fbpx
BankacılıkTicaret

Senette Zamanaşımı 10 Yıl mı ? Tüm Detay ve İhtimaller

Borç ilişkisinin belgelenebilmesi için kullanılan senetlerin kendince zamanaşımı süreleri vardır ve bu zamanaşımı süreleri içerisinde aksiyon alınmaması halinde bazı haklardan feragat edilmiş olur. Dolayısıyla senette zamanaşımı 10 yıl mı, senet ne kadar süre geçerli ve türevi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

Senet Nedir

Borçlu ve alacaklının borç ilişkisini belgelemek adına kullandığı kağıda senet denilmektedir. Senetin, üzerinde yazan tarihte yine üzerinde yazan miktar kadar borç ödemesi yapıldıktan sonra alacaklıdan borçluya teslimi gerekir. Roma döneminden bu yana ticari hayatın içerisinde oldukça sık kullanılan senet halen yoğun şekilde kullanılmaktadır.

Senette Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır

Senetlerin zamanında ödenmemesi halinde alacaklı tarafından işleme koyulması ve borca istinaden icra takibi başlatılması mümkündür. Söz konusu senetten doğan haklarını kaybetmemek adına alacaklıların belirli bir zaman dilimi içerisinde hukuki prosedürlere başlaması gerekir. İşte bu zaman dilimine yani senetten doğan hakların kaybedilmemesi adına kullanılabilecek zamana zamanaşımı denilmektedir.

Zamanaşımı sonrasında ilgili senet hakkında hukuki bir prosedüre baş vurulmuş olsa dahi haklardan feragat edildiği varsayılacak ve işleme alınmayacaktır.

Senetlerin zamanaşımı ile ilgili bir inceleme yapmak isteyen kişilerin iki farklı türde senet olduğunu bilmesi gerekir. Adi senet olarak adlandırılan senetler esnaftan, alışveriş yapılan yerden ya da ev sahibinden alınabilir ve bu nitelikteki senetlerin zaman aşımı süresi 3 yıldır.

Ek olarak devlet kurumlarından alınan senetler de olabilir. Resmi kurum ya da bankalardan alınan senetlerin zaman aşımı süresi ise 10 yıldır. Resmi kurum ya da bankalardan alınan senetler hukuki prosedürlerde sözleşme niteliğine kavuşur ve zamanaşımı süresinin 10 yıla çıkmasının nedeni de işte kazandığı bu niteliktir.

Senedin Ödenmemesi

Vadesi geldiği halde ödenmeyen senet ciddi bir sorundur ve zaman kaybetmeden hukuki prosedürlere başlanılması gerekir. Eğer vadesi geldiği halde ödenmeyen bir senediniz varsa yapmanız gereken ilk şey banka aracılığıyla borçluya protesto çekmektir.

Protesto çekilmesi sayesinde ve en önemlisi bunun bankalar aracılığıyla yapılması nedeniyle borçlu bankalarla sorun yaşamamak ve gelecekte temel bankacılık hizmetlerinden sorunsuzca faydalanabilmek adına protestoyu ciddiye almak durumunda kalacaktır. Eğer ilgili protestoyu ciddiye almaz ve ödemeyi geciktirirse icra takibi, hacize ek olarak kredi notunun düşeceğini ve banka kredisi kullanamayacağını da fark edecektir.

Senedin vadesi geldiğinde borç muaccel sıfat kazanır ve bu tarihten sonra ödenmeyen her gün için temerrüt faizi geçerli olur. Senedin ödenmemesi durumu devam ederse bir avukat aracılığıyla alacakların tahsili için icra müdürlüğüne başvurulmalı ve yasal takip prosedürleriyle ilgili aksiyon alınmalıdır.

Ödenmeyen Senedin Cezası

Senetlerin ödenmemesi çeşitli yaptırımlara gebedir ve bu kapsamda kişilerin borçlarına sağdık kalarak finansal ilişkilerinden doğan sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir. Taahhüdün ihlal edilmesi ya da yedieminin süistimal edilmesi gibi suçların işlenmesi durumunda hapis cezası dahi alınabilir, ancak genel itibariyle senet ödenmesinin nasıl bir cezaya tabii olduğuyla ilgili düzenleme yoktur.

Bu durum senedin ödenmemesiyle ilgili hukuki bir boşluğun olduğu kanısına vardırmamalıdır, kişiler senedi ödememeleri halinde yasal takibe alınır ve haciz başta olmak üzere çeşitli yaptırımlara uğrar.

Zamanaşımına İtiraz Süresi

Eğer icra aracılığıyla tarafınıza bir ihtar ulaştıysa ve ödeme yapmanız talep ediliyorsa bu durumda ilgili talebe itiraz etmeniz için 5 günlük süreniz vardır. Bu 5 günlük süre içerisinde ilgili itirazı yapmazsanız tebliği ve içerisindekileri kabul etmiş sayılırsınız. Bu 5 günlük süre zamanaşımı ile ilgili itirazların değerlendirileceği süredir ve kişiler kendilerine iletilen bu tebliği zamanaşımına uğradığı iddiasıyla ilgili tebliği yollayan icra müdürlüğüne başvurarak itirazda bulunmalıdır.

Bu konuya elzem önem verilmelidir eğer ilamsız icra söz konusuysa bu itirazın yapılmaması halinde borcun ödenmesi gibi bir risk söz konusudur. Eğer senetle ticaretiniz gerçekleştiyse ya da eskiden imzaladığınız senetle ilgili içinizde bir şüphe varsa senet icra takiplerini e-Devlet uygulaması aracılığıyla sık sık takip etmeniz iyi olacaktır. Çünkü hali hazırda uygulamada olan kanuni düzenlemeler uyarınca muhtarlığa bırakılan ya da kapıya bırakılan kararlar 7201 sayılı kanuna uygun olarak tebliğ edilmiş sayılırlar.

senette zaman aşımı süresi
senette zamanasimi 10 yil

Zamanaşımı Ne Zaman İşlemeye Başlar

Senedin zamanaşımı vadesi geldiği günden itibaren işlemeye başlar. Bu kapsamda senet borcunun ödenmediği ilk gün zamanaşımı süresinin ilk günü olacaktır. Bu tarihten itibaren geçen her gün borçlu için faiz anlamına gelmektedir. Alacaklıların ise 3 yıllık süre içerisinde ya da resmi daire veya bankalar için 10 yıllık süre içerisinde hukuki prosedürlere başlayarak protesto çekmesi gerekmektedir.

Sitemizde siz değerli okurlarımız için bir çok paylaşımda  bulunduğumuz üzere; ilgili konuya paralel olarak Senet Protesto Yediğinde Kredi Notu Düşer mi konulu yazımızı da okuyarak alternatif bilgilere ulaşabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu