fbpx
Ticaret

İşsizlik Maaşına Haciz Gelir mi?

İşsizlik maaşına haciz gelir mi konusuna girmeden öncelikle işsizlik maaşı ve ödeneği nedir kısaca izah edelim ve olası borçlar yüzünden buna bir icra ya da haciz uygulanıp uygulanamayacağına bir bakalım.

İşsizlik Maaşı ya da İşsizlik Ödeneği

İşsizlik maaşı ya da yasal ifadesi ile “işsizlik ödeneği”,  işini kaybeden kişilere, belirli birtakım esas ve şartlar çerçevesinde, asgari geçim standartlarında devlet tarafından verilen maaştır.

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca, bir kişinin, kendi isteği ve kusuru olmaksızın işsiz kalması halinde, belirli bir tutarda ve belirli bir süre için o kişiye yapılan ödemeye İşsizlik Maaşı veya İşsizlik Ödeneği denilmektedir.

İşsizlik Maaşını Kim Alabilir?

Bir kişinin, işsizlik maaşını hak edebilmesi için o kişinin kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalmış olmasının yanında; o kişinin, işsiz kalmadan önceki 3 yılda asgari 600 gün İşsizlik Sigorta Primi ödemiş olması zorunludur.

İşsizlik ödeneği ya da işsizlik maaşı, çalışan bir kişinin, yukarıda vurgulandığı üzere kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kaldığı  dönemde İŞKUR’dan belirli bir süreyle aldığı ödenektir. Adı üstünde, bu bir işsizlik maaşıdır.

Ayrıca, kişinin, işsiz kaldığı günden itibaren 30 gün içinde, işsizlik maaşı için İŞKUR’a şahsen başvurmalıdır. İnternet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir.

İşsiz İçin En Büyük Sorun

Kişi işsiz kaldığında, doğal olarak borçlarını ödeyemez duruma düşmektedir. Bu borçlara tabii ki banka borçları da dahildir. Kişinin başka hiçbir geliri de yoksa, geriye elde yalnızca, asgari geçim seviyesinde ve belli bir süre için almakta olduğu işsizlik maaşı kalıyor.

Kişinin işsiz kalması halinde, karşılaşılan en büyük sorun ve sıkıntı, bankalardan kullanılan kredi borçlarının ödenmesidir. Ki bu borçlar ödenemiyor, “takip ve icra” süreçleri başlıyor.

İşsizlik Maaşına Haciz Gelir mi?

Takip ve icraya düşen kredi borçları ile birlikte o kritik soru gündeme geliyor. O soru da şudur: İşsizlik maaşına haciz gelir mi?

Bu soruya, İşsizlik Sigortası Kanunu cevap veriyor.

İşsizlik maaşı, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 50’inci maddesi ile devlet güvencesi altındadır.

Söz konusu Kanun hükmü çok açıktır ve şu şekildedir:

“Damga vergisi haricinde işsizlik ödeneği herhangi bir şekilde kesintiye ya da vergiye tabi tutulmaz.
İşsizlik ödeneği temlik edilemez ya da başkasına devir edilemez ancak sadece nafaka borçları durumunda haciz gelebilir.”

Bir kişinin tüm mal varlığına haciz gelebilir. Çalışan kişinin maaşının dörtte birine haciz konulabilir. Ancak işsizlik maaşına haciz konulamaz. Bunun tek istisnası, nafaka borçlarıdır. Nafaka borçları dışında işsizlik maaşına haciz konulamaz. Bu konuda, devlet güvencesi tamdır.

Söz konusu Kanun ile açıklığa kavuşturulmuştur ki, örneğin bir banka, borcundan dolayı bir kişinin işsizlik maaşına haciz işlemine başvuramaz. Banka, işsizlik maaşına bloke koyamaz. Ya da banka, işsizlik maaşından, kişinin borcuna karşılık otomatik tahsilat yapamaz. Eğer borçlu kişi, böyle bir işleme maruz kalmışsa, SGK’ya ve BDDK’ya bankayı şikayet edebilir.

issizlik maasina haciz gelir mi

Sözün özü, “işsizlik maaşına haciz gelir mi?” sorusunun cevabı, “hayır, haciz gelmez”dir.

Peki işsizlik maaşına neden haciz konamaz? Çünkü bu aslında bir maaş, bir gelir değil, sosyal bir destektir. Böyle değerlendirilmektedir.

İşsiz Kişinin Borçları Silinir mi?

Peki işsizlik maaşı alan kişi icra takibine maruz kalmışsa ne olur?

Kişi kesinlikle borçlarından sorumludur. Ödemek zorundadır. İşsiz olduğu için borç silinmez, düşmez. İcra Müdürlüğü, kişinin, varsa taşınır ya da taşınmaz mallarına şerh koyar. Böylece söz konusu malların satılmasının önüne geçilmiş olur. Kişi, borcunu ödemezse, söz konusu malları, avukatlar aracılığıyla satışa sunulur.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı