fbpx
Bankacılık

İşletme-İktisat Mezunları İçin Ekonomi Alanında Yüksek Lisans

Ekonomi alanında yüksek lisans yapmak da diğerlerinden farklı değildir ve bu nedenle yüksek lisans için gerekli prosedürlerin aynen takip edilmesi gerekir. Buna karşın, ülkemizde iktisat ve işletme bölümü İktisadi ve İdari Bilimler çatısı altında toplandığından dolayı diğer bölümlere nazaran yüksek lisans yapılabilecek alanlar çok daha geniş bir yelpazeye sahiptir.

Yüksek Lisans eskiden çoğunlukla akademik personel olmak için tercih ediliyordu, ancak günümüzde özel sektördeki bazı kademeler için de aranan özellikler arasında yer almaya başladı. Ek olarak, yüksek lisans programlarında çeşitlilik sağlanması ve rekabet ortamı da eğitimin niteliğini ve uzman personel sayısını arttırmayı başardı.

ekonomi yüksek lisans
isletme iktisat mezunlari icin ekonomi alaninda yuksek lisans

Yüksek Lisans Nedir?

Bilim dalları ve çeşitli konularda yapılan araştırmalar her geçen gün daha spesifik sorunları ve konuları ortaya çıkarmakta. Bu sebeple yüzeysel bazda verilen lisans eğitimleri bu sorunlara değinmekte yetersiz kalmakta ve çok daha izole konularda araştırma yapılması gerekmektedir. İşte lisans sonrası olarak da tarif edilebilen yüksek lisans bu nedenle vardır ve çeşitli izole konular hakkında uzmanlaşmak isteyen kişiler tarafından tercih edilir. Bu açıdan, yüksek lisansı; lisans sonrası daha izole konularda uzmanlaşmak ve araştırma yapmak için oluşturulan bir program olarak tarif etmek mümkündür.

Ekonomi Alanında Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

Ekonomi alanında yüksek lisans yapmak isteyen kişilerin yerine getirmesi gereken bazı gereklilikler vardır. Bu gerekliliklerin yerine getirilmesi ve üniversitenin de onay vermesi halinde yüksek lisans programlarına katılım sağlanabilir. Yüksek lisans programları tezli ve tezsiz olmak üzere iki gruba ayrılır.

1 – Lisans Diploması

Yüksek lisans yapmak isteyen kişilerin mutlaka lisans diploması olmalıdır. Yurt dışından lisans diploması olan öğrencilerin Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) aracılığıyla denklik almış olması gerekir. Lisans diploması olan öğrencilerin yüksek lisans programına kabul edilip edilmeyeceği üniversite senatosu tarafından belirlenir.

2 – ALES

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerde aranan niteliklerden birisidir. Kaç puan ile yüksek lisansa başlanabileceği üniversiteden üniversiteye değişmektedir, ancak yüksek lisans programına başvuranlar arasından en yüksek puana sahip olanların seçildiği hiçbir zaman unutulmamalıdır.

3 – Yabancı Dil

Ekonomi literatürünün takip edilebilmesi için yüksek lisans yapacak öğrencilerin mutlaka yabancı dil biliyor olması gerekir. Öğrenciler, yabancı dil bildiğini YDS gibi sınavlarla tescillemelidir.

4 – Kurul Mülakatı

Yukarıdaki gerekliliklerin yerine getirilmesi sonrasında öğrenci mülakata çağrılır ve ekonomiyle ilgili çeşitli spesifik konular hakkında tartışılır. Bu, kişisel merakı gidermek için somut bir adım atılıp atılmadığını tespit etmek için önemlidir zira yüksek lisans sonrası öğrencilerden literatüre katkı sağlaması beklenir ve bu merak olmadığı müddetçe pek mümkün olmayacaktır.

Tüm bu adımların tamamlanmasına istinaden ALES puanının % 50’si, lisans diplomasındaki not ortalamasının % 15’i, mülakat puanının % 20’si ve yabancı dil puanının % 15’i toplanır. Ortaya çıkan puan, adayın diğer adaylar arasında nerede bulunduğunu gösterir ve adaylar arasındaki en yüksek puanlı kişiler yüksek lisans programına dahil edilir.

Konuyla ilgili olduğu için Banka Müdürü Nasıl Olunur konulu bölüme buradan göz atabilir ve yazımızı da okuyabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu