Maaşıma Göre Kredi Hesaplama (En Fazla Ne Kadar Kredi)
Tüketiciler gelirlerinin sadece bir kısmını kredi ödemeleri yapmak üzere kullanabilir ve bu durum mevzuatla da açıkça ifade edilmiştir. Hali hazırlıkta yürürlükte olan mevzuat uyarınca gelirin % 70’ini aşmayacak şekilde taksit ödemelerine sahip kredilerin tüketicilere sağlanmasının önünde bir engel yoktur fakat bankalar % 70’e kadar kredi sağlama hakları olsa da geçim şartları ve diğer dışsal faktörleri de hesaba katarak genellikle gelirin % 50’sinin kredi taksitlerine aktarılması gerektiği kanaatine varmış ve kredileri de buna göre tahsis etmeye başlamıştır. Dolayısıyla maaşına göre çekebileceği kredi miktarını merak eden tüketicilerin kredi hesaplama yaparken gelirinin yarısını baz alması gerekir.
En Fazla Çekilebilecek Kredi Tutarı
Çekilebilecek kredi tutarı hesaplaması yaparken bir gelirin baz alınması gerekir. Ülkemizde çalışan nüfusun % 50’sinden fazlasının asgari ücretle çalıştığı baz alınırsa hesaplamanın da buna göre yapılması mantıklı olacaktır.
Bankaların sağladığı krediler her zaman için faiz oranları ve finansman tahsis ücreti açısından farklılık gösterir. Bu nedenle her bankadan çekilebilecek maksimum kredi miktarlarını baz almak yerine bankalara yapılabilecek maksimum kredi miktarının bilinmesi gerekir. Dönemsel bazda düşen faiz oranları ve kampanyalar sayesinde daha yüksek miktarlı kredilerin çekilebileceği de bu sayede daha iyi kavranacaktır.
Örneğin 1404 TL yani asgari ücret düzeyinde gelire sahip bir çalışanın her ay maksimum 702 TL kredi taksit ödemesi yapabilmesi mümkündür. bu durumda çalışanın 48 ay vadeyle kullanabileceği ihtiyaç ve taşıt kredisi ile 120 ay vadeyle kullanabileceği konut kredisi arasında farklılıklar meydana gelecektir.
En Fazla Ne Kadar Konut Kredisi Çekebilirim?
Konut kredileri bankadan bankaya ve firmadan firmaya vadesine farklılıkların olduğu bir kredi türüdür. Bu kapsamda çeşitli mortgage firmalarını ve inşaat şirketlerini kullanan tüketiciler 240 aya varan vadelerle konut kredisi kullanabilirken kredi için bankaları tercih eden tüketiciler genel itibariyle 120 ay vadeli konut kredisi kullanabilir. Bu kapsamda her ay gelirinin yarısını yani 700 TL’yi konut kredisi ödemelerine aktaracak olan bir asgari ücretli:
- 36 ay vadede 26.642 TL,
- 60 ay vadede 43.057 TL,
- 120 ay vadede 85.000 TL konut kredisi çekebilir.
Bu limitler üst sınırdır ve faiz oranıyla birlikte bankaya yapılabilecek maksimum ödeme miktarını göstermektedir. Maksimum limitler olan bu miktarlarda kredi kullanmak isteyen çalışanın gelirini belgeleyebilmesi, SGK’lı çalışması ve kredi notunun da yüksek olması gerekir.
En Fazla Ne Kadar İhtiyaç ve Taşıt Kredisi Çekebilirim?
İhtiyaç ve taşıt kredisi vadeleri mevzuat gereği 48 ile sınırlandırılmıştır ve bu kapsamda kullanılabilecek kredi miktarında herhangi bir değişiklik olmaması sebebiyle aynı kefede değerlendirmeye alınabilir. Asgari ücretli bir çalışan maaşının yarısını taksit ödemelerine aktardığında:
- 12 ay vadede 8.537 TL,
- 24 ay vadede 16.941 TL,
- 36 ay vadede 25.684 TL,
- 48 ay vadede 34.313 TL ödeme yapabilir.
Faiz oranlarının düşmesi veya dönemsel bazda düzenlenen kampanyalar sayesinde daha yüksek miktarlarda kredi kullanılabileceği de unutulmamalı ve sektör takip edilmelidir.
Ben Ne Kadar Kredi Çekebilirim?
Örnek hesaplamalar yer verdikten sonra aylık gelirin değişiklik gösterebilmesi sebebiyle kişilerin kendi özelinde ne kadar kredi çekebileceğini nasıl hesaplaması gerektiğine değinmek de yararlı olacaktır.
Çekilebilecek maksimum kredi limitini hesaplayacak tüketiciler aylık gelirlerinin yarısını baz aldıktan sonra ortaya çıkan rakamı krediyi kullanacağı vade ile çarpmalıdır. Karşılaşılan rakam söz konusu vadede bankaya yapılabilecek toplam ödemeyi ifade etmektedir. Bu nedenle faizle birlikte bankaya yapılacak toplam ödeme miktarları incelenmeli ve buna göre teklif alınmalıdır.
Sitemiz üzerinden Ziraat Bankası 50 Bin TL İhtiyaç Kredisi Ödeme Planı konulu yazımızı bu bölümden ortalama 2 dakika içerisinde inceleyebilirsiniz.