Geç EFT Nedir EFT ile Arasında Ne Gibi Farklar Var
Para transfer işlemleri, hesaplar arasında paraların hızlı şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Havale ve EFT’de yapılan iş aynı olmasına rağmen, aralarında bir takım farkların farkın olduğunu belirtmek gerekiyor. Havale de aynı bankanın farklı şubeleri veya hesaplar arasında yapılırken, eftler tamamen bankalar arası yapılmaktadır. Bir de Geç EFT kavramı bulunmaktadır ki; bu içeriğimizde sizlere Geç EFT Nedir EFT ile arasında ne gibi farlar var izah etmeyece çalışacağız.
EFT Nedir
Kısa adıyla eft(olarak bilinen bu transfer şeklinin hayatımızı kolaylaştıran pek çok yönünün olduğunu sizlere söylemek isteriz. Örneğin kişinin yapacağı acil bir ödemesi varsa veya ev kirasını ödemek istiyorsa bankanın sitesine girerek, ödemesini yapabilir. Aynı şekilde çalışılan bankanın telefon bankacılığı kullanarak da, eft ya da havale talimatı verebilirler.
Eft saati nedir? Geç eft yapılırsa ne olur?
Eft bankanın kendi mesai saatleri içerisinde yapılan bir para transfer işlemidir. Eft saatleri bankanın çalışma saatleri içinde gerçekleştirildiğinden dolayı, bankalara göre değişiklik göstermektedir. Yani bankanın çalışma saatleri 8:30 -16:30 saatleri arasında ise, eft sadece bu saatler arasında gönderilir. Bir de geç eft vardır ki o da bu saatler dışında kalkalan gönderimleri kapsama altına alır. Örneğin kişi saat 17.00’dan sonra eft talimatı vermişse, para bir sonraki takip eden günde karşıdaki kişiye geçecektir. Geç talimat vermiş olmak ise, masrafın artmasına neden olur. Bu ücret talimatın cep,bilgisayar,bankamatik veya şube vasıtası ile yapılışı veya hangi bankadan yapılmış olduğuna göre farklılık göstermektedir. Bu faktörleri gözönünde bulundurulmazsa eğer, 5 ila 7 TL arasında değişen bir ücretin olacağını hatırlatmak isteriz.
Geç Eft ne zaman karşı hesaba geçer?
Eft ile transfer edilen para, işlem sırasında yoğunluk olmadığında 5 ila 7 dakika içerisinde karşı hesaba geçer. Yoğunluktan kastedilen genellikle pazartesi günü mesai saatinin başlangıç saati ile Cuma günleri mesai bitiş saatine kadar geçen dönemdir. Özellikle 16.00 ila 17.00 arası oldukça yoğun olan vakitlerdir. Bankaya eft talimatı verdiğinizde banka sizi işlem sırasına sokar.Yani,sizden 5 veya 10 dakika önce verilmiş eft talimatı sizin tamamen önünzde yer alır ve sizlerin işlemi bir sonraki güne sarkabilir. . Bu gibi yoğunlukların olduğu dönemlerde maksimum yarım saat içinde aktarılan tutar karşı hesaba geçer. EFT’nin karşı hesaba geçmemesi halinde talimatın verildiği banka değil para transferinin yapılacağı banka aranıp, konu ile ilgili detaylı bilgi istenmelidir.
Geç EFT Ücretleri ne kadardır?
- Türkiye İş Bankası; 6,5 TL,
- QNB Finansbank; 7 TL,
- ING Bank; mobil uygulama 6,5 TL, internet şubesi 7 TL, telefon bankacılığı 30 – 54,5 TL,
- Yapı Kredi Bankası; 6 TL,
- Akbank; 7,5 TL,
- Garanti Bankası; Cep Bank 5 TL, Cep Şubesi 6,5 TL, Alo Garanti 45 – 90 TL,
- Odeabank; internet şubesi, ATM ve mobil bankacılık 8 TL, şubelerden minimum 15 TL olarak tahsil edilmektedir.
Bazı bankalar dijital bankacılığı geliştirmek adına kurmuş oldukları E Bankacılık platformları üzerinden yapılan bankacılık işlemlerinde herhangi bir ücret almamaktadır. Bu işlemlerden birisi de EFT işlemleridir. Bu bankalara örnek olarak; SeninBankan (Kuveyt Türk Katılım Bankası), EnPara (QNB Finansbank), Nuvo (Yapı Kredi Bankası) gibi bankaları örnek gösterebiliriz. Bununla birlikte bazı bankalar maaş müşterileri, özel hesap sahibi müşterileri gibi bazı müşterilerine muafiyet sağlamakta ve bu müşterilerinden EFT işlemlerinde herhangi bir ücret talep etmemektedir.
EFT saatleri ve EFT nin ne zaman karşı tarafa ulaşır konusunda daha ayrıntılı bilgi için konulu bölümü inceleyebilirsiniz.