Kara Listede Olanlara Kredi Veren Bankalar 2021
Kullandığı kredilerden doğal borcunu idari takip aşamasında da ödemeyen veya ödeyemeyen tüketiciler için bir sonraki aşama kara listedir , diğer durumların aksine kara listeye giren tüketicilerin sicil affı olmadığı ya da kara liste süresi sona ermediği sürece kredi kullanması mümkün değildir.
Kara Liste Nedir?
Bankaların yapılan taksit ödemeleri aslen farklı kişilere tahsis edilecek krediler olarak düşünülebilir. Bu kapsamda geciken taksit ödemeleri ya da ödenmeyen borçlar bankanın tahsis ettiği ya da edeceği kredi için öz varlıklarından feragat etmesi gerekliliğini ortaya çıkaracaktır. Bu durum kısmi rezerv bankacılığı sisteminin en hassas olduğu durumdur çünkü sistemin işleyişi ve çarkların dönebilmesi için ödemelerin sürekli olarak zamanında yapılması ve farklı kişilere tahsis edilecek krediler için tutulan muhasebe kayıtları ile bağdaşması gerekir. Dolayısıyla taksit ödemelerini zamanında yapmayanlar geçici bir süreliğine öz varlığın küçülmesine neden olduklarından dolayı kredi notunun düşürülmesiyle yaptırıma uğrarken, borcunu hiç ödemeyen tüketicilerin bankaya verdiği zarar diğer banka ve bankacılık ürünlerinden de 5 yıl yasaklı olmak anlamına gelen kara liste ile yaptırımlanmaktadır.
Kara Listeden Nasıl Çıkılır?
Kara listeye giren tüketicilerin kara listeden çıkması için mevzuat uyarınca 5 yıl beklemesi gerekmektedir. Bu süreç içerisinde herhangi bir girişimde bulunulamazken 5 yıl şartının tamamlanması sonrasında Merkez Bankası ile temas kurulması ve dilekçe yazılması gerekebilir. Geçtiğimiz yıl içerisinde mevzuatta yapılan güncelleme neticesinde Merkez Bankası yerine Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) de söz konusu güncelleme için kullanılabileceği duyurusu yapılmıştır. Bu kapsamda Merkez Bankası’nın yaptığı çeşitli denetim işlemlerinin TBB’ye entegre edilmesiyle ilgili süreç halen devam etmekte fakat 2017 yılı itibariyle kara listeye giren tüketicilerin TBB ile muhatap olması gerekmektedir. 2017 yılından önce kara listeye girenler ise Merkez Bankası ile iletişime geçebilir zira kayıtlar halen TCMB’de saklanmaktadır.
Sicil Affı
Kara listeye giren kişi sayısının 13 milyona yaklaşması ve bunun büyük bir kısmını KOBİ’lerin oluşturmasına istinaden kara liste uygulaması ile ilgili bir adım atılmış ve borcunu 2017 Temmuz ayına kadar yapılandıran ya da ödeyen tüketicilerin bankalar nezdinde yeniden kredi için değerlendirilebilir konuma erişmesi sağlanmıştı. Bu sicil affı geçtiğimiz dönemlerdekinden farklı olarak sicil temizlenmesini değil, kara listede olunduğu halde bankaların tüketicilere kredi verebilmesini mümkün kılmaktadır. Dolayısıyla tam anlamıyla bir sicil affı olduğunu söylemek yanlış olacaktır, ancak tüketicilerin ipotek göstererek kredi kullanabilmesi açısından da çeşitli olumlu yönleri vardır. Kara listeden çıkabilmek için geçtiğimiz yıl sicil affından yararlanan tüketiciler bankalara teminatlı kredi başvurusu yapabilirken, sicil affından yararlanamayan tüketicilerin ya yeni bir sicil affı için beklemesi ya da 5 yıl şartını yerine getirmesi gerekmektedir. Aksi taktirde herhangi bir banka aracılığıyla kredi kullanılamayacaktır.
Kara listede olana kredi veren kurumlar konusuna da kısaca değinilmesi gerekirse bu tarz kurumların BDDK denetiminde olmadığını ve verilen borcun fahiş faiz oranlarıyla tefecilik usulüyle tahsis edildiğini belirtmekte fayda var. Söz konusu kurum ve kişilerden uzak durmak hem yasal hem de maddi açıdan güvende kalabilmek için çok önemlidir.
Sitemizde daha önceden yayınladığımız ve benzer şekilde kredi sicili bozuklara yönelik bir içerik olan Kırmızı Kalem Yiyenlere Kredi Veren Bankalar 90 bin TL konulu bölümü buradan inceleyebilirsiniz.