Kalan Kredi Borcumu Nasıl Öğrenebilirim?
Finansal ihtiyaçlarımızda maalesef artık sadece aklımıza bankalar geliyor. Özellikle geçen zamanla birlikte, en ufak ve basit ihtiyaçlar için de kredi çekmek normal bir işlem haline gelmiş durumda. Çoğu kişinin birden fazla kredisi bulunuyor. Hatta bazı kişilerin 4-5 adete kadar kredisi olabiliyor, ki; taksit günlerini takip eden, ne kadar kredi borcunun kaldığını öğrenmek ciddi bir zaman alıyor. Bu konulardan özellikle; kalan kredi borcumu nasıl öğrenebilirim diye soranlar için kapsamlı ve bol alternatifli bir içerik hazırladık.
Kalan Kredi Borcunu Sorgulama
Bu konuda birden çok alternatif bulunuyor. Tabii ki ilk olarak bahsedeceğimiz; kredi çektiğiniz banka kanalıyla öğrenmek. Kredi çekmiş olduğunuz bankanın farklı platformlarından bunu yapabilmeniz mümkün. Bunlar sırasıyla;
- Banka şubeleri,
- İnternet bankacılığı platformu,
- Mobil bankacılık platformudur.
İnternet Bankacılığından Kalan Kredi Borcunu Öğrenme
Bu işlemi yapabilmek için; öncelikle internet bankacılığınızın aktif olması ve şifrenizin bulunması gerekiyor. Eğer şifreniz yok ise; bankanızın web sitesine girerek, “Bireysel İnternet Bankacılığı” > “İlk Şifre Alma” sıralamasını takip edebilirsiniz. Şifrenizi oluşturduktan sonra ya da hali hazırda şifreniz var ise; bu durumda bireysel internet bankacılığı bölümünden TC kimlik numaranız ya da müşteri numaranız ile giriş yapmalısınız. Giriş onayı ile birlikte karşınıza gelecek ekrandan “KREDİLERİM” menüsünü tıklayıp, karşınıza çıkan kredilerden de hangisinin kalan borcunu öğrenecekseniz o krediye tıklamanız yeterlidir. İlgili krediye girdikten sonra sizlere kredi kapatma tutarı ve kalan faizli tutar gösterilecektir. Kredi kapatma tutarı sadece o güne özel bir rakam olup, günlük ve aylık faiz hesaplamalarına tâbi olduğundan her gün bu rakam değişecektir.
Mobil Bankacılıktan Öğrenme
Mobil bankacılık üzerinden kalan kredi borcunuzu öğrenme işlemi, internet bankacılığı ile birebir aynıdır. Aralarındaki tek fark, birisi akıllı cep telefonuna indirmiş olduğunuz ilgili bankanın mobil uygulaması üzerinden yapılıyor olmasıdır. Yine buradan da “KREDİLERİM” bölümünden ilgili kredinin detaylarına girerek kredi kapatma tutarı ve kalan faizli tutarı öğrenebilirsiniz.
Banka Şubesinden Öğrenme
Eğer teknoloji ile pek aranız yok ise; bu durumda kalan kredi borcunuzu öğrenebileceğiniz en kolay yöntem, kredi kullandığınız bankanın şubesine giderek, gişe işlemlerinden ilgili banka yetkilisi vasıtasıyla öğrenmektir. Size talebinize istinaden, o günkü kredi kapatma tutarı ve kalan faizli tutar bildirilecektir.
Findeks Üzerinden Kredileri Sorgulama
Findeks, KKB (Kredi Kayıt Bürosu) verileri ile kayıt tutan bir platform olup, tüketicilerin çekmiş oldukları krediler, kullandıkları kredi kartları, vs. tüm borç bilgilerini görebilmektedir. Eğer Findeks üyesi iseniz (Findekse Kayıt Olmak İçin ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz); platforma giriş yaptığınız tüm kredi ve kredi kartı borçlarınızı görebilirsiniz. Ancak küçük bir hatırlatmada bulunalım; findekste sadece kredi borçlarınızın kalan faizli tutarlarını görebilmeniz mümkündür.
Kalan Krediyi Hesaplama
Eğer tüm bunları yapamıyorsanız, son bir alternatif olarak kredi başvurusu aşamasında bankanız tarafından size verilen kredi ödeme planı üzerinden bir hesaplama yapabilirsiniz. Bu hesaplamayı yaparken, o günkü kredi kapatma miktarını hesaplamak için yapmanız gereken sadece ana paraları toplamak olacaktır. Eğer kalan faizli tutarı merak ediyorsanız; bu durumda hesaplama işleminize faiz miktarı ile BSMV ve KKDF vergilerini de ekleyerek toplam yekünü baz almanız gerekir.