fbpx
Kosgeb Kredileri

KOSGEB Projemi Onaylamadı Nasıl İtiraz Edebilirim

Ülkemizde sosyal ihtiyaçların ve ekonomik ihtiyaçların karşılanabilmesi amacı ile orta ve küçük ölçekli işletmelerin etkisi ve sanayideki payını oldukça iyi seviyelere çıkarmak için, KOSGEB kurulmuştur. KOSGEB ayrıca bu işletmelerin rekabet güçlerini ve seviyelerini arttırma amacı olan bir kurumdur. Bir diğer hizmeti ise; KOBİ’lerin rekabet düzeyini hızlıca arttırmak, kurumsallaşma ve Ar-Ge gibi mevzularda kendilerini geliştirmeleri için tam destek vermektir.

Kosgeb kredi ve hibelerinin alınabilmesi için, bilindiği üzere zorunlu eğitimlerin tamamlanması ve projenizin uygun olması gerekiyor. Eğer projeniz uygun değil, sizler bu krediyi alamazsınız. Peki bizlere yöneltilen bir soru üzerine yoğunlaşalım. Onaylanmayan KOSGEB projesi nasıl itiraz ediliyor?

KOSGEB Projeleri Detaylı İncelemeye Alıyor

Kosgeb rakabet düzeyini ve eşitliği sağlamak adına, her girişimciye destek veriyor. Yani sizlerin bu işi yapmaya kararlı olduğunu görmek istiyor ve sizlerden iş planı formu talep ediyor. İş planınız belki 50 belki 100 sayfa olabilir. Ama projeniz bu konuda yetersiz kalıp, uygunluk da almayabilir. KOSGEB yetkilileri hibe ve kredi konusunda, oldukça sert bir tutum göstermektedir. Yani sizin iş planınızı ince eleyip sık dokuyor.

Fakat projeniz uygunluk olmadı yalnız başka aynı proje, krediyi ya da hibe kullanmış. Bu durumda itiraz etmeniz ve yeniden değerlendirme sürecine tabi tutulmayı isteyebilirsiniz. Zaten düzeltmeniz gereken alanlar var ise, bu size bildirilir. Yani düzeltmeniz için sizlere zaman verilir. Fakat direk reddediliyor ve sizlerde buna karşı gelmek istiyor yani Onaylanmayan KOSGEB projesi nasıl itiraz ediliyor? Diyorsanız, itiraz formu doldurmanız gerekiyor.

Onaylanmayan Projeye Nasıl İtiraz Edilir?

İlk olarak KOSGEB’in resmi internet sitesi üzerinde, birkaç dilekçe formları var. Bunların içerisinde itiraz dilekçelerini de bulabilirsiniz. Ama itiraz nedeniniz oldukça kuvvetli ve kanıtlı olmalı ki, sizlerin itirazı kabul edilsin. Formu doldurup ıslak imza attıktan sonra, sizlere en yakın KOSGEB şubesine giderek formu verebilirsiniz. Ya da evraklarınızı ilettiğiniz, herhangi bir kurum olabilir. İtirazlarınız ise, Yeni Girişimci Desteği İtiraz Komisyonu tarafından değerlendirilir. Bu işlemin süresi genel olarak, 1 aya kadar uzayabiliyor. Bu süreç zarfında itirazını yaptıktan sonra süreç içerisinde KOSGEB ile iletişime geçerek itirazınızın akıbetini sorup, işleminizi takip etmeniz yararınıza olacaktır. Aksi takdirde sizlerden herhangi bir çaba görmeyen KOSGEB, değerlendirmeye almayacaktır. İtiraz ederken, işinizi kaliteli olarak anlatmanız ve itiraz etme nedeninizi de uygun yolla aktarmanız gerekiyor. Ayrıca KOSGEB ‘e itiraz sadece bir defaya mahsus olarak yapılabiliyor.

Kosgeb Hibe Almak İçin Hangi Şartlar Gerekiyor?

Kosgeb’ den girişimcilik kredisi veya hibe alabilmek için şart KOSGEB tarafından düzenlenen Girişimcilik Eğitimine katılmış olmaktır. 32 saat süren bu eğitim sonunda ise, girişimci adaylara sertifika verilir.

Kosgeb Destekleri Hangi Durumlar Veriliyor?

Kosgeb erkeklerde %70, bayanlarda %90 oranında tam destek sağlanıyor. Bu değerlendirme de, kişiden kişiye göre farklılık göstermiyor ve genel olarak herkese eşit davranılıyor.

KOSGEB İtiraz Dilekçesi

Maalesef ülkemizde vatandaşlar resmi kurumlara olan başvurularını yazılı olmak yerine sözlü olarak yapmaya çalıştığı için çoğu zaman mesafe kat edememektedir. Halbuki yazılı olarak resmi kurumlara yapılacak müracaatlarda, ilgili kurumun yazılı olarak cevap vermesi kanuni bir zorunluluktur. Ayrıca ilgili başvuru yazılı olduğu için resmi olarak kayıtlara da girmesi söz konusu olacaktır. Dolayısıyla KOSGEB Reddedilen projeye itiraz aşamasında da bir dilekçe hazırlanması daha doğru bir tercihtir. Aşağıda yer aldığı şekliyle bir dilekçe hazırlayarak itirazınızı buna göre yapabilirsiniz.

“KOSGEB …. İl / İlçe Müdürlüğüne,

….. numaralı dosyam üzerinden yapılan başvuru sonrasında, ilgili kurulunuz tarafından değerlendirme yapılmış ancak söz konusu KOSGEB desteklerinden yararlanamayacağıma dair karar verilerek, projem reddedilmiştir. Söz konusu projenin kabul görmesi gerektiğini düşündüğümüzden dolayı, söz konusu karar itiraz etme gereği hasıl olmuştur. İlgili itiraza ilişkin haklı gerekçeler, açıklamalar bölümünde ayrıntılı bir şekilde belirtilmiştir.

Açıklamalar :

1- Bu bölümlere itirazınıza ilişkin haklılığınızı belirtir nedenler maddeler halinde ekleyiniz.

2- Daha fazla madde de oluşturabilirsiniz.

Sonuç :

Tüm bu sebepler dolayısıyla; kurulunuzca verilen …… tarih ve …… sayılı kararınızın kaldırılmasına ve ilgili desteklerden yararlandırılmama yönelik karar tesis edilmesini,

Saygılarımla arz ederim.

Ad Soyad İmza Tarih”

Bu dilekçeniz ekine de; haklılığınızı gösterir varsa belgelerinizi de eklemeli, bunları da dilekçenin sonuna “EKLER” ibaresiyle belirtmenizde yarar vardır.

kosgeb itiraz
kosgeb projem onaylanmadi nasil itiraz edebilirim

KOSGEB İtiraz Ne Zaman Sonuçlanır

İtiraz işlemlerinizi tamamladıktan sonra, ilgili KOSGEB birimindeki yoğunluğu da göz önünde bulundurarak, dönemsel olarak itirazınızın ne aşamada olduğunu öğrenmenizde yarar vardır. Bunu telefonla ya da bizatihi KOSGEB birimine giderek yapabilirsiniz. KOSGEB kurulunun ilgili itirazlara yanıt vermek için de yasal anlamda bir süresi bulunmaktadır. Bu sürenin aşılması halinde de aynı şekilde bir dilekçe hazırlayıp, itirazınızın hangi değerlendirme aşamasında olduğunu yazılı olarak sorabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu