Varlık Yönetim A.Ş.
  7. Hedef Varlık Yönetim A.Ş.
  8. İstanbul Varlık Yönetim A.Ş.
  9. Mega Varlık Yönetim A.Ş.
  10. Sümer Varlık Yönetim A.Ş.
  11. Vera Varlık Yönetim A.Ş.
  12. Yunus Varlık Yönetim A.Ş.

Varlık yönetim şirketlerinin isimlerini bilmek ya da aşina olmak ileride yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçmekte işe yarayacaktır. Çünkü yaşanan mağduriyetler genel itibariyle faaliyette olan varlık yönetim şirketlerinin bilinmemesinden, itibar edilmemesi gereken şirketlere itibar edilmesinden kaynaklanıyor.

Kredi Borcu Varlık Yönetim Şirketine Nasıl Devredilir?

Bankalar 2 yıl süresince tahsil etmeye çalıştığı borcu halen tahsil etmeyi başaramadıysa bu borcu diğerleriyle birlikte varlık yönetim şirketine devretmeye çalışır. Çünkü varlık yönetim şirketleri tahsil edilmemiş borcun % 30’u civarında ana para teklifinde bulunur ve dolayısıyla borç satın almış olur. Bu devir işleminden sonra banka ile tüketici arasında hukuki ya da finansal anlamda bir bağ kalmaz, tüketicinin muhatap olacağı kurum artık varlık yönetim şirketidir.

Varlık yönetim şirketine borcun nasıl devredildiğine ilişkin yapılacak örneklemeler sınırsızdır, bu nedenle en bilindik yöntem olan ihale konusuna değinilecektir. Şöyle ki banka, geçmişten gelen tahsil edilmemiş borçlar ile ilgili bir ihale açar ve varlık yönetim şirketleri de bu ihaleye katılır, söz konusu ihalenin konusu tahsil edilememiş borçlardır ve varlık yönetim şirketleri bu borçlar için tekliflerini sıralar. En yüksek teklifi veren varlık yönetim şirketi borçları tahsil etmeye çalışmak üzere satın alır ve devir işlemi gerçekleşmiş olur.

Borcun Varlık Yönetim Şirketine Devredildiği Nasıl Öğrenilir?

Varlık yönetim şirketlerine devredilen borcun hemen öğrenilmesi mümkün olmayabilir ve bankanın da bu bildirimde bulunmak gibi bir zorunluluğu yoktur. Dolayısıyla faiz yükünden bir nebze de olsa kurtulmak için hangi varlık yönetim şirketine borçlu olunduğunun öğrenilmesi gerekir.

varlik yonetim borç transferi
varlik yonetim sirketi nedir bankadan borcu nasil devralir

Varlık yönetim şirketleri bunun öğrenilebilmesi için bir sistem geliştirmiş ve varlikyonetim.org.tr internet sitesini kurmuştur. Varlık Yönetim Şirketleri Derneği’ne bağlı olarak faaliyet gösteren bu kurumlar site üzerinden borç sorgulaması yapılmasına imkan vermektedir.

Alternatif olarak bankayla temas kurulabilir ya da e-Devlet üzerinden sorgulama yapılabilir.

Varlık Yönetim Şirketleri Ödenmeyen Borç Nedeniyle İcra Başlatır mı adlı yazımızı da buradan ulaşıp okuyabilirsiniz.


Etiketler

Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı