fbpx
Gündem

Mit Müsteşarı Ne Kadar Maaş Alır Görevi Nedir

Bu yazımızda siz değerli okurlarımız için; hem gizemli ve gizliliğin esas olması hem de son yıllarda yaşanan gelişmelerle adından epeyce söz ettiren bir bakam olan; 2020 yılı itibariyle Mit Müsteşarı Ne Kadar Maaş Alır Görevi Nedir kısaca anlatacak ve yine ilgili makam hakkında genel bilgi paylaşımında bulunmaya çalışacağız.

mit müsteşarı maaşı
mit mustesari ne kadar maas alir gorevi nedir

Kısaca MİT : Milli İstihbarat Teşkilatı

MİT: Milli İstihbarat Teşkilatı’nın kısaltılmış halidir. MİT’in tarihçesine bakacak olursak geçmişinin Osmanlı Devleti’nin 19. yy sonlarından başlayıp, 20. yy başlarından devam edip günümüze kadar devam etmektedir. İkinci Abdülhamit döneminde Yıldız İstihbarat Teşkilatı(1880-1908) adını almıştır. Daha sonraki yıllarda bu isim Enver Paşa döneminde (1913-1918) Teşkilat-ı Mahsusa adını almıştır. Cumhuriyet döneminde ise öncelikle 6 Ocak 1926 yılında ismi Milli Emniyet Hizmeti olarak değiştirilmiş görevine bu isim ve kapsamda devam etmiştir. Bu süreçte birçok görevi üstlenmiş ve başarıyla gerçekleştirmiştir. Takvim yapraklarının 22 Temmuz 1965’i gösterdiği tarihte yeni bir isimle karşımıza çıkmaktadır. Milli Emniyet Hizmeti olarak görev yapan kurum artık yeni bir isim değişikliğine gerek duymuş, ismini Milli İstihbarat Teşkilatı olarak değiştirmiştir. Bu tarihten günümüze kadar bu isimle görevini sürdürmektedir.

Kurulduğu günden bugüne kadar birçok müsteşar görev almıştır. İlk müsteşar 1926-1941 yılları arasında görev yapmış olan Şükrü Ali Ögel‘dir. Son müsteşar ise halen görevde olan Hakan Fidan‘dır. Kurum ilk günden bu yana toplamda vekalet yapanlarla birlikte otuz tane müsteşar görev almıştır.

MİT Müsteşarının Görevleri Nelerdir?

1- Türkiye Cumhuriyet’inin ülkesi ve halkının bütünlüğüne gelebilecek her türlü zararlı faaliyetleri önceden istihbarat alarak bunu en aza indirmeyi amaçlar.

2- Genelkurmay başkanlığınca lüzum görülen konularda istihbarat bilgilerine ulaşılması durumunda bunu paylaşmak.

3- Terörle mücadele, dış güvenlik vb. konularda Bakanlar Kurulu’na bilgi vermek.

4- İstihbarata karşı koymak.

5- Milli Güvenlik Kurulunda belirlenecek diğer konularda görevini icra etmek.

Yukarıda madde madde sıralamadığımız görevler MİT’in sadece bazı görev alanlarıdır. MİT daha doğrusu istihbarat teşkilatları ülkeler için büyük önem taşımaktadırlar. Edinilen bilgiler hayati arz eder. Önceden müdahalelerle gerek insan hayatı gerekse de kamu malı veya özel kişilere ait mallar en az zararla kurtulabilmektedir. Bu iç istihbarat ile alakalı olan bir de bunun dış istihbarat ile alakalı olan boyutu vardır. Dış istihbarat bir ülkenin yeri geldi mi geleceğine yön verebilmektedir. Demokrasilerin gelişmediği veya geç ulaştığı ülkelerde bu sorunla karşı karşıya gelinmektedir.

Peki Bu Kadar Önemli Bir Görevde Bulunan Kişinin Aldığı Maaş Ne Kadardır?

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın başında yer alan kişinin aldığı maaş herkes için merak konusu olmuştur. Böyle önemli bir görevde bulunan kişinin aldığı maaş için kamuoyunda zaman zaman araştırmalar yapılmıştır. Sonuçlar arasında çok yüksek meblağlar söylenmesinin dışında düşük meblağlar itirazlarda yer almıştır. Evet devletin en üst makamındaki memur olarak zaman zaman adlandırılan müsteşarlık pozisyonu için maaşlar bellidir.  Bu rakam 17 bin 66 TL civarındadır. Zam oranlarında memur maaş artış oranları baz alınır.

Mitçi Olmak İstiyorum konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu