Konut Kredisi Taksitleri Ödenmezse Ne Olur Ev Satılır mı
Konut Kredisi Taksitleri Ödenmezse Ne Olur Ev Satılır mı kullanımı ve faiz oranları her geçen gün artmakta, ancak bunun karşısında tüketici gelirlerinde bu denli bir yükseliş görülememektedir. Dolayısıyla tahsis edilen kredilerin taksit ödemelerinin yapılamaması ve borçların gecikmeye girmesi ve ödenmeyen konut kredileri sık karşılaşılan bir durum haline gelmiştir. Tüketiciler konut kredisi kullandıktan sonra taksit ödemelerini yapmazsa çeşitli yaptırımlarla karşılaşabilir ve bu yaptırımlar Tüketici Kredileri Yönetmeliği’nde ve kredi sözleşmesinde açıkça ifade edilmiştir. Şimdi sizler için bu yaptırımlardan bahsedecek en çok merak edileni olan; Konut Kredisi Taksitleri Ödenmezse Ne Olur Ev Satılır mı sorunuza cevap vermeye çalışacağız.
Konut kredileri ipotekli olarak teslim edilmekte ve taksit ödemeleri sona erdikten sonra konutun gerçek sahibi tüketici olmaktadır. Dolayısıyla ödeme sürecinde yaşanabilecek herhangi bir sorun nedeniyle bankanın konut üzerinde hak iddia etmesi ve hatta konutu satışa çıkarması mümkündür. İş bu raddeye gelmeden önce çok kritik çeşitli tavsiyelere ve gecikme sürecinde karşılaşacaklara değinmek yararlı olacaktır.
Bankanın Borç Bildiriminde Bulunması
Bankalar bir ödeme dönemi içerisinde iki taksitin gecikmeli olarak ödenmesi halinde borç bildiriminde bulunur ve üçüncüsünün tekrarlanmamasını talep eder. Bu bildirimi yaptığında iki taksit borcunun da ödenmiş olmasını, aksi taktirde ilerleyen dönemlerde yasal haklarına başvurabileceğini hatırlatır. Banka bildirimi genellikle bir uyarı niteliğindedir ve ciddi bir yaptırım olduğundan söz etmek doğru olmaz. Bu aşamada yapılması gereken gecikmeli olan borçları kapatmak ve bir daha taksit ödemesini geciktirmemektir.
Borcun Avukata Devredilmesi
Bildirimde bulunduğu halde borcunu ödemeyen tüketicilerin borçları daha önceden de belirtildiği gibi avukata devredilebilir ve bu kapsamda tüketicilerin yeni muhatabı avukatlar olur. Avukat, kalan borcun tamamının ödenmesini ister. Tüketiciler borcun yapılandırılması ya da çeşitli çözüm önerilerinde bulunulmasını talep etme hakkına sahiptir.
Bu aşamada yapılması gereken geçmiş dönemden kalan borcu ödemek ve bir şekilde yapılandırmaya ikna etmeye çalışmaktır. Unutulmamalıdır ki avukatların borcu sizden tahsis edememeleri halinde satışa çıkarabilecekleri bir ipotekli konut kozu vardır ve bu nedenle yapılandırma talepleri peşi sıra reddedilebilir.
Konutun Satışa Çıkarılması
Avukatların borcu tahsis edememesi, tüketicinin girişimlerinin yetersiz kalması ve diğer sebeplerle parasını alamayan banka ipotek altında tuttuğu konutu satışa çıkarır. Yapılan satışlar ihale usulüyle gerçekleşebileceği gibi doğrudan kişiye satış da yapılabilir.
Konutun alıcı bulmasından sonra bankanın borcu, avukatın komisyonu ve diğer masraflar düşüldükten sonra kalan para tüketiciye verilir. Bu satış sonrasında çoğu zaman tüketici açısından çok ciddi bir zarar söz konusu olur.
Konut satışı genellikle ödenmeyen borcun üzerinden 4 – 6 geçmesi sonrasında gerçekleştirilir fakat 3’üncü aydan itibaren bankanın bunu yapma hakkı olduğu unutulmamalıdır.
Tavsiyeler
Eğer konut kredisi borcunuzu ödeyemiyor ve önünüzü de göremiyorsanız bankanın borcu avukata devretmesini beklemeden yapılandırma başvurusunda bulunmalısınız. Borcun avukata devredilmesinden önce bankayla yapılan yapılandırma görüşmelerinin çoğu olumlu sonuçlanır ve borç çok küçük taksit ödemeleriyle uzun vadeye yayılabilir.
Yapılandırma başvurusu sonuç vermediyse ve borç avukata devredilecekse son çare olarak konut satışını kendiniz gerçekleştirin. Avukatlık masrafı ve değerinin altında bir bedele razı olmaktansa konutu kendinizin satması maliyetlerin ciddi anlamda düşmesine yardımcı olacaktır.
İpotekli konutun satışı borç devri usulüyle gerçekleşmektedir. Konutu satın alan kişi aslında sizin borcunuzu üzerine almakta ve konutun ipotek altındaki sahibi olmaktadır. Satış miktarı, bankaya olan borçtan fazlaysa aradaki bedel banka tarafından size ödenmektedir.
Konut Kredisi Ödenmezse Kefile Ne Olur?
Kefil, haberi olmasa da konut kredisi nedeniyle satışa konu olan konutun hissedarı durumundadır. Bu kapsamda konut üzerinde hak iddia etme imkanı dahi olabilen kefil borçtan da mesul olur.
Banka bildirimi kefile de yapılır, avukatlar kefille de iletişime geçer ve borcun ödenmesini ister. Kredi notu ödenmeyen borç nedeniyle düşer ve ödemelerin yapılması için icra takibi başlatılabilir. Tüm bunlarda öncelikli olarak kredi kullanan kişiyi ilgilendirse de kefilin de sürece maruz kalması gerekir.
Mümkünse icralık borcun tek celsede kefil tarafından ödenmesi ve kredi kullanıcısına zor gününde bedeli ileride tahsil edilmek üzere yardımcı olunması herkes için daha faydalı olacaktır.
Sitemizde Konut Kredisi Yapılandırmada En Çok Yapılan Hatalar bölümüne buradan ulaşabilir ve ortalama 3 dk da okuyabilirsiniz.