fbpx
BankalarEFT HavaleEFT Saatleri

Bankaların EFT Saatleri İçin Detaylı Tablo (Tüm Bankalar Tek Başlık)

EFT işlemi ile havale işlemleri genelde vatandaşlar tarafından çoğu kez birbirine karıştırılmakta, bu karışıklık nedeniyle de bazen para transferleri yarım kalabilmektedir. Bunun sebebi ise bankaların EFT saatleri için belli biri sınırlama koymuş olmalarıdır. Havale işlemleri için böyle bir sınırlama bulunmadığından dolayı tüketiciler EFT işlemini de böyle düşünmekte ve EFT saatleri dışında da para göndermektedir. Ancak böyle bir durumda para transferi işlemi maalesef gerçekleşmeyecektir. Bu tarz sorunlarla karşılaşılmaması adına siz değerli okurlarımız için bu yazımızda; bankaların EFT saatleri için detaylı tablomuzu (tüm bankalar tek başlık) istifadenize sunmaya çalışacak.

banka eft saatleri kaça kadar
tum bankalarin eft saatleri detayli tablo

Tüm Bankaların EFT Saatleri İçin Tablo

Listemizde EFT Saatleri bankaların alfabetik sıralamasına olarak sıralanmıştır.

Banka Adı Eft Başlangıç Saati EFT Bitiş Saati
A Bank Saat 08:00 Saat 17:00
Akbank Saat 09:00 Saat 17:00
Albaraka Saat 09:00 Saat 17:15
Anadolubank Saat 08:00 Saat 17:00
Burgan Bank Saat 08:30 Saat 16:45
Denizbank Saat 08:00 Saat 16:00
Garanti Bankası Saat 09:00 Saat 17:15
Halk Bankası Saat 08:00 Saat 16:30
HSBC Bank Saat 09:00 Saat 17:00
ICBC Bank Saat 09:00 Saat 17:00
ING Bank Saat 08:30 Saat 17:15
Kuveyt Türk Saat 09:00 Saat 17:20
Odeabank Saat 08:30 Saat 17:00
QNB Finansbank Saat 09:00 Saat 17:15
Şeker Bank Saat 09:00 Saat 17:15
TEB (Türk Ekonomi Bankası) Saat 09:00 Saat 17:15
Türkiye Finans Saat 09:00 Saat 17:15
Türkiye İş Bankası Saat 09:00 Saat 17:00
Vakıfbank Saat 09:00 Saat 16:30
Yapı Kredi Bankası Saat 09:00 Saat 16:45
T.C. Ziraat Bankası Saat 08:30 Saat 17:00

Hafta içi mesai günlerinde; ilgili bankanın EFT saatleri içerisinde EFT işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

EFT Saatleri Dışında Yapılan Bir İşlemin Sonucunda Para Ne Olur

Yukarıda belirtmiş olduğumuz saatler dışında eğer bir EFT işlemi gerçekleştirirseniz, öncelikle bu transferin gerçekleşmeyeceğini bilmemiz gerekiyor. Tabii ki bu sadece o güne özel bir durumdur. Yani sonraki ilk iş gününde EFT emriniz yerine getirilerek, paranız karşı hesaba ulaştırılacaktır. Daha iyi kavramak adına bir örnek verecek olursak; TEB (Türk Ekonomi Bankası) ‘in EFT saatleri ‘nin saat 09:00 ile saat 17:15 arasında olduğunu görmekteyiz. Eğer siz TEB saat 18:00 ‘da bir EFT emri verecek olursanız, o gün içerisinde paranız ulaştırılamayacaktır. Sonraki iş gününe kalacaktır. Bu da sabah EFT saatlerinin başlaması ile birlikte yapılacaktır. Yani yine TEB ‘in EFT saatlerinin başlangıcı olan saat 09:00 itibariyle yerine getirilecektir.

Hafta Sonu EFT Yapılır mı

Hafta sonu günleri, mesai günlerinden olmadığı için EFT işlemi yapılması da mümkün olmayacaktır. Eğer işlem yaptığınız gün hafta sonu yani Cumartesi ya da Pazar günü ise; ve siz yukarıda belirtmiş olduğumuz tüm bankaların EFT saatleri içerisinde işlem yapıyor bile olsanız, para transferiniz gerçekleştirilmeyecek ve yine ilk mesai gününü bekleyecektir.

Resmi Tatillerde EFT Yapılır mı

Resmi tatil günleri de EFT yapılamayan gün ve saatler arasındadır. Bu zaman dilimlerinde yapacağınız EFT işlemleri de ilk mesai günü EFT başlangıç saatine kadar bekletilecektir. Yine bir örnek verecek olursak; Kurban Bayramı arefe günü saat 20:00 ‘da bir EFT işlemi yapmak istediğinizi varsayalım. Bu işleminiz maalesef 4 gün sonra Kurban Bayramı ‘nın bitişi ile birlikte işleme alınacak ve transfer daha sonra gerçekleştirilecektir. Bu da ortaya ciddi mağduriyetler çıkaracaktır. Bu nedenle özellikle resmi tatil günlerini iyi hesap etmeli ve buna göre banka işlemlerinizi ayarlamalısınız.

EFT İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

EFT İle Havale Arasında Ne Gibi Farklar Bulunuyor

EFT işlemi ile havale işleminin birbirine karıştırılmaması için aradaki farkları da yeri gelmişken kısaca anlatalım. Havale işlemi iki aynı banka arasında yapılagelen bir para transferi işlemi iken; EFT işlemi ise iki farklı banka arasında gerçekleştirilen bir para transferidir. EFT işlemi sırasında iki ayrı banka arasında işlem yapıldığı için bu da ister istemez belli saatlerde yapılabiliyor olmasını gerektirecektir. Yine bir diğer fark olarak; EFT işlemlerinde işlem masrafı, havale masrafına nazaran bir miktar daha fazla olabiliyor. Havale işlemi anında karşı hesaba yansırken, EFT işleminin süresi 10 – 15 dakikayı bulabiliyor. Saydığımız bu özellikler dışında genel itibariyle işlem yapısının havale ve EFT ile aynı olduğunu da söyleyebiliriz.

EFT Ne Zaman Karşı Tarafa Ulaşır

Eğer EFT işlemini, ilgili bankanın belirlemiş olduğu EFT saatleri içerisinde gerçekleştirirseniz, bu durumda kesinlikle para transferinin aynı gün içerisinde gerçekleştirileceğini unutmayın. Ancak EFT ile göndereceğiniz para transferleri, havale gibi anında hesaba yansımayacak, gönderilmesi yaklaşık olarak 10 – 15 dakikayı bulacaktır. Bunun sebebi ise; EFT olarak gönderdiğiniz para ilk etapta, sizin bankanızın EFT havuzuna düşecek, sonrasında bankanızın EFT havuzundan karşı bankanın EFT havuzuna gönderilecek, karşı bankanın EFT havuzundan da ilgili kişinin hesabına ulaştırılacaktır.

Yanlış Yapılan EFT Nasıl Düzeltilir

Ola ki EFT ‘nizi yanlış kişiye ya da fazla miktarda yaptığınız durumlarda ne yapmanız gerektiğine de kısaca değinelim. Bunun için öncelikle en kısa sürede kendi bankanız ile irtibata geçebilirsiniz. Çünkü Kendi bankanıza ait havuzdan çıkmadan önce yetişebilirsiniz sorun çok büyümeden çözülmüş olacaktır. Eğer yetişebilirseniz, bankanızdan EFT işleminin iptalini isteyebilirsiniz. Bunun için yaptığınız EFT işleminin EFT sorgu numarasını da bildirmeniz daha kısa sürede işlem yapılmasını sağlayacaktır. Ancak EFT karşı bankanın EFT havuzunda ise; bu durumda karşı bankayı da aramanız iyi olacaktır. Böyle bir durumda ise; para transferi gerçekleştirilen kişiden bir teyit alınarak EFT ‘nizin iadesi sağlanabilir. Eğer karşı hesap sahibi teyit vermiyorsa bu durumda hukuki yollara da başvurabilirsiniz.

EFT Masrafları Ne Kadar

EFT masrafları çoğu bankada; EFT işlemi gerçekleştirilen platforma göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin; A Bankası ‘ndaki hesabınızdan EFT yapmak istediğinizde, bu EFT ‘yi şubeden yaparsanız daha fazla masraf ödeyebilirken, internet bankacılığı ya da mobil bankacılıktan yapacağınız EFT işlemlerinde daha düşük bir masraf çıkacaktır. Bazı bankalar ise; gönderilen EFT miktarına göre yüzdeli olarak masraf alabilmektedir. Ancak yine de bu masraflar kayda değer büyük miktarlarda olmayacaktır. Özellikle şubesiz bankacılık işlemleri üzerinden yapacağınız EFT ‘lerinizin masrafları daha makul miktarlarda olacaktır.

İnternet Bankacılığından ve Mobil Bankacılıktan EFT Nasıl Yapılır

Son olarak EFT işlemi konusunda en çok kullanılan platformlardan olan internet bankacılığı ve mobil bankacılıktan nasıl EFT yapılır sizlerle paylaşarak yazımızı sonlandıralım. Bunun için internet bankacılığı ya da mobil bankacılık platformunuza müşteri numaranız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra PARA TRANSFERLERİ bölümüne, buradan BAŞKA BANKAYA EFT bölümüne girdikten sonra; alıcı kişiye ait Ad – Soyad ve IBAN bilgilerini girecek, sonrasında gönderilmek istenen meblağı yazmamız gerekecektir. En sonunda da gönderilmek istenen para ile ilgili bir açıklama girdikten sonra (örnek: Elden borç, kira ödemesi, taksit ödemesi, vs.) GÖNDER butonuna basarak, EFT ile para gönderme işlemimizi tamamlamış olacağız. EFT işlemi ile ilgili açıklama bölümüne yeterince ayrıntılı bir açıklama yazmanız sizin adınıza daha yararlı olacaktır. Örneğin “Kira Ödemesi” yerine ” Ağustos XXX Yılı Kira Ödemesi ” yazmanız daha uygun olacaktır.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu