fbpx
BankacılıkKredi Kartı

Kredi Kartı Bilgilerinizin Ele Geçirilmemesi İçin Ne Yapılabilir

Kredi kartı bilgilerinin saklanması ve şifre, CVV kodu gibi önemli bilgilerin başkasıyla paylaşılmaması tamamen tüketicinin sorumluluğundadır. Tüketiciler bankanın veya ödeme sisteminin siber saldırıya uğraması sonucu bilgilerinin sızması haricindeki sorunlar haricinde güvenliği sağlamak konusunda kendisi sorumludur. Kredi kartlarının güvenliğini sağlamak için yapılabilecek bazı şeyler vardır ve bu detaylara dikkat edilmesi çoğu mağduriyetin önüne geçecektir. Yine de ödemeler ve diğer finansal konularda temkinli davranılması faydalı olacaktır.

Kredi Kartı Şifresi Nasıl Korunur?

Kredi kartı şifresinin kesinlikle sıralı, kolay tahmin edilebilen doğum günü, okul numarası vb. rakamlardan oluşmaması gerekir. Kredi kartı şifresinin bilinmesi pos cihazı ve telefon bankacılığı da dahil olmak üzere birçok konuda kredi kartı sahibi gibi işlem yapabilme imkanı vermektedir. Dolayısıyla kredi kartı şifresinin kimseyle paylaşılmaması ve karışık rakamlardan oluşması çok önemlidir.

Özellikle POS cihazlarında şifre tuşlaması yapılırken şifrenin kimseye gösterilmemesi, bu ve buna benzer bir durum yaşanacak olması halinde kişilerin kart şifrenize bakmamasını sağlamak gerekir.

İnternet üzerinden yapılacak ödemeler için kullanılacak bir şifre belirliyorsanız da hem harf hem rakamlardan oluşmasına ve tahmin edilemeyecek bir kombinasyon yakalandığına emin olunmalıdır.

İnternet Üzerinden Ödeme Yaparken Dikkat Edilecekler

Günlük hayatı en kolaylaştıran konulardan birisi de sanal poslardır. Bu pos cihazları tüketicilerin çeşitli kurumlara giderek yapması gereken ödemeleri evinden internet üzerinden yapabilmesini mümkün kılmaktadır ve bu yönüyle her geçen gün daha fazla kişi tarafından kullanılmaktadır.

Bilgilerin güvenliğini sağlamak için ödeme yapılan web sitesinin doğru web sitesi olduğuna emin olunmalıdır. Son zamanlarda fishing yani oltalama denilen dolandırıcılık türü oldukça sık kullanılmaktadır. Bu dolandırıcılığı yapan kişiler internet üzerinden sık ödeme alan bir kurumun web sitesinin birebir kopyasını yapmakta ve çeşitli mecralarda reklam vermekte. Bu reklamlara tıklayarak kurumun web sitesine giriş yaptığını düşünen tüketiciler yalnızca kopya siteye girmiş olmakta ve kredi kartı, şifre gibi tuşlamaları yapması halinde bilgilerini doğrudan dolandırıcılara teslim etmektedir.

Ödeme yapılacak web sitesinin mutlaka https:// bağlantısına sahip olması ve güvenlik sertifikasının adres çubuğunun sol tarafında görünmesi gerekir. Web sitesi adresinin dikkatlice incelenmesi ve küçük harf  değişikliklerinin yapılmadığından emin olunması da önem arz etmektedir.

Eğer bir şekilde işler ters gitmişse ve dolandırıcılara bilgiler teslim edilmişse hiç zaman kaybetmeden direkt olarak banka aranmalı ve kayıp çalıntı hattına bağlanılmalıdır. Müşteri temsilcisine bilgilerin dolandırıcıların eline geçtiği söylenmeli ve kartın iptali talep edilmelidir. Birkaç saniye içerisinde tüm işlem sonlanacak ve kart bilgileri ile işlem yapılamaz hale gelecektir.

kredi kartı güvenlik
kredi karti bilgilerinizin ele gecirilmemesi icin ne yapilabilir

Bunlara ek olarak kredi kartı ve ATM kartı için yalnızca 3D ile ödeme yapılabilmesini de talep edebilirsiniz. Bankanızı aradıktan sonra online ödemelerin 3D olarak ödenmesini istediğinizi söylemeniz halinde kısa süre içerisinde kredi kartınızdan yapılacak ödemelerin tümü için SMS doğrulamasının da yapılması gerekecektir. SMS doğrulaması yapılması iki faktörlü bir doğrulama olduğundan dolayı kredi kartının bilgilerine sahip olunsa dahi mesaja erişilemediği için işlem gerçekleştirilemeyecektir.

Sitemizde yer alan Online Alışverişlte En Güvenli Yol Sanal Kart Nedir konulu bölümü buradan inceleyebilir ve ilgili yazımızı yaklaşık 2 dk okuyarak konu hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu