Araç Satılınca Üzerindeki HGS Ne Olur Para İadesi
HGS son zamanlarda herkesin aklına birçok soru işareti getiriyor. Bizlerde bu yazımızda herkesin kabusu olan HGS hakkında bilgiler vereceğiz. Akıllara takılan bir soru da, ‘’Araç satılınca üzerindeki HGS ne olur’’ yönündedir. Bu genel olarak değişim gösterse de, bazı uygulanması gereken adımlar bulunmaktadır ve bu yüzden yazımızı detaylı olarak okuyunuz.
HGS genel olarak hayatımızı daha kolay bir duruma getiren, otoyol, köprüler ve ücretli yollardan geçmemizi sağlayan yararlı bir sistem olarak geçmektedir. Kalabalıklaşan ülkemiz nüfusu ile beraber eş zamanlı olarak araç sayısı da eş zamanlı olarak artış göstermektedir. Hem bu kalabalığın beraberinde bir çok sorunu da getirdiğinizi görüyoruz. Bu konuda çözüm olarak HGS tercih edilmektedir. Bu kartı PTT şubelerinden alabileceğiniz gibi aynı zamanda bazı banka şubelerinden de temin edilebilmektedir. Fakat herkesin aklına gelen tek bir soru vardır. ‘’Aracımı satıyorum HGS ne olacak?’’
Satılan Araçların HGS Borçları
Hızlı geçiş Sistemi (HGS) araç plakası üzerinden çalışmaktadır ve yani köprü ve otoyollarda bulunan gişelerdeki kameralar önce araç plakasını daha sonra ise, HGS sistemini okur. Aracın plakası kim adına ve hangi hesaba tanımlanmış ise, yoldan geçiş ücreti o kişinin hesabından alınır Fakat işin altında yatan çok ufak bir ayrıntı bulunmaktadır. Her ne kadar aracın plakası bu konuda ön planda yer alıyor olsa da, HGS kişinin kendisine tanımlıdır yani bireyseldir. Kullanılan aracın direksiyonunda kim olursa olsun borç miktarı, HGS sisteminde kayıtlı olan kişinin hesabından alınır. O zaman yukarıda sorulan soruyu tekrar iletmek istiyoruz. ‘’Araba satılırsa HGS ne olacak?’’
Mutlaka İptal Ettirin!!
Aracınızı sattığınız zaman öncelikli olarak yapmanız gereken işlem, HGS’yi nereden temin ettiyseniz eğer, o yerden kartı iptal ettirmektir. Yeni aldığınız araç için ise, yeniden başvurular oluşturmanız gerekmektedir. Şimdi aklınıza hemen aracı sattığım zaman içindeki bakiyeler uçup gidecek tarzında bir soru oluşabilir. Sizin talebinize istinaden bakiyeleriniz diğer bir araca aktarılır ve kartın içerisinde bakiyeleri yeni araç için kullanabilirsiniz. Eğer siz HGS kullanmak istemiyorsanız eğer veya hgs’ye ihtiyaç duymazsanız, hgs bakiyenizde bulunan miktarın iadesini de alabilirsiniz. PTT’lerden ödemeler nakit olarak yapılmasıyla beraber, bankalardan alınan HGS’lerde ödemeler hesaplara yapılmaktadır.
Hayatı zorlaştırmak yerine oldukça kolay bir duruma getiren HGS’lerde, az öncede aktarmış olduğumuz gibi mutlaka takip edilmesi gereken durumlar olmaktadır. Yenilikler hayatımızın önemli bir bölümünü kaplamışken sakın aracınızı satarken üzerindeki HGS kartını sökmeyi ve hemen iptal ettirmeyi unutmayınız. Yoksa az öncede aktarmış olduğumuz gibi aracın üzerindeki HGS yeni araç sahibi tarafından kullanılır ve siz bununla alakalı sorunu kimselere iletemezsiniz. Bu yüzden HGS hakkında çok kapsamlı bilgileri edinmeniz, araç alım-satım yaparken sizlerin avantajlı olmanıza olanak verecektir. Mutlaka iptal ettirin yoksa tüm bakiyeleriniz ortadan kalkabilir.
Sitemiz üzerinden haksız yere HGS cezası yediğini düşünler ve HGS Cezasına İtiraz Edebilir miyim diye soranlar için konulu bölümü buradan inceleyebilirsiniz.