fbpx
Blog

Kişisel Bütçe Nasıl Yönetilmeli 5 Önemli Tavsiye

Kişisel bütçeyi esrarengiz bir yöntemle ya da basit bir teknikle muazzam hale getirmek mümkün olsaydı harika olabilirdi, ancak gerçekte durum hiçte düşünüldüğü kadar kolay değil. Kişisel finansın iyi şekilde yönetilmesi çok daha sağlıklı bir bütçeye ve talep edilen şeylerin rahatlıkla satın alınmasına fayda sağlayabilir, bu denli önemli bir konu olduğu için kişisel bütçe nasıl yönetilmeli 5 tavsiye ile değinmek yararlı olacaktır.

Kendi paranızın kontrolünü kendi elinize alabilmeniz için dikkat etmeniz gereken 5 kilit nokta vardır. Bu 5 kuralı etkin bir biçimde uyguladığınızda finansal sorunlarla çok daha az uğraştığınızı ve çok daha stressiz bir hayat sürdüğünüzü fark edeceksiniz.

1 – Hedef Belirle

Kişisel bütçenizin kontrolünü elinize almadan önce yapmanız gereken ilk ve belki de en önemli şey hedef belirlenmesidir. Paranızla ne yapacağınıza karar vermeli ve paranın sizin için ne ifade ettiğini somut bir şekilde anlamaya çalışmalısınız.

Farklı bir ülkeye gitmek, bir araba satın almak ya da türevi bir hedef belirlediğinizde ulaşmanız gereken noktanın ne olduğunu bilecek ve buna uygun bir strateji belirleyebileceksiniz. Bu hedeflerin arasında erken emekli olma hayali de bulunabilir, ancak bunu başarmak için gerçekten çalışmalı ve ne yapacağınızı iyi düşünmelisiniz.

Finansal açıdan gerçekleştirmek istediğiniz hedef yalnızca bir tane olmak zorunda değildir, birden fazla hedefi aynı anda belirleyebilirsiniz. Eğer belirlediğiniz hedeflerin sayısı birden fazlaysa yapmanız gereken öncelik sıralaması yapmaktır. Dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntı erken emeklilik gibi uzun vadeye yayılması gereken hedeflerin diğerlerini kapsayacak şekilde altta bulunması ve üzerindeki her hedef için attığınız adımların bu hedefinizi engellememesidir.

Belirleyebileceğiniz bazı hedefleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Tüm borçları ödemek,
  • Ev satın almak,
  • Erken emekli olmak,
  • Daha az harcama yapmak,
  • Daha verimli harcamalar yapmak,
  • Hisse senedi almak.

2 – Plan Oluştur

Finansal hedeflerinizi belirledikten sonra yapmanız gereken en önemli şey buna nasıl ulaşacağınızı ortaya koyacak bir plan hazırlamaktır. Bu planı oluşturmanız şarttır ve yalnızca bir adımdan değil farklı adımlardan oluşmalıdır. Oluşturacağınız plan 3 ana hatta ayrılmalıdır, bu hatlardan ilki bütçeyi kontrol altına almak, ikincisi harcama planı oluşturmak, üçüncüsü ise borçtan çıkmaktır.

Plan oluştururken attığınız her adımın bir önceki adımda belirlediğiniz hedeflere tutarlı biçimde uyum sağlamasına dikkat edin. Erken emekli olmak gibi uzun vadeli hedefler için istikrarlı şekilde çabalayın, fakat en önemli olarak nitelendirdiğiniz hedeflere ağırlık verin. Planınız yukarıdan aşağıya zaman ilerledikçe tüm hedeflerinizi gerçekleştirmenizi sağlasın.

Planınızın içerisinde mutlaka acil durum fonuna da yer vermelisiniz. Bu fon acil ve karşılamanızın zorunlu olduğu sağlık sorunu, beklenmedik bir ziyaret vb. gibi maliyetleri karşılamanız için her zaman tasarruf hesabınızda bulunmalıdır. Bu sayede acil durumlarda dahi kendinize bir bütçe belirlemiş ve bu bütçeyi mümkün olduğunca aşmamaya çalışmış olacaksınız.

Çoğu kişi kişisel bütçe planlaması yaparken acil durum fonuna yer vermez ve acil bir durum olduğunda tasarruflarını kendisine bir güvence olarak algılar, ancak unutulan detay o tasarrufların farklı amaçlarınız için var olduğu ve acil durum için kullanılmaması gerektiğidir. Acil durumlara hazırlık amacıyla biriktireceğiniz paranızın diğerlerinden ayrı tutulması gerekmektedir. Acil durum fonu için her ay bütçenizin belirli bir kısmını kullanabilirsiniz, yeterli düzeye eriştiğini düşündüğünüzde diğer amaçlarınıza daha fazla tasarruf aktarabilirsiniz.

3 – Bütçenize Sadık Kalın

Kişisel bütçe planınızı oluşturduktan sonra bu planın başarıya ulaşmanızda oldukça etkin bir rol oynayacağını unutmayın ve ona sadık kalın. Bütçe planı oluşturduğunuzda aynı zamanda dolaylı yoldan bir harcama planı da oluşturmuş olacaksınız ve bu sayede paranızı nereye, nasıl, ne kadar harcayacağınızı da bileceksiniz.

Bütçe planı paranızı harcamanız gereken en önemli şeyleri tesciller, eğer bir bütçe planınız olmazsa paranızı aslında sizin için hiçbir değer ifade etmeyen şeylere harcayabilirsiniz ve bu oldukça istenmeyen bir durum.

Hedefler Yerine Getirildiğinde Ne Olacak?

Bütçe planınızı hazırladıktan ve buna uygun hareket ettikten sonra hedeflerinizi yerine getirmiş olsanız bile bütçe planını yabana atmayın ve yeni bir bütçe planı oluşturun. Bütçe planı oluşturmazsanız kısa süre içerisinde yapılabilecek en kolay şeylerden birisi olarak kazandığınızdan daha fazla para harcamaya başlarsınız ve tekrar borçlarınızı ödemeye başlarsınız. Eğer bir hedef belirlemek istemiyorsanız en azından kazandığınızdan fazlasını harcamayacağınız bir bütçe planı oluşturmalısınız.

4 – Borçlarınızdan Kurtulun

Finansal hedeflerinize ulaşmak için çıktığınız bu yolda size en büyük engel teşkil edecek şey borçlarınızdır ve bu nedenle borçlarınızdan olabildiğince kısa süre içerisinde kurtulmanız gerekmektedir.

Eğer birden fazla borcunuz varsa uygulayabileceğiniz ödeme tekniklerinden birisi kar topu etkisine sahip olan eliminasyon planı olabilir.

Bu plana göre birden fazla borcunuzdan herhangi birisi için ilk ay olabildiğince fazla ödemeniz gerekir. Diğer tüm borçlarınız için minimum ödeme şartını yerine getirirken bu borcunuza daha fazla ödeme yapmalısınız, bu borcunuz kapatılırken dişinizi sıkmanız gerekecektir, ancak bu borç kapandıktan sonra bu borç için ödemeniz gereken minimum ödeme miktarını farklı bir borç ödemesinde kullanarak daha kısa süre içerisinde borçlarınızdan kurtulmuş olursunuz.

Borçlarınızdan kurtulduktan sonra bir daha borca bulaşmamak için kredi kartlarını yanınızda taşımaktan vazgeçmelisiniz, bir adet kredi kartına sahip olmak acil durumlar için oldukça iyi olabilir fakat çoğu zaman işler istenildiği gibi gitmiyor. Dolayısıyla kredi kartınızı sadece çok acil durumlarda kullanmak üzere saklamalısınız ve gıda, giyim, ulaşım vb. harcamalarda kesinlikle kullanmamalısınız. Bütçe planınızın ikinci aşamasında değinilen acil durum fonu yeterli miktara ulaştıktan sonra herhangi bir kredi kartına da sahip olmanız gerekmiyor, dolayısıyla sadece acil durum fonunuz birikene kadar kredi kartını elinizde tutmanız yeterli olacaktır.

  • Birden fazla borcunuzdan herhangi birisine daha fazla ödeme yapabilmek için bir süre ikinci işte çalışmayı düşünebilirsiniz.
  • Daha fazla borç ödemesi yapabilmek için hedeflerinizin ne kadarlık kısmından vazgeçebileceğinizi hesaplayın ve borcunuz kapanana kadar buna öncelik verin.
kişisel bütçe nasıl yönetilir
kisisel butce yonetimi

5 – Açık Fikirli Olmak

Sermayenizi büyütmek ve yatırım yapmaya başlamak için tasarruf etmeniz şarttır, ancak bu süreci keyifli, daha hızlı hale getirecek asıl şey yaratıcı ve açık fikirli olmaktır. Örneğin elde ettiğiniz tasarrufu nasıl değerlendirebileceğinizi öğrenirken aklınıza muazzam bir iş fikri gelebilir ve bu tasarrufunuzu herkes hisse senedi almanızı söylerken kuracağınız işte kullanabilirsiniz.

Ya da elde ettiğiniz tasarrufların birisiyle hiç bilmediğiniz bir uzmanlık hakkında eğitime katılabilir, yeterince bilgi edindikten sonra bambaşka bir kulvarda iş yapmaya başlayabilirsiniz. Önemli olan yaratıcılık ve açık fikirliliği kaybetmemektir, tavsiyeleri dinleyin ve mutlaka değerlendirmeye alın. Bu sayede ulaşmak istediğiniz hedeflere kestirme yollar bulabilirsiniz.

Ayda 650 TL Tasarruf Edebileceğiniz İlginç Tasarruf Yöntemleri konulu yazımızı da okuyarak tasarruf yöntemleri konusunda daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.


Etiketler

Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı