fbpx
Ticaret

Teminat Mektubunun Haczi Mümkün Müdür

Yapılacak yatırımlar ya da ticari sözleşmeler için kişinin arkasına banka güvencesini almasını mümkün kılan teminat mektupları sayesinde kısa süre içerisinde karmaşık finansal problemlerden kurtulmak ve iş yapmak mümkündür. Bankanın en basit haliyle belirli bir hizmet yada mal alımı için gerekli finansal sorumlulukların yerine getirileceğini gösterir nitelikte düzenlediği bu belge sayesinde kişi veya kurumlar ilgili kurumdan alacakları mal ya da hizmet için hiçbir ödeme yapmasına gerek kalmaksızın bu ödemeyi yapabileceğini banka aracılığıyla garanti altına almış olur.

Teminat mektupları düzenleyenden ziyade teminat mektubunu alan kişiye çeşitli güvenceler vermesi itibariyle oldukça geçerli ve sık kullanılan bir belgedir. Bu açıdan teminat mektubuyla iş yapmak isteyen kişilerin kısa süre içerisinde bu düzenle iş yapması ve çeşitli uyuşmazlıkları çözmesi mümkün olur.

Teminat Mektubu Nasıl Kullanılır?

Teminat mektubu kullanmak isteyen kişilerin bu isteğini yerine getirebilmek için bankaya talebiyle ilgili başvuru yapması gerekmektedir. Bankaya teminat mektubu isteğiyle ilgili yapılacak başvurunun ardından finansal durum gözden geçirilecek ve kısa süre içerisinde prosedürlere başlanacaktır. İlgili prosedürler başladıktan sonra banka tarafından düzenlenecek olan teminat mektubu ile birlikte çeşitli finansal işlemlerin banka güvencesi altında yapılması mümkün olur.

Teminat Mektubu Haczedilebilir Mi?

Teminat mektubuyla ilgili en sık kafa kurcalayan konulardan birisi ilgili mektubun haciz işlemine konu olup olamayacağıdır. Teminat mektupları düzenlendiği kişiye içerisinde belirtilen tutar kadar hacimle maddi güvence sağlamasıyla her geçen gün daha fazla kişi tarafından kullanılmakta bu açıdan da hukuki zeminde kendine yer bulmaktadır.

Teminat mektubu belirli bir işlemin gerçekleştirilebilmesini mümkün kılmak için bankaya yapılacak başvurunun ardından temin edilebilen belgedir. Bu açıdan teminat mektubu elde edebilmek için gerçekleştirilecek finansal işlemin niteliği, hacmi ile birlikte bankaya başvuru yapılması gerekmektedir. Bu başvurunun ardından banka ilgili işlemin gerçekleştirilebilmesi adında başvuruyu değerlendirecek ve ilgili işlemin gerçekleştirilebilmesi için teminat vermiş olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bankanın bir işlem için bir teminat mektubu verdiği ve ilgili teminat mektubunun da sadece ilgili işi kapsadığıdır. Bu nedenle teminat mektubunun haczi sadece ilgili işlemden doğacak ticari uyuşmazlıklar nedeniyle mümkün olabilir.

teminat mekbutunun haczi
teminat mekbutunun haczi mümkün müdür

A işlemini gerçekleştirmek için düzenlenen teminat mektubu, B işleminin gerçekleşmemesi nedeniyle haciz edilemez. Teminat mektupları sadece belirli bir alıcı için belirli bir işlemin gerçekleştirilmesi adına banka tarafından düzenlenir, bu kapsamda haczi de sadece ilgili işlemin gerçekleşmemesi ya da ilgili kurumun bu işlemin gerçekleştirilmesini mümkün kılmaması durumunda mümkün olur.

Teminat mektubunun haczi ile ilgili bu kafa karışıklığının ortaya çıkmasının en önemli nedeni hiç şüphesiz teminat bedeli ile teminat mektubu arasında karışıklık yaşanmasıdır. Teminat mektubu bir belirli bir şirket için belirli bir işlem adına düzenlenirken teminat bedeli genellikle bir belge örneğin bir çek defteri edinmek için bankaya yatırılır. Dolayısıyla teminat mektubu ile teminat bedeli aynı şeyler değildir ve teminat bedeli farklı işlemler nedeniyle de haczedilebilirken teminat mektubunun farklı işlemlerden doğan sebeplerle haczi mümkün değildir.

Sitemizde daha önceden sizlerin istifadesine sunduğumuz Kredi Taksitlerini Ödemeyince Kaçıncı Taksitte Haciz Gelir konulu yazımızı da inceleyebilirsiniz.


Etiketler

Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı