fbpx
Bankacılık

Blokeli Hesaptan Nasıl Para Çekilir

Bir finansal yükümlülüğün yerine getirilmemesi, hakkında icra başlatılması ya da türevi borç ile ilgili olabilecek nitelikteki hukuki bir prosedürün ya da savcılık tarafından alınan çeşitli kararların neticesinde kişilerin banka hesaplarına bloke konulabilmektedir. Hesabın bloke altına alınması nedeniyle kişiler ilgili banka hesabından harcama yapamaz, belirli bir süre ya da yerine getirilmesi gereken finansal yükümlülükler yerine getirilinceye kadar bloke konulan hesabın blokesini kaldıramaz. Bu kapsamda bloke hesaplarla ilgili merak edilen çeşitli konulara değinmek ve banka bloke hesaptan para çekme konusuna değinmek yararlı olacaktır.

Banka Hesabına Bloke Konulması Sonrası İçerisindeki Para

Bloke konulan banka hesabından paranın çekilip çekilmeyeceği konusunda araştırma yapan kişilerin öncelikle bu banka hesabına neden bloke uygulandığı ile ilgili çeşitli konularda bilgi edinmesi gerekir.

Örneğin bir finansal yükümlülüğün yerine getirilmemesi nedeniyle hesaba bloke konuldu ise çoğu zaman sadece borç miktarı kadar kısma blokaj uygulanır ve arta kalan paranın banka hesabından zahmetsizce çekilmesi mümkün olur. Eğer borç miktarı banka hesabındaki bakiyeden fazla ise bu durumda mantıksal olarak zaten bakiyenin çekilmesi mümkün olmaz.

Fakat söz konusu bloke bir finansal yükümlülük nedeniyle uygulanmadıysa, icra, savcılık emri ya da türevi bir nedenle gerçekleştiyse bu durumda işler biraz daha komplike bir hal alabilir. Öncelikle söz konusu icranın ya da savcılık emrinin neden başlatıldığını / verildiğini bilmeniz gerekir. Daha sonra bu sebepleri ortadan kaldırmalı ve blokenin sona erdirilmesini sağlamanız gerekmektedir. Bu gibi sebeplerle uygulanan blokeler genellikle hesap bakiyesinin tamamına uygulanır, dolayısıyla ilgili banka hesabından bakiye çekilmesi mümkün olmaz.

Sadece savcılık emri ya da icra değil kamunun çeşitli kurumlarına olan vergi borçları da yine hesaba bloke konulmasına sebebiyet verebilir. Bu tarz durumlarla karşılaşılması halinde ne kadar vergi borcunuz olduğunu tespit etmeli ve sizin için vergi, resim, harç, tazminat, idari ceza ya da türevi borç neyle ilgili ise ödemeyi yapmalısınız. Ancak bu sayede ilgili hesaptan tekrar bakiye çekmeniz mümkün olur.

Buna ek olarak şüpheli işlemler gerçekleştiriliyor olması, beklenmedik miktarlarda para transferine konu olunması, mal kaçırma ihtimalinin olması nedeniyle mahkeme tarafından verilen kararlar ile ilgili banka hesabına bloke konulmasına sebebiyet verecek olgular arasında yer alır.

Özet olarak eğer banka hesabına konulan bloke sadece belirli bir limitle konulduysa yani sadece 10 bin TL’lik bloke konulduysa bu blokenin üzerinde kalan parayı istediğiniz gibi çekebilirsiniz, ancak hesaba konulan bloke mahkeme emri, savcılık emri gibi nedenlerle konulduysa veya hesabın tamamını kapsayan bir bloke söz konusuysa bu durumda ilgili hesaptan para çekmeniz mümkün değildir.

Bloke Hesapla İlgili Çeşitli Sorular

Karşılaşılan çeşitli sorunlar ve bu sorunlarla ilgili bilinmesinin faydalı olabileceği detaylara değinmek mümkündür.

Kimler banka hesabına bloke koyma hakkına sahiptir?

T.C. sınırları içerisinde icra müdürlükleri, vergi daireleri, sadece kredi ya da kredi kartı gibi finansal sözleşmelere dayalı yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle sınırlı olmak kaydıyla bankalar, asliye hukuk mahkemeleri ve ceza mahkemeleri banka hesabına sınırları dahilinde bloke koyabilir.

Bloke hesaba EFT / Havale yapılırsa ne olur?

Bloke altındaki bir hesaba EFT yada havale yapılırsa bu para hesaba geçer ancak kullanılması mümkün olmaz. Eğer blokaj tutarından fazla bir miktarda EFT yada havale yapılırsa bloke tutarını aşan kısım kullanılabilir fakat altında kalan kısmın çekilmesi ya da kullanılması mümkün değildir.

Blokeli Hesaptan Nasil Para Cekilir
bloke olan hesaptan para çekme

İlgili para transferi yanlışlıkla yapıldıysa kişilerin çoğu zaman dilekçe yazması ve ilgili para transferinin aslında kendisine yapılmadığını bu para transferinin yanlışlıkla gerçekleştiğini bildirmesi gerekmektedir. Bu tarz durumlarda işlemler ciddi şekilde uzamaktadır ve bunun en baştan bilinmesi, daha dikkatli davranılması yararlı olacaktır.

Eğer sadece banka blokeli hesabınızdan para çekmek istemiyor ve bu blokeyi de kaldırmak istiyorsanız, bu işlem ile ilgili olan Banka Hesabına Koyulan Blokeyi Kaldırma konulu yazımıza da göz atabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu