Haftalardır beklenen Merkez Bankası toplantısı geçtiğimiz gün gerçekleşti ve alınan kritik faiz kararı piyasalara anında etki etti. Merkez Bankası, yaptığı açıklamada faiz koridorunun üst bandını 75 baz puan yükselttiğini duyurdu. Bankalar, söz konusu faiz artırımının esnekliği de arttırmasından dolayı memnun.
Geçtiğimiz gün toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizine ilişkin bir değişiklik yapmadı ve faiz oranını % 8 olarak açıkladı. Faiz koridorunun alt bandına ilişkin bir değişiklik yapmadığını da açıklayan Merkez Bankası, üst bandı % 8,5’ten % 9,25’e yükselttiğini duyurdu.
Faiz Kararından Sonra Dolar
Yapılan değişiklikler bununla da sınırlı kalmadı ve Geç Likidite Penceresi uygulaması kapsamında borç faiz oranlarının % 10 arttırılarak % 11’e çıkarıldığı belirtildi.
Beklentiler politika faizlerinin de artması yönündeydi, ancak Merkez Bankası politika faizlerine ilişkin bir değişiklik yapmadı. Söz konusu kararların açıklanmasına istinaden Dolar çok hızlı tepki verdi ve 3,8211 seviyesinden 3,8004 seviyesine geriledi.
Merkez Bankası bir önceki kararını 11 Ocak’ta açıklamıştı ve o zaman doların 3,94 seviyesini aşıp rekor kırmasına istinaden likidite önlemleri alındığı duyurulmuştu. Bankaların talebi ise faiz koridorunun üst bandının arttırılması ve esneklik kazandırılması yönünde olmuştu. Siyasi otoriteler tam tersini söylese de Merkez Bankası’nın mevcut ekonomide paritelere hızlı müdahale etmek için faizleri yükseltmesi gerekiyor.
Elde Edilen Veriler Ekonomik Toparlanmayı İşaret Ediyor
Faiz artırımıyla ilgili kararın duyurulmasından sonra açıklama yapan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, güncel verilerin Türkiye’de ekonomik bir toparlanmanın var olduğunu gösterdiğini, bu durumun Avrupa Birliği ülkelerinin talep artışına istinaden ihracatın yükselmesiyle ilişkili olduğunu ve ihracattaki bu yükselişin ekonomiye olumlu etki yapmaya devam edeceğini belirtti. Ayrıca yeni reformların yapılması gerektiğinin de altını çizen Para Politikaları Kurulu, büyüme potansiyelinin ancak bu reformlarla daha verimli bir şekilde artırılabileceğini dile getirdi.
Enflasyon ile ilgili de söylemlerde bulunan kurul, döviz kurlarındaki aşırı oynaklığın özellikle işlenmiş gıda ürünleri fiyatlarına etki ettiğine ve ilerleyen dönemlerde bu oynaklığın sonuçlarının enflasyonda artışa neden olabileceğine değindi.
Ekonomi Bakanlığı’nın enflasyon beklentisi yıl sonuna doğru ciddi bir düşüş olması yönündeydi, ancak Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahmininde yükseliş ön görüldüğü açıklamış oldu. Ayrıca enflasyonun giderek artması halinde para politikalarında ciddi sıkılaşmaların uygulanabileceği de açıklandı. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde mevcutlarına ek olarak ek tasarruf önlemleri alınabileceğinin de sinyali verilmiş oldu.