Tüketicilerin Kredi Başvurusunda En Sık Yaptıkları 5 Hata
İhtiyaç kredisi başta olmak üzere konut ve taşıt kredisi için bankalara başvuru yapan tüketicilerin bir kısmı bu süreçte yaptığı çeşitli hataların maliyetine katlanmak durumunda kalıyor. Tüketici kredilerindeki hataların her geçen gün artması kaynaklı tüketicilerin kredi başvurusunda en sık yaptıkları 5 hata ve bu hatalardan dönmek için yapılması gerekenlere değinmek yararlı olacaktır.
1 – İhtiyaçtan Fazla Kredi Kullanmak
Yaptığınız tüm hesaplamalar sonucunda ihtiyaç duyduğunuz paranın 10.400 TL olduğu ortaya çıkarsa yapmanız gereken 11 bin TL’lik değil mümkünse 9000 TL’lik kredi başvurusu yapmanız için gereklilikleri yerine getirmenizdir. Bankalar aracılığıyla kullanılan kredilerin faiz maliyeti vardır ve sahip olmadığınız parayı bankaya ödeyebilmek için çalışmak durumunda kalırsınız, hayat ve iş bir süreklilik olduğu için o dönemde kazandığınız paranın tasarrufunuz olabilmesi adına mümkün olduğunca düşük kredi talebinde bulunmanız gerekir.
Ayrıca mevcut dönemde faiz oranları giderek artarken reel gelir de düşmektedir, alım gücü düşen tüketicilerin % 2’lere varan oranlarla ihtiyaç kredisi kullanması ve bunu ihtiyaç duyduğundan fazlası için talep etmesi gerçekten de yapılabilecek en büyük hatalardan birisidir. Bu nedenle en sık yapılan hatadan dönmek için mümkün olduğunda düşük limitli kredi kullanılması gelmektedir.
2 – Uzun Vadeli Kredilere Yönelmek
Bankalar ve finans kuruluşlarının aylık faiz oranları vade uzadıkça düşer, bazı tüketiciler daha düşük faiz oranlarıyla ödeme yapacağı için daha hafif bir yük omuzladığını sanar fakat bu anlamsızdır çünkü asıl dikkat edilmesi gereken detay aylık faiz oranı değil yıllık faiz oranıdır. Yıllık faiz oranının en önemli detay olması nedeniyle BDDK bankaların sağladıkları kredilerde ve örnek hesaplama tablolarında yıllık faiz oranlarını belirtmesini zorunlu kılmıştır. Bu nedenle kredi kullanmadan önce aylık faiz oranlarıyla hareket edilmemeli, yıllık maliyet oranları incelenmelidir. Yine en karlı bankanın hangisi olduğunu seçecekken de yıllık maliyet oranları göz önünde tutulmalıdır. Bazı bankalar finansman tahsis ücreti vb. maliyetler talep etmediği için diğer bankalardan daha yüksek aylık faiz oranıyla kredi tahsis ediyor olsa bile tüketiciler için daha düşük maliyetli kredi sunuyor olabilir, hali hazırda bunun onlarca örneği var.
3 – Birden Fazla Kredi Çekmek
Özellikle taşıt ve konut satın almak isteyen tüketiciler tahsis ettikleri kredilere ek olarak ödemeleri gereken peşinatı da finanse etmek için ihtiyaç kredisi kullanmayı talep etmektedir fakat bunun yapılmaması gerekir. Birden fazla kredi kullanmak ve bunu yüklü miktarlarda yapmak çok ciddi bir borç yükü anlamına gelecektir, kesinlikle uzak durulmalıdır.
4 – Satın Alamadığını Kabul Etmemek
Bazı şeylerin mevcut durumda satın alınamayacağının kesinlikle idrak edilmesi gerekiyor. Eğer muhasebenizi yaptıktan ve gelir gider durumunuzu inceledikten sonra bir mal ya da hizmeti satın almak için krediye başvurmanız gerektiğini, bunun zorunlu olduğunu ve farklı bir alternatif olmadığını görüyorsanız o malı satın almamayı düşünmeniz gerekir. Çünkü en basit haliyle herhangi bir malı talep edebilmeniz için onu finanse edecek sermayeye de sahip olmanız gerekir, düşük miktarlı ihtiyaçlarda ve özel durumlarda tabii ki belli bir miktara kadar kredi kullanılabilir, ancak bir mal ya da hizmeti satın almak için % 50 oranında kredi kullanılıyorsa burada bir sorun var demektir. Mal ya da hizmeti yine de satın almanız gerekiyorsa farklı alternatifleri düşünmek, kredi kullanımını ertelemek iyi olacaktır.
5 – Az Araştırma Yapmak
Bazı bilindik bankalar haricinde hiçbir bankanın kredi imkanı hakkında araştırma yapmayan tüketiciler de büyük bir hata yapmaktadır, çünkü her zaman için bulunandan daha cazip bir kredi bulma fırsatı vardır ve bu krediye de rahatlıkla erişilebilir.
Tüketiciler kredi kullanmadan önce BDDK’nın denetlediği her bir bankanın teklifine bakmalı ve en cazip olanını seçmelidir. BDDK denetiminde olan bir bankanın güvenirliği konusunda kesinlikle endişe edilmemelidir, bankanın hiçbir şubesi olmasa bile tahsis edilen kredi ve sonrasındaki süreç tamamen güvenlidir. BDDK bütün bankaları ve bu bankaların tahsis ettiği kredileri denetlemektedir, dolayısıyla bir bankanın ismi çok fazla bilinmiyor diye uzak durulmamalı, diğer bir bankanın ismi çok biliniyor her yerde şubesi var diye de tercih edilmemelidir.
Kredi Başvurusunda Geliri Yüksek Göstermek Sorun Olur mu konulu yazımızı da ortalama 3 dk içerisinde okuyabilirsiniz.