fbpx
Bankacılık

Kredi Borcumu Ödeyemiyorum Erteleyebilir miyim

Kredi tahsisinden sonra gelirleriyle giderleri arasında dengesizliklerin ortaya çıkma ihtimali nedeniyle tüketicilerin sahip olduğu bazı haklar vardır. Özellikle işten ayrılma, sağlık sorunları vb. nedeniyle kredi taksit ödemelerini yapamayan tüketiciler kredilerini yeniden yapılandırabilir ya da  borç transferi yapabilir.

Borç Transferi Nedir?

Tüketiciler ödeme planlarını farklı bir bankaya taşıma hakkına sahiptir. Bu, doğrudan gerçekleşmese de borç transferi yapan banka, tüketicinin borçlu olduğu bankaya olan borcunu öder ve daha uzun vade ile yeni bir ödeme planı oluşturarak bundan sonra yapılacak ödemeler konusunda kendisini yetkili kılar. Bir önceki borcunu kapatan ve yeni bir bankaya borçlanan tüketici yapılandırma yapmadan yalnızca borç transferiyle borcunu öteleme imkanına sahip olur.

Yapılandırma Nedir?

Yapılandırma, farklı bir bankayla temas kurmadan doğrudan borçlu olunan banka ile iletişime geçerek kredi vadesinin uzatılmasını dolayısıyla da taksit miktarlarının düşmesini talep etmek anlamına gelir. 72 aya kadar yapılandırma yapılması mümkündür, ancak vadeler uzadıkça toplamda yapılacak geri ödemenin miktarı artacaktır bu nedenle mümkün olan en yüksek taksitlerle borcun en kısa sürede kapatılması amaçlanmalıdır.

kredi borcumu odeyemiyorum erteleyebilir miyim

Yapılandırma Nasıl Yapılır

Bankalar borçların tahsil edilememesi halinde hukuki yollara başvurarak masraf etmek yerine yapılandırma başvurusu yapılmasına sıcak bakmaktadır. Dolayısıyla kredi ödemelerini yapamayan ve bir süre daha yapamayacağını beyan eden tüketiciler bankalarıyla iletişime geçerek yapılandırma başvurusu iletmelidir.

Yapılandırma başvurusu iletmek için bankanın çağrı merkezinden ya da şubelerinden yardım istenebilir. Bazı bankalar internet sitelerindeki iletişim formları aracılığıyla da yapılandırma başvurusu yapılmasını kabul edebilmektedir.

Çağrı merkezinden yapılandırma başvurusu ileten tüketiciler kart ya da telefon bankacılığı bilgilerini teyit ederek müşteri temsilcisine bağlandığında bankanın yapılandırmadan sorumlu birimine ulaştırılması amacıyla talep oluşturmalıdır. Müşteri temsilcisi talebi oluşturacak ve ilgili personele ulaştıracaktır.

Kredinin kalan taksit sayısı, faiz oranı ve toplam maliyetiyle ilgili bir inceleme yapan personel yeni ödeme planı teklifiyle yapılandırma talebi ileten tüketiciyi arayacak ve konuyla ilgili görüşecektir.

Şube aracılığıyla yapılandırma başvurusu ileten tüketiciler de doğrudan bankanın yapılandırmadan sorumlu birimine ulaştırılmak üzere talep oluşturabilir. Yapılandırma, şube personeli tarafından yapılabilen bir işlem değildir ve bu nedenle talep iletildikten sonra aranmayı beklemek gerekir. Yine aynı şekilde kredinin kalan taksit sayısı, faiz oranı ve toplam maliyetiyle ilgili inceleme yapan personel yapılandırma talebi ileten tüketiciyi arayacak ve yeni ödeme planıyla ilgili bilgilendirme yapacaktır.

Borç Transferi Nasıl Yapılır

Asıl amacı farklı bankalara farklı miktarlarda borcu olan tüketicilerin taksit ödemelerini tek bankada toplamak olan bu ürün sık sık borç ötelemek amacıyla da kullanılmaktadır. 

  1. Borç transferi yapan bankalardan herhangi birisine gidilir ve kredi başvurusu yapılır.
  2. Yapılan başvuru değerlendirilir ve olumlu sonuç alınması halinde banka, tüketicinin borçlu olduğu bankalarla iletişime geçerek kalan borcun tamamını öder.
  3. Tüketici, borçlu olduğu bankalara giderek borç transferi başvurusu yaptığını ve ödemelerin farklı bir banka tarafından yapılacağını bildirmelidir.
  4. An itibariyle yeni taksit ödemeleri yalnızca borç transferi yapılan bankaya yapılır.

Konuyla alakalı Kredi ve Kredi Kartı Borcunu Ödemedim Ne Olur bölümünde yer alan içeriğe buradan ulaşabilir ve bu konularda da detaylı kapsamlı bilgiler edinebilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu