fbpx
Blog

Ekonomik Krizde Bireysel Olarak Alınabilecek 10 Önemli Tedbir

Son dönemlerde yapılan açıklamalar ve gündeme gelen konuların büyük bir çoğunluğu ekonomi, daha doğrusu ekonomik krizle ilgili. Hal böyle olunca da tüketicilerin ekonomik krizde bireysel olarak alınabilecek önlemlerle ilgili araştırma yapması ve hatta kriz dönemine hazırlanması oldukça anlaşılabilir bir durum, ancak en baştan belirtmekte fayda var ki tüketiciler bireysel olarak alacakları önlemlerle krizin etkisini sadece bir nebze hafifletebilir, kriz sorununun üstesinden gelebilmek için ülke genelinde yapısal reformlara ihtiyaç vardır.

Paylaşımlarımız herhangi bir siyasi görüş içermemekte olup, sadece yerel ve küresel anlamda meydana gelen gelişmeler ışığında yaptığımız araştırmaların sonucudur. Yazımız içeriği herhangi bir yatırım tavsiyesi anlamı taşımamaktadır. Ülkemizde ekonomik kriz çıkacağı ya da çıkmayacağından ziyade, böyle bir ortamda alınabilecek tedbirlere değinilmiştir.

Uzmanlar Ne Diyor

Ekonomi duayenlerinin ekonomik krizlere hazırlık yapılabilmesi ve olabildiğince az etkiyle krizden kurtulunabilmesi için birbirinden farklı önerilerde bulunduğunu söylemek doğru olmaz. Açıklamalar birbirinin aynısı ya da birbirini destekler nitelikte ve tüketicilere daha az harcama yapmaları tavsiye ediliyor.

Her tüketicinin bütçesini iyi analiz etmesi gerekiyor, tüketiciler bütçe analizi yapmadan sahip olmadığı parayla kredi ya da kredi kartı aracılığıyla kesinlikle borçlanmamalı. Uzun vadeli borç yükünün altına girilmekten kaçınılmalı ve eğer mümkünse tasarruflar arttırılmalı.

Ekonomik krizden her zaman için özel sektör çalışanları daha fazla etkilenmiştir, bu nedenle özel sektörde çalışılıyorsa yapılması gereken bir nebze daha dikkatli davranmak ve gelecekte oluşabilecek borçlara karşı erkenden önlem almak.

Kredi ya da kredi kartı borcu olan tüketiciler bu borçlarından olabildiğince erken kurtulmalı, tek seferde erken ödeme yapılması ve çeşitli faiz indirimlerinden yararlanılması da işe yarayabilir.

Krize hazırlık yapan bir özel sektör çalışanının parasını nakit olarak tutması tavsiye edilir. Eğer ciddi ciddi kriz sürecine hazırlık yapılıyorsa paranın bir kısmının farklı dövizlere çevrilmesi ve bu şekilde saklanması yararlı olabilir. Yerli para birimine ek olarak farklı para birimlerinden oluşan bir döviz sepeti olarak tasarrufları saklamak her ne olursa olsun paranın değer kaybı riskini azaltacaktır.

Eğer uzun vadeli borcun altına girilmesinin sebebi yatırımlarsa bir kere daha düşünülmesi gerekir. Kriz döneminde ya da kriz sonrasında yapılan yatırımın değerinin çok altında bir fiyatla pazara koyulması gerekebilir. Eğer mümkünse ve böyle bir durumun oluşabilme ihtimali göze çarpıyorsa konu detaylıca tekrar düşünülmeli, neler yapılacağı kararlaştırılmalıdır.

1 – Panik Yapmadan Tasarruflarınızı Arttırın

Krizin psikolojik boyutu gerçekten can sıkıcı olabilir fakat bu süreçte dirayetli kalıp, panik yapmamak oldukça önemli. Kişiler kriz döneminde ve sonrasında nelere ihtiyacı olacağını düşünmeli, buna uygun olarak bir birikim planı oluşturmalıdır. Eğer plan yetersiz kalırsa ve mümkünse ayrı bir işte daha çalışmak da mümkün olabilir.

2 – Keyfi Harcamalar Yapılmamalı

Daha rahat yaşamanıza yardımcı olacak harcamalardan bir süre uzak durmanız işe yarayabilir. Örneğin daha rahat bir yastık, daha rahat bir koltuk ya da daha büyük bir buzdolabı yerine tasarruf yapılması kriz döneminde işinizi ciddi şekilde kolaylaştıracaktır. Tüketim çılgınlığının bir parçası olmamak, her zaman için iyinin iyisinin çıkabileceğini ve buna yetişilemeyeceğini fark etmek tasarruf yapabilmek için atılacak adıma ciddi bir motivasyon oluşturacaktır.

3 – Paylaşın

Eğer mümkünse yaptığınız harcamaları farklı kişilerle paylaşmayı düşünün. Örneğin aynı bölgede çalıştığınız arkadaşınızla ayrı ayrı işe gitmektense aynı araçla gitmeyi ve yakıt parasını ikiye bölmeyi düşünün ya da komşunuzla ortak internet kullanımını, güneş enerjisi paneli satın almayı ve türevi konuları düşünün.

4 – Sadece İnternet Paketi Satın Almayı Düşünün

Cep telefonu tarifenizi değiştirmeyi düşünmeniz gerekebilir. Eğer mümkünse sadece internet paketi satın almayı dahi düşünebilirsiniz çünkü an itibariyle mobil uygulamalar yardımıyla internet üzerinden telefon görüşmesi yapılabiliyor ve bu nedenle görüşme için ayrıca para verilmesi gerçekten de anlamsız bir hal alıyor. Bilinmesi gereken önemli ayrıntılardan birisi de iletişim aboneliklerinin kriz dönemlerinde ciddi şekilde pahalandığıdır.

5 – Nakit Paranızı Güvenli Bir Yerde Muhafaza Edin

Paranızın büyük bir kısmını (en azından 100 bin TL’ye kadar olan kısmını) bankalarda muhafaza edin fakat kriz ortamında bankalarla ilgili yaşanabilecek çeşitli problemleri de hatırlayarak nakit para tutmanızın işe yarayabileceğini unutmayın. Kenarda tuttuğunuz paranızın dolar, euro ve TL’ye eşit şekilde paylaştırıldığından emin olun, bu sayede paranızın değerini korumanız daha mümkün olacaktır.

6 – Ham Madde Satın Alın

Maya, un, süt, şeker vb. ham maddeler kriz dönemlerinde en ciddi fiyat artışının yaşandığı mamüllerdir. Bu kapsamda kriz öncesinde bir şey satın almanız gerekiyorsa ve ne olacağına karar veremiyorsanız mutlaka ham maddelere yönelin. Bu sayede ekmek fiyatları zamlansa da satın aldığınız unla ekmek yapabilecek, mayalayabilecek ve yine kendinizin yaptığı yoğurtla maliyetsiz şekilde beslenebileceksiniz. Yemek sonrasında içtiğiniz çay ve içerisine atacağınız şeker de yine kriz döneminde fiyatlarının rekor kırması muhtemel ürünler.

7 – Evde Vakit Geçirin

Tüketim harcamalarını azaltmanın diğer bir yolu da evde vakit geçirmeye başlamaktır. En azından kriz ortamı düzelene kadar buluşmalarınızı, sohbetlerinizi ev ortamında yapmanız tüketim harcamalarınızı düşürmeye yardımcı olabilir.

8 – Bakliyat Stoklayın

Gereksiz ve sağlıksız gıdalara para harcamayın ve bakliyat stoklamaya gayret edin. Söz konusu stoklar uzun süren kriz dönemlerinde bireysel ekonominizi ayakta tutmak için size çok ciddi bir katkı sağlayacaktır. Öğünlerinizi tok tutan ve sağlıklı besinlerle geçirmeniz halinde tüketim harcamalarınız da kendiliğinden düşecektir.

9 – Taşının

Eğer bulunduğunuz yere kira ödüyorsanız ve bu kira fazla geliyorsa daha küçük bir eve ya da daha az kira ödeyebileceğiniz bir yere taşınmayı düşünün. Eğer mümkünse en azından bir süre ailenizle birlikte yaşamanız hem sizin hem de ailenizin işine gelebilir. Unutmayın, kriz ortamı mevcut ve en azından bir süre tüketim harcamalarınızı düşürmek zorundasınız.

ekonomik kriz tedbirleri
ekonomik krizde bireysel tedbir almak

10 – Fırsatçılara Dikkat Edin

Kriz ortamının beraberinde getirdiği en kötü şeylerden birisi de bu ortamı fırsata çevirmek isteyen dolandırıcılardır. Geçmiş dönemlerdeki kriz ortamları incelenirse her krizin beraberinde birçok dolandırıcılığı ve mağduriyeti de getirdiği görülecektir. Bu dönemde tasarruflarınızı değerlendirmeyi, daha fazla para olarak geri almanızı taahhüt eden hiç kimseye güvenmeyin. Paranızı kamu sermayeli bankalarda tutmaya gayret edin ve eğer mümkünse harcamamak üzere paranızın bir kısmını nakit olarak evinizde ya da güvenli bir yerde saklamayı düşünün.

Sitemizde sizler için daha önceden kaleme aldığımız Ekonomik Krizin Sonuçları ve Piyasalara Etkileri Nelerdir konulu yazımızı da okuyarak alternatif bilgilere ulaşabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu