fbpx
EFT HavaleEFT Saatleri

EFT Kaç Dakikada Karşı Hesaba Geçer : Detaylı Anlatım

EFT; Elektronik Fon Transferi dediğimiz ve iki ayrı banka arasında gerçekleşen bir para transferi türüdür. B Bankası ‘ndaki bir hesaptan C Bankası ‘ndaki hesaba para gönderme işlemi bir EFT ‘dir. Bu işlem görüleceği üzere iki farklı banka arasında gerçekleştirildiği için sadece belirli zaman aralıklarında yapılabilir. Bu zaman aralıklarını da bankalar belirlemektedir. Belirlenen saatler dışında yapılan EFT işlemleri sonraki mesai gününe kalacaktır. EFT ile ilgili merak edilen bir diğer husus ise; EFT Kaç dakika karşı hesaba geçer konusudur. Bu yazımızda bu soruya cevap olacak önemli detayları sizlerle paylaşalım.

EFT Kaç Dakikada Karşı Hesaba Geçer : Detaylı Anlatım
EFT Kaç Dakikada Karşı Hesaba Geçer : Detaylı Anlatım

EFT Ulaşma Süresi İşlem Yoğunluğuna Göre Değişebilir

EFT işlemleri, özellikle yoğun saatler arasında bazen uzun süre bilmekle birlikte, esasen 10 dakika ile 15 dakika arasında bir süreçte karşı tarafa ulaştırılacaktır. Bu süre; EFT işlemlerinin çok yoğun olduğu (mesai başı ve mesai sonuna yakın saatler) bazı durumlarda 30 dakikaya kadar da çıkabilir. Ancak bankaların dijital ortamlarının gelişmesi ve teknolojik imkanların da daha fazla artmış olması nedeniyle bu sürelerden daha uzun sürmeyeceğini de söyleyebiliriz. Eğer yaptığınız bir EFT işlemi, belirttiğimiz süreler içerisinde halen karşı tarafa ulaşmadıysa bu konuda bir şeyler yapmak gerekebilir.

Ulaşmayan EFT İçin Ne Yapmak Gerekiyor

Tabii ki bu noktada ilk muhatabımız kendi bankamız olacaktır. Yaptığınız EFT işlemi ile ilgili olarak; gerek internet bankacılığından, gerek mobil bankacılıktan ya da müşteri hizmetlerinden EFT sorgu numarasını temin ettikten sonra; kendi bankanıza bizatihi direkt giderek başvurabilir veya bunun yerine ilk etapta bankanızın müşteri hizmetleri ile iletişime geçebilirsiniz. Görüşmenizde; yaptığınız EFT işlemi tarihini, EFT  sorgu numarasını ve gönderilen kişi ile ilgili bilgileri paylaştıktan sonra EFT işleminizin akıbetinin ne olduğunu sorabilirsiniz. Olası bir hata durumunda; müşteri hizmetleri yetkilisi tarafından işleminiz düzeltilerek, paranın karşı hesaba ulaşması konusunda gerekli işlemler yapılacaktır. Ancak EFT işleminiz sizin bankanızın EFT havuzundan çıktıysa ve karşı bankanın EFT havuzuna düştüyse, bu durumda karşı bankanın müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz. Sonuç itibariyle bu şüpheli bir işlem olduğu için; müşteri hizmetleri telefon bankacılığının şüpheli işlemler bölümünü de kullanabilirsiniz. Karşı banka size konu hakkında bilgi vermekten kaçınırsa, bu durumda para transferi gerçekleştirdiğiniz kişiye ulaşarak, ilgili banka bilgilerinizi ve EFT sorgu numarasını iletip, kendi bankasının müşteri hizmetleri ile görüşmesi konusunda ricada bulunabilirsiniz.

EFT Ücretleri Kesintisi Ne Kadar

EFT bankalar arası yapılan bir işlem olduğu için bu nedenle bir miktar ücret alınmaktadır. Bu rakam havaleye göre biraz daha fazla olabilmektedir. Ancak son dönemde bankalar havale ücretlerini kaldırmakta ya da çok cüzi miktarlara çekmekte, bunun yanı sıra da EFT ücretleri konusunda da indirime gitmektedir. Ayrıca Enpara.com Seninbankan gibi platformlar ise EFT havale ücretlerini tamamen kaldırmıştır. Hangi banka ne kadar EFT ücreti kesiyor öğrenmek için EFT ile ilgili https://onlinekrediler.net/eft bu bölüme göz atabilirsiniz.

EFT Saatlerini Geçirmiş Olabilirsiniz

EFT ‘lerin geç ulaşması ya da zamanında ulaşmaması konusunda en çok karşılaşılan problem türü ise; kişinin kendi bankasının belirlemiş olduğu EFT saatleri dışında bir para transferi yapmak isteyişinden kaynaklanmaktadır. Böyle bir durumda maalesef yapılabilecek bir şey olmamakla birlikte; sonraki ilk mesai gününde EFT saatlerinin başlaması sonrasında para transferiniz gerçekleştirilecektir. Bu nedenle bankanızın EFT saatini iyi bilmeli ya da bu konuda sorun yaşamamak adına gün içerisinde son dakikalara kalmadan EFT işleminizi gerçekleştirmelisiniz.

EFT Nasıl İptal Edilir

Eğer EFT işleminizi gerçekleştirdikten sonra herhangi bir sebeple iptal etmek istiyorsanız; bu durumda çabuk davranmalı ve hemen bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak EFT işleminizin iptalini istemelisiniz. Eğer yaptığınız EFT işlemi, kendi bankanızın EFT havuzundan çıktıktan sonra bu talebi iletirseniz maalesef iade süreciniz uzayacaktır. Bu nedenle EFT iptali konusunda acele etmelisiniz.

EFT En Kolay Nasıl Yapılır

EFT işlemini ister banka şubelerinden, ister internet bankacılığından, ister telefon bankacılığında ya da mobil bankacılık platformlarından gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada en kolay işlem yapabileceğiniz platformlar elbette internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamalarıdır. Bu platformlardan EFT yapmak isteyenler; müşteri numaralarını ve şifrelerini yazıp sisteme giriş yaptıktan sonra PARA TRANSFERLERİ bölümünden, BAŞKA BANKAYA EFT alt menüsünden gerçekleştirebilir. Bunun için alıcı kişinin ad soyad bilgileri ile IBAN numarası yeterli olacaktır. Bahsettiğimiz menüler bankadan bankaya küçük farklılıklar gösterebilmekle birlikte genel itibariyle benzer şekilde olacaktır.

Konu ile daha farklı sorularınız var ise; bunları YORUMLAR bölümünden sorabilirsiniz.


Etiketler

Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı