fbpx
Sanal Pos

Sanal POS Nedir Nasıl Kurulur

E ticaret hacminin gerek dünyada ve gerekse de ülkemizde hızlı bir şekilde artıyor olması nedeniyle irili ufaklı birçok işletme artık e ticareti olmazsa olmaz göremeye başladı diyebiliriz. E ticaret operasyonlarında en önemli noktalardan birisi ise kabul edeceğiniz üzere ödeme sistemleri. Bu noktada bankalar ve bazı aracı firmalar e ticaret ile ilgilenen kurumsal müşterilerine sanal pos uygulaması ile destek sağlıyor. Gündem nedeniyle bizler de Sanal POS nedir nasıl kurulur gibi sorulara cevap vermenin fayda sağlayacağını düşündüğümüz için bu içeriğimizde bu konuyu işlemeye çalışacağız.

Sanal POS Nedir?

Sanal POS; herhangi bir hizmet ya da ürünün satın alma aşaması sonrasında gerçekleşecek ödeme operasyonunun, kredi kartı ile online olarak ödenmesini sağlayan bir ödeme sistemidir. Bir nevi fiziki olarak kullanılan pos makinelerinin sanal haline getirilmiş halidir.

Sanal POS Nasıl Kurulur?

Sanal POS kurulumu süreci; e ticaret sitenizde kullandığınız script ve yazılımın, banka ya da aracı kuruluş tarafından verilen sanal POS hizmetinin birbirine entegrasyonudur diyebiliriz. Bu noktada dikkat edilmesi gerekenler; eğer hazır bir e ticaret scripti kullanacaksanız, sanal POS desteği olup olmadığının veya varsa hangi bankalarla ya da aracı kuruluşlarla bu entegrasyonun sağlanabileceğinin sorgulanmasıdır. Dolayısıyla böyle bir e ticaret scripti satın almadan önce kesinlikle bunun sorgulanması yapılmalıdır. Aksi takdirde bu entegrasyonu sağlayamayacak ya da sağlanması için ilave ücret ya da paketler satın almanız gerekebilecektir.

Sanal POS ile Normal POS Arasında Fark Var mıdır?

Sanal POS ile normal pos cihazları arasında sistemsel anlamda bir farklılık bulunmamaktadır. Normal POS cihazlarında kişi ödeme yaparken kredi kartının cihaza okutulması ile ilgili bilgiler alınır. Sanal POS cihazlarında ise; bu bilgiler elle girilerek ödeme süreci tamamlanır.

Sanal POS Veren Bankalar

Genel itibariyle şunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Hemen hemen tüm bankaların sanal POS sistemleri mevcuttur. Eğer sanal POS kurulumu düşünüyorsanız, tüm bankalarla çalışabilirsiniz. Burada dikkat etmemiz gereken iki konunun birincisi; az önce de belirttiğimiz entegrasyon konusu, ikincisi ise; komisyon oranlarıdır. Ayrıca komisyon oranları ile birlikte sektörel, taksit, ödeme günü, vs. gibi konuların da sorgulanması ve buna göre karar verilmesi gerekir.

 Diğer Aracı Kurumlar

E ticaret siteniz üzerinden ödeme alabilmek için bankalarla çalışabileceğiniz gibi; bu hizmeti veren ve güven sağlamış bazı aracı kurumları da kullanabilirsiniz. Bu aracı kurumlar arasında yerli firmalar olduğu gibi yabancı firmalar da yer almaktadır. Birkaç örnek verecek olursak;

  • İyzico
  • Pay U
  • PayTR
  • BKM Express gibi listeyi çoğaltabiliriz.

sanal pos nedir nasil kurulur

Sanal POS Güvenilir midir?

Sanal POS uygulamaları elbette güvenilirdir. Ancak yine de e ticaret sitenizin ana sistem dosyalarının ele geçirilmesi, vs. gibi durumlardan ötürü problemler yaşanabilir. Dolayısıyla hem sanal POS entegrasyonu hem de e ticaret sitenizin oluşturulma aşamasında, bu konuda yetkinliği olan bir yazılımcıdan destek almanızda yarar vardır.

Bu hizmeti veren bankalardan birisi olan Yapı Kredi Sanal POS Hizmeti ile ilgili içeriğimize de göz atarak daha kapsamlı bilgiler edinebilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu