fbpx
FindeksKredi Notu

Kredi Notunu En Fazla Ne Etkiler

Tüketiciler geçmiş dönemlerde kullandıkları krediler ve kredi kartlarından doğan finansal sorumluluklarını yerine getirdiği ölçütte yüksek kredi notuna sahip olur fakat bu sorumlulukların da banka nezdinde bir önem sıralaması bulunmaktadır. Bu kapsamda kredi notunun hesaplanması için veri olarak kabul edilen bazı faktörler çok daha fazla etkide bulunurken bazılarının etkisi çok daha az olmaktadır.

Her ödeme dönemi içerisinde en az 1 defa güncellenen kredi notunun kısa süre içerisinde yükseltilmesini isteyen tüketicilerin yüzdelik dilimleri bilmesi ve en önemli faktörleri acilen kendi lehine çevirmesi gerekir. Bu gerekliliklerin yerine getirilmesi halinde kredi notu çok kısa bir süre içerisinde yükselecek, getirilmemesi halinde de çok kısa bir süre içerisinde düşecektir.

Kredi Notunu Etkileyen Faktörler

Kredi notuyla ilgili soruların artmasına istinaden Findeks tarafından konuya ilişkin bir açıklama yapılmış ve algoritmanın çeşitli faktörleri ne etkide yorumladığı açıkça paylaşılmıştı. Bu paylaşım herkesin anlayabilmesi için çok basit bir şekilde yapılmış ve konuyla ilgili tartışmalara nokta koyulmuştu.

Kredi ve Kredi Kartı Ödeme Alışkanlığı (%35 Etki)

Tüketicilerin çekmiş olduğu kredi ve kredi kartlarından doğan borcunu düzenli bir şekilde ödemesi ya da ödememesi kredi notuna en yüksek etkiyi yapan faktörlerden birisidir. Bankalar, sağlayacakları diğer kredileri tahsis edecekleri kredi ödemelerine istinaden vermelerinden dolayı kredi veya kredi kartı ödemelerinin gününden önce ya da sonra ödenmemesini bekler. Bu nedenle tam zamanında ödeme yaparak bankalarla olan ilişkilerinizin olumlu yönde ciddi şekilde gelişmesini sağlayabilirsiniz.

Mevcut Borçlar (%35 Etki)

2016 yılı içerisinde % 25 etkiye sahip olan bu faktörün 2017 yılında % 35 etkide bulunmasına karar verildi ve algoritma bu yönde revize edildi. Kredi notu sorgulaması yapan tüketiciler o sırada bankalara olan borçları nedeniyle kredi notunun düştüğüne tanıklık edebilir, kredi ya da kredi kartı borçları ödenip borç hacmi küçüldükçe kredi notuna olumlu yönde etki edilecektir. Mevcut borçların kredi notunu düşürüyor olmasının en önemli sebebi aynı anda birden fazla kredinin doğrudan kullanımının önüne geçmek ve hem bankayı hem de tüketicileri korumak.

Yeni Krediler (%11 Etki)

Yeni çekilmiş bir kredi kredi notuna % 11 oranında etki edecektir. Bu faktörün var olma sebebi kredi notunun yüksek olmasından faydalanmaya çalışan tüketicilerin birden fazla bankaya aynı anda kredi başvurusu iletmesidir. Bu faktörün kredi notu üzerinde ne kadar etkide bulunacağı % 11 olarak açıklansa da gelire bağlı olarak çok daha az veya çok daha fazla etkide bulunduğuna tanıklık edilmesi mümkündür.

Kredi Kullanım Sıklığı (%10 Etki)

Ne sıklıkla bankacılık ürünlerini kullandığınız bankalar için çok önemlidir. Bu, finansal bilincin oluşması ve bankaya daha fazla veri sağlanmasından dolayı kredi notu üzerinde % 10 etkiye neden olur. Tüketicilerin bu etkiden olumlu ya da olumsuz olarak etkilenmesi için yapması gereken herhangi bir şey yoktur.

Diğer (%9 Etki)

Ucu en açık faktör Findeks’in duyurusunda yayımladığı diğer faktörüdür. Bu faktör, bankanın kredi politikasına, tüketicinin tasarruflarına, gelirine, vergi veya SGK borçlarına bağlı olarak % 9 ya da daha düşük bir oranda kredi notuna etki eder.

kredi notunu en çok ne etkiler
kredi notunu en fazla ne etkiler 4 ana faktor

En Fazla Etki Hangisinde

Yukarıda da değinildiği gibi kredi notuna en fazla etkiyi kredi ve kredi kartına olan borçların ödeme düzeni, mevcut borç durumu yapmaktadır. Bu kapsamda iki faktörün olumlu yönde geliştirilmeye çalışması çok kısa bir süre içerisinde kredi notunun yükselmesini sağlayacakken olumsuz gelişmelerin olması kredi notunun kısa süre içerisinde düşmesine neden olacaktır.

Sitemizdeki yazılar arasında; konuyla ilgili olduğu için Bankalarla Problem Yaşamamak İçin Kredi Notu Kaç Olmalı konulu bölüme de buradan göz atabilir ve kredi notunuzun hangi seviyede olması halinde bankalarla problem yaşamayacağınızı öğrenebilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu