fbpx
BankacılıkBlogYatırım

Türkiye ‘nin En Büyük Bankaları Sıralaması İlk 5 teki Bankalar

Türkiye’nin en büyük bankaları, geçtiğimiz dönemde dünya çapında yapılan bir araştırma sonrasında belirlendi. Bu büyüklüğü personel sayısı, aktif varlıklar, şube sayısı, kar vb. şekilde sıralamak mümkün fakat en ideal sıralama yöntemi marka değeri olarak ön plana çıktı ve aşağıdaki sıralama da bankaların marka değerlerine göre yapılmış bir sıralama.

türkiyenin en büyük bankaları
turkiyenin en buyuk bankalari listesi

Bu nedenle bazı bankaların müşteri sayısı diğerlerinden çok daha fazla olsa da listenin daha gerisinde yer alması mümkün hale geldi, bu kafa karışıklığını gidermek için marka değerinin ne olduğuna kısaca değinmek yararlı olabilir.

Marka Değeri Nedir? 

Marka değeri, markanın hizmet verdiği müşterilerin bağlılığı, ortaya koyduğu ürünlerin pazarda ne kadarlık pay sahibi olduğu ve bu ürünlerin fiyatları gibi unsurların denkleme katılması sonucu ortaya çıkan bir hesaptır. Dolayısıyla müşteri sayısı az olsa da fiyatlardaki yükseklik ve bu yüksek fiyata rağmen tüketiciler tarafından tercih edilmek marka değerinin en somut göstergesidir.

5 – Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.

1944 yılında Kazım Taşkent tarafından yalnızca konut satın almak isteyen kişilere kredi sağlamak amacıyla kurulan Yapı Kredi, aradan geçen süre içerisinde ülkemizin en değerli bankalarından birisi haline geldi ve hali hazırda birçok farklı ürünle tüketicilere hizmet vermeye devam ediyor. Bünyesinde 20 binden fazla personel istihdam eden Yapı Kredi’nin 11 milyona yakın müşterisi vardır.

4 – İş Bankası A.Ş.

Ülkemizde M. Kemal Atatürk’ün yönergesi üzerine kurulan ilk özel banka olan İş Bankası, 1924 yılından itibaren iktisadi kalkınmayı desteklemek adına ticari ve bireysel bazda finansmanlar sağlamaya devam etmektedir. 1924 yılında tek şubede 10 personel ile işe başlayan İş Bankası, günümüzde 24 binden fazla personelin istihdam edildiği dünyanın en büyük sermayeli 118’inci bankası olmayı başarmıştır.

3 – Ziraat Bankası A.Ş.

Kamu sermayeli 3 bankadan birisi olan Ziraat Bankası, Osmanlı Devleti döneminden bu yana hizmet vermeye devam etmektedir. Kamu için fon oluşturmak ve finansal varlığı en iyi şekilde kullanabilmek amacıyla kurulan Ziraat Bankası günümüzde 26 binden fazla kişinin istihdam edildiği birçok farklı alanda faaliyet gösteren bir banka haline gelmiştir.

2 – Garanti Bankası A.Ş.

Türk bankacılık sektörüne alışılmamış seviyede sürdürülebilir ve karlı politikalarla giriş yapan Garanti, günümüzde 8 bin personelin istihdam edildiği ve 23 milyondan fazla müşteriye hizmet verilen bir noktaya ulaşmayı başarmıştır. Dünya çapında da onlarca başarı kazanan Garanti, her geçen gün daha da büyümeye devam etmektedir.

türkiyenin en büyük 5 bankası
turkiyenin en buyuk bankalari siralamasi ilk 5 teki bankalar

1 – Akbank A.Ş.

Merhum Hacı Ömer Sabancı tarafından 1948 yılında Adana’daki pamuk üreticilerine ihtiyaç duydukları finansmanları sağlamak amacıyla kurulan Akbank’ın ismi de pamuğun ak olmasından dolayıdır. Kurulduğu günden bu yana kalitesinden hiç ödün vermeyen Akbank, günümüzde 15 bine yakın kişinin istihdam edildiği finansın birçok spesifik alanında faaliyet göstermeye devam eden bir kurum haline dönüşmüştür. Defalarca Türkiye’nin En Değerli Markası ödülünü alan Akbank da çok küçük bir ekip ve bütçe ile kurulmuştur. Öyle ki Adana’dan sonra İstanbul’daki ilk şubenin açılması, kurulduktan 2 yıl sonra ancak gerçekleşebilmiştir.

Sitemiz üzerinden Dünyanın En Büyük Bankaları ile ilgili de bilgilere bu bölümden ulaşabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu